ponedjeljak, 24. listopada 2016.

Riba pečena na šalši

Prefino mediteransko jelo ,Odaberite filete ribe po želji ,možete koristiti i smrznutu ribu/zamrznutu ribu otopite tako da je stavite u hladnu slanu vodu na pola sata/.Razumijem da je teško i gotovo nemoguće odlaziti na ribarnicu često ,čak i meni koja živim na moru no ipak kad se na to odlučite pomozite sebi tako da ribu filetirate i zamrznete u porcije /iako će vam stari ribari reći da je treba zamrznuti cijelu ja nekako mislim da je bolje sebi olakšati što više/kosti i glave od ribe podijelite u kesice za zamrzavanje za neku finu juhu ili temeljac.Jedite ribu i naučite svoju djecu da je jedu.Servirate ribu sa kuhanim povrćem a za djecu možete skuhati njoke ili tjesteninu uz ovo jelo.

Sastojci:

500g fileta ribe/brancin .mol,kokot i sl /smrznuti bakalar/oslić

1 velika crvena rog paprika

250g oguljene rajčice

1 manji limun

1 mali crveni luk

2-3češnjeva češnjaka

5-6 listova svježeg bosiljka

1žlica nasjeckanog peršina

1/2žličice kurkume/opcionalno 

1/2žličice nasjeckanih listova ružmarina

sol,papar

1-2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijete ulje na tavi/1žlicu/ pa na njemu propirjate na sitno nasjeckani luk i češnjak.Osušite ribu kuhinjskim papirom ,posolite je ,popaprite i pokapate sa malo soka od limuna ,odložite na sobnoj temperaturi dok ne napravite umak.
Na izdinstani luk dodate nasjeckane oguljene rajčice i na kocke nasjeckanu papriku .Nastavite dinstati dok paprika ne omekša i sve se malo zgusne ,posolite i poparite možete dodati i malo šećera te par kapi soka od limuna te sve nasjeckane začine.Promiješate i maknete sa vatre.
Zagrijete pećnicu na 180C .U zdjelu stavite sav umak na vrh poslažete ribu .Stavite peći ribu nekih 20min.
Ako se umak previše reducirao slobodno dodate malo vode .Servirate toplo sa prilozima po želji.


Leberkäse auflauf

Prefino njemačko jelo ,složenac od špecli ,leberkase/mesni sir/i kiselog kupusa.Krepko jelo za hladne dane u kojem će uživati cijela obitelj.Nemojte odmah odustati od jela dati ću vam smjernice gdje što kupiti ili kako zamijeniti .Dakle špecle /gotove /imate kupiti u lidla,kauflanda ,interspara/LINK kako ih napraviti/ako vam ništa od toga nije dostupno slobodno ih zamijenite tjesteninom.Leberkase imate isto na navedenim centrima kupiti/u kaflanda vam čak režu na  pultu/ako pak vam to nije dostupno zamijenite mesnim doručkom.Kiseli kupus nadam se nije problem /njega samo malo operite u hladnoj vodi/.Ovaj recept je sa staklenke KUHNE /njemački kiseli kupus  /.

Sastojci:/6-8 osoba

300g kiselog kupusa

500g špecli/tjestenina

350g kiselog vrhnja

1 srednji luk

1žlica majorana/mažurana

3žlice ulja

1žličica šećera

250g narezanog leberkase/mesni doručak

4 jaja

1žličica maslaca za lim za pečenje

sol,papar


Priprema:

Nasjeckajte na sitno luk.Zagrijete ulje u tavi pa na njemu ispirjajte luk da uvene i dobije lijepu zlatnu boju .Dodate oprani i ocijeđeni kiseli  kupus ,stavite pirjati zajedno sa lukom.Pustite da kupus omekšao ,dodate šećer ,sol i papar i mažuran ,dobro promiješate ,maknete sa vatre da se malo ohladi mogli pomiješate 150g kiselog vrhnja.
Narežete leberkese na fete.Skuhate špecle/ili tjesteninu/u slanoj vodi ,ocijedite te ih dodate 1žličicu maslaca ,promiješate da se špecle odvoje i maslac otopi.Odložite do korištenja.Nadjenete leberkese tako da u svaku fetu stavite žličicu-dvije/ovisno koliko su velike fete /kiselog kupusa ,zarolate i složite uzdužno u zdjelu za pečenje,u red ,između stavite špecle .U zdjelu sa strane stavite cijela jaja sa ostatkom kiselog vrhnja dobro to zajedno izmiješate ,lagano posolite i popaprite.
Prelijete pripremljen umak sa jajima po špeclama ,lagano pomiješate vilicom.Zagrijete pećnicu na 175C.Prospite pripremljenu smjesu naribanim sirom.Stavite peći nekih 45 min.
Servirati toplo.


Comments system

Disqus Shortname