četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Biber Köftesi

Poznate turske ljetne kofte ,nadjevena paprika narezana i pečena na tavi uz jogurt sa koprom i finu salatu odlično ,ako volite paprike uživajte u ovom divnom specjalitetu/a doista tako jednostavnom/.Računajte da po osobi  ide jedna srednja paprika ,100g-150g mljevenog mesa,.

Sastojci:/4 osobe

4 lijepe srednje paprike

1 veliko jaje

2češnja češnjaka/protisnuti

400g mljevenog mesa

2-3žlice/koliko treba mrvica/

1žličica cumina

1žličica timijana/origano

sol,papar

prstohvat ljute paprike

1/2žličice dimljene paprike/opcionalno

200mlJogurt 

1žličica kopra

sol,papar


Priprema:

Operite i očistite paprike od sjemenki ,Zarežite ih tako da dobijete široki otvor .U zdjeli izradite meso sa začinima ,jejem i mrvicama da dobijete čvrstu smjesu/možete jedan komadić smjese malo prepeći na suhoj tavi da vidite jeli dovoljno slano i začinjeno// ako ste zadovoljni nadjenuti paprike.
Oštrim nožem narežite papriku na fete/šnite .
Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa na njemu par minuta sa svake strane ispečete fete paprike .Zamiješajte jogurt sa solju ,paprom i koprom.
Pripremite tanjur :na tanjur stavite oprani i osušeni matovilac ,lagano začinite ,sa strane stavite umak od kopra i jogurta u sredinu složite narezane prepečene paprike .Servirate uz kruh.

Havuç tarator

Pravo tursko jelo ,prilog ,meza od mrkve ,tahini paste .Divan prilog svakog doručku uz lagani bijeli sir i rižu .Jede se hladan .Recept sadrži tahini pastu ili bolje rečeno tahini bazu koja se može na dograđivati raznim aromama ,meni je najdraža sa medom za doručak uz jogurt .U receptu ću vam napisati kako se radi tahini pasta i par trikova za istu ,vrlo je jednostavna priprema i nije potrebno kupovati gotovu/a i skupa je.U ovo jelo ide dosta češnjaka meni malo i previše ja sam vam stavila da sami izaberete količini po ukusu,najbolje je dodavati postepeno.Recept je od Vetur Yesil

Sastojci;

4 velike mrkve 

2 žlice maslinovog ulja

2žlice vode 

1kocka šećera/1 mala ravna žličica

soli

Preljev:

3 žlice tahini paste 

4 žlice gustog grčkog/turskog jogurta

2-4 češanja češnjaka

1 puna žličica curryia


Priprema:

Tahini smjesu napravite vrlo brzo:počnite prvo sa sezamom, sezam je namirnica koja lako promijeni ukus ,zato kod kupovine //ako niste veliki fan i ne trošite ga puno// kupite dostatne količine za recepte koje imate namjeru isprobavati /sezam mora biti svjež i imati lagano orašasto-slatkastu aromu/ako kupujete u kesici vidite datum i kad ga otvorite držite ga u zatvorenoj kutiji/kupite uvijek manje količine/.Sezam morate tostirati ,ja to radim u woku ,stavite ga u wok/2,5žlice za ovaj recept/ pa lagano zagrijavate /stavite poklopac/manji za manji lonac/ako to ne napravite zrna sezama imati će te više po kuhinji nego u tahniju/mičite wok  stalno dok se zrna ne dobiju zlatnu boju/.Stavite ga u mužar /ovo je ja bolja ali  najsporija varijanta /ako želite može ga izradite štapnim mikserom ili sjeckalicom u pastu naravno uz dodatak 1 žlice maslinovog ulja i pola žličice soli .

Namaz:

Naribate oguljeni i opranu mrkvu na ribežu .Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte mrkvu da malo omekša i lagano se preprži pazite mrkva lako gori.
Odložite u zdjelu da se ohladi.Pomiješate sve sastojke za tarator stavite dovoljno protisnutog češnjaka koliko volite ,dobro promiješate pa dodate u mrkvu ,isprobate posolite i lagano poparite po ukusu.
Servirate ohlađeno.


Soúpa manitária/grčka juha od leće i bukovača

Ne biste vjerovali ali ovo je ljetna juha od leće ,mrkve i bukovača .Juha je lagano kiselkasta zbog octa i vrlo dobro paše uz velike vrućine.Jedite je kao cjeloviti obrok ,laganu večeru uz malo kruha i feta sira.Cijeli proces možete skratiti ako kupite gotovu konzervu leće .

Sastojci:

1 konzerva /400g leće/300g sirove

1 list lovora

3 veće mrkve

2 žlice maslinovog ulja

500g bukovača

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

1,5l temeljca po ukusu/najbolje povrtni ali fino je i sa pilećim

1žlica vinskoga octa

1 nasjeckan svježa rajčica/van sezone 1žličica koncentrata rajčice

po 2 ravne žličice soli i papra/vi po ukusu

Priprema:

U lonac sa hladnom vodom stavite kuhati opranu leću.Ako će te koristiti konzervu ,otvorite,ocijedite i operite leću .Kuhanu leću isto ocijedite.
Nasjeckajte luk i češnjak na sitno .Bukovačama maknete tvrdi dio i nasjeckajte je na kocke .Zagrijete ulje u loncu dodate luk i češnjak prepržite da luk uvene i dobije malo boje , dodate narezanu bukovaču nastavite pirjati da se ona malo preprži.
Dodate leću ,temeljca ,lovorov list ,sol,papar ,nasjeckanu rajčicu/koncentrat ,ocat  i oguljenu nasjeckanu mrkvu na kockice.Pustite da sve kuha pola sata na srednjoj vatri odklopljeno.
Servirate toplo ili mlako uz kruh i sir.

Comments system

Disqus Shortname