četvrtak, 22. studenoga 2018.

Fina pita sa jabukama

Nekako kad dođe jesen imate potrebu zavući se u najdalji dio kuće uz neki fini napitak i mirisni mekani kolač .Ovo je idealan kolač za to, brz i jednostavan, dizano tijesto, cimet, naranče i jabuke zar vas sama pomisao na te arome ne oduševi i odmah sjeti na toplu dekicu, čaj i toplinu doma.Inače ovu pitu moja prijateljica uvijek radi za Božićni doručak bude jako fino uz kavicu.

Sastojci:/24 kalup za torte

Start:

2žlice šećera

1/2 kesice instant kvasca

2žlice brašna

100ml toplog mlijeka

Tijesto:

5žlica ulja

1 ravna žličica soli

300g brašna

150ml mlakog mlijeka 3,2%

Nadjev:

4 jabuke srednje veličine

1/4 žličice cimeta

1 naranča korica i sok

1 ravna žličica gustina

3žlica šećera

25g maslaca

Ostalo:

200g sira/ricotta/svježi sir

2-3 žlice šećera u prahu

1jaje+par kapi vode

20g maslaca

Priprema:

Naribati koricu od naranče. Iscijediti sok.
Tijesto:U zdjelu staviti sve sastojke iz startera, promiješati dobro, prekriti prozirnom folijom i ostavit stajat 20minKad vidite da se kvasac aktivirao dodati 150ml mlakog mlijeka, 1 žličicu kore od naranče, 5 žlica ulja, promiješati dobro pa dodati brašno.Brašno prije izvažete i pomiješate sa solju.Zamijesite tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati rukama par minuta da se tijesto fino izradi i postane glatko.Vratite tijesto u lagano pobrašnjenu posudu poklopite prozirnom folijom ili stavite u običnu kesu dobro zamotati da ne ulazi zrak.
Ostaviti tijesto na toplom mjestu/ja to radim u pećnici upaljenoj na 50C/ da se diže dok se ne udvostruči.
Napravite nadjev:

Svježi sir izmiješate sa šećerom u prahu u glatku smjesu, šećer smanjite ili povećate to ovisi o vašem ukusu i kiselosti sira.
Jabuke ogulite narežete na kockice.U lončić stavite sok od naranče, šećer i ostatak naribane korice, stavite na vatru , dio soka odvojite i pomijašate sa gustinom, dodate gustin u lončić sa sokom, miješate na srednjoj vatri  da se zgusne, dodati maslac, pustiti da se otopi , staviti jabuke i cimet pa sve miješati da jabuke malo smekšaju i oviju su ovom finom kremom od naranče.Odložite da se malo ohladi.

Nadošlo tijesto stavite na radni stol i podijelite u 4 dijela.Svaki dio razvaljajte na veličinu kruga 24cm.ja za pravilan izgleda koristim poklopac od lonca te veličine, ostatke tijesta stavite sa strane koristiti će vam za podlogu.
Svaki krug prvo prerežite na pola.Svaku polovicu premažete sirom, na krajeve stavite nadjev.Savijete u kornet prvo s jedne strane do pola a onda s druge strane do pola.Stavite sa strane, pokrite krpom i nastavite dok ne potrošite sve sastojke.Ostatak tijesta  koji vam ostao od krugova opet razvaljate u krug.Stavite u kalup za torte promjera 24cm, na njega posložite kornete jedan do drugog.Ako vam je ostalo još malo tijesta od zadnjeg kruga napravite ružicu u sredini.
Opet pokrijete tijesto prozirnom folijom i ostavite dizati 20min na toplom mjestu.
Zagrijati pećnicu na 175C.Tijesto prije pečenja premazati otopljenim maslacem i razmućenim žumanjkom.Peći nekih 30-35 min.

Pustiti da se sve malo ohladi.

Comments system

Disqus Shortname