ponedjeljak, 20. srpnja 2020.

Souvlaki ražnjić sa tikvicom i brzo pržena grčka riža sa povrćem


Još uvijek malo grčke kuhinje, stari recept sa coolke malo prerađen i dorađen .Fino ljetno jelo puno mirisa i aroma ljetaJa sam pekla i pileće zabatke i ražnjiće/kod mene ima izbirljivih/cijeli opis kroz recept.Riža je od jučer i prepržena sa povrćem , naknadno zapečena u pećnici sa mesom.Jelo je izvrsno u grčki jogurt i tzaziki umak.Salata po izboru.

Priprema:
Marinada:
Sok od jednog limuna
3češnja naribanog češnjaka ili pola žličice suhog
1žličica soli
1žličica sitno nasjeckanog ružmarina
1žličica suhog origana
1/2 žličice mažurana
1/2žličice mljevenog papra
na vrh noža ljute mljevene paprike
1žličica ljubčac/peršin
3žlice maslinovg ulja
1žlica tople vode

Ostalo:
1 srednja tikvica
1/2 pilećih fileta 
6 zabataka
sol,papar
1 limun
1žlica maslinovog ulja
10 kalamata maslina
par grančica ružmarina
par češnja češnjaka u kori

Pržena grčka riža:
200g kuhane riže
1 manja tikvica
1 paprika
1 rajčica
1 manji luk
2 češnja češnjaka
100g gljiva narezanih na ploške/šampinjoni
sol,papar
korica limuna


Priprema:
Napravite marinadu tako da sve pomiješate da dobijte finu emulziju/prvo naribajte koricu limuna pa ga onda ocijedite/.Pileće zabatke posolite i poparite premažete marinadom.Posložite u zdjelu za pečenje okolo stavite ružarin, češnjak lagano pritisnut u kori, par kriška limuna.Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25min.

Za to vrijeme lagano potucite pileće filete, pooslite ih lagano i popaprtite, premažete marinadom.Ostavite stajati dok ne prepečete na grill tavi narezane tikvica na dugo,tikvice možete prije pečenja posoliti i premazati sa malo maslinovog ulja.Pecite ih dok omekšaju.
Stavite svaku tikvicu na filet, zarolate.Nabodete na ražnjić, između svakog komada mesa stavite tanko narezanu fetu limuna presavijenu na pola.

Nakon 25 min.zabatke okreniti ako imate marinade možete ih još pokapati, pomakneti ih u stranu i stavite peći ražnjiće.
Za to vrijeme napravite preprženu grčku rižu:U tavi stavite maslinovo ulje, dodate sitno nasjeckani luk i češnjak pirjate par minuta, dodati gljive, nastavite peći dok gljie ne puste vode i malo se zapeku.Dodati rajčicu nasjeckanu cijelu, tikvicu narezanu na fete i papriku, pržiti par minuta da malo tikvica omekša,možda i kraće ako je tikvica puna vode,Posoliti popariti, dodati origano i pola žličice šećera..Posuti sve kuhanom rižom, miješati na jakoj vatri da se riža lagano prepži i upije umak od povrća.

Ražnjiće pećiu pečnici  desetak minuta, okrenuti na drugi stranu i peći još toliko.Nakon 20min.Izvaditi svo meso iz zdjele za pečenje, na dno staviti preprženu rižu, pomiješati sa masnoćom koja se iscjedila od marinade i mesa.Na vrh staviti meso, pustiti deset minuta u ugašenoj pećnici da se sve spoji.Po vrhu možete pousti naribanu koricu limuna i na sitno nasjeckani mladi luk a okolo staviti kalamata masline.

Comments system

Disqus Shortname