petak, 14. srpnja 2017.

Prženice sa tikvicama

Jako fine prženice od kruha i tikvice , ukusan ručak u kratkom vremenu , zdrav i zasitan a jako fin i hladan.Servirati možete uz kuhano povrće, lagani umak od jogurta.

Sastojci:/4 osobe


2 srednje tikvice

16 kom /feta kruha/staroga ili tosta /ja sam koristila integralni tost

70g mozzarelle/naribane

2 žlice parmezana/naribani

50g feta sira/smrvljeni

sol,papra po ukusu

1/2žličice naribane kore od limuna

1/4 žličice nasjeckane mente

4 jaja

2-3 žlice krušnih mrvica

ulje za plitko prženje

Priprema:

Naribate tikvice na ribežu lagano ih iscijedite rukama da izađe višak tekućine, izlijete je vani.Dodate obje vrste sira, sol, papra, mentu,  koricu limuna, smjesa mora biti gusta.Isprobate slanost pa dodate po potrebi. 
Kruhu/tostu maknete koru.Posložite na radnu podlogu 8 feta na svaku rasporedite nadjev.Stavite drugu fetu pa lagano pritisnite da se dobro spoje.
Razmutite jaja pa dodate sol,promiješate, umočite prženice prvo u jaja a potom u krušne mrvice lagano pritiskajući pazite da mrvice dođu i sa strane kruha.
Pržite prženicu u plitkoj masnoći par minuta na srednjoj vatri da uhvate finu zlatnu boju. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru.
Servirati toplo ili hladno sa prilozima po želji.

četvrtak, 13. srpnja 2017.

Zarolani pohanci

Fini pohanci za ljetna druženja na terasi uz času finog bijelog vina, narezanu rajčicu, masline.Jedan stari recept iz Lise.


Sastojci:

450g fileta puretine ili piletine

4 jaja/M

soli, papra

4-5žlica mrvica

2 žlice ribanog parmezana

1/2žličice timijana ili origana

50g tanko narezanog ementala

50g tanko narezane šunke 

1 žličica nerezanog maslaca na fete

Priprema: 

Jaja izradite sa parmezanom, solju i paprom.Šnicle rastanjite posolite, poparite.Mrvice pomiješate sa timijanom.Umočite šnicle prvo u brašno, pa u jaje a potom u prezlu.Meso posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje okolo njih stavite male komadiće maslaca.Pecite nekih 25 min u zagrijanoj pećnici na 180C , jednom okrenite tokom pečenja.
Pohance izvadite iz pećnice na svaku stavite malo šunke i sira , zarolate/ako ste stavili prevelike šnicle slobodno ih formirate na veličine po želji/ Svaku  uhvatite sa ražnjićem.
Servirati toplo ili hladno.


srijeda, 12. srpnja 2017.

Bükme Börek

Divni, hrskavi zagrisci sa tikvicom i krumpirom, jednostavno i fino.

Sastojci:

Tijesto:

oko 400g brašna

1/2 paketa instant kvasca

1 bjelanjak/žumanjak sačuvate za premazivanje/

200ml mlakog mlijeka

80ml ulja

1žličica soli

2žlice jogurta

1žlica octa

70g maslaca + 1 žlica ulja

Nadjev:

1 naribana tikvica

2 mlada luka

1žlica maslinovog ulja

2 srednja krumpira

1 češanj češnjaka

3 žlice svježeg sira

sol,papar, menta, 


Priprema:

Pripremite provo nadjev da se stigne malo ohladiti.Skuhate krumpir u slanoj vodi , izradite ga u pire vilicom, dodate sir, začine .Nasjeckate mladi luk pa ga lagano prodinstate na zagrijanom maslinovom ulju, dodate naribanu tikvicu dinstate toliko dugo dok iz tikvica ne izađe voda , pomiješate sve sa krumpirom, isprobate okus , slanost i sl. te doradite po ukusu, odložite da se malo ohladi.
Napravite tijesto:
U posudu stavite toplo mlijeko , kvasac, sol, ocat, ulje, jogurt, pa dodate brašna toliko koliko vam treba da zamijesite glatko tijesto koje se lijepi.Izradite ga dodatno na radnom stolu.Tijesto stavite na radnu plohu podijelite te u 5 dijelova, svaki dio razvaljate tanko, premažete sa otopljenim maslacem u koji ste dodali mlaz ulja , poslažete tijesto jedno na drugo.Lagano sve skupa još jednom razvaljate.Narežite na duge trake otprilike 6cm x 12cm.
Na svaki dio stavite nadjeva.Prebacite tijesto lagano rastežući sa jedne i sa druge strane u trokut. Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Pokrijete tijesto krpom pa sve ostavite stajati pola sata na toplom mjestu/to vam sad neće biti problem jer je svugdje toplo/.Malo nadošlo tijesto premažete žumanjcem, prospite sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min ili dok ne dobiju finu boju.
Servirati toplo ili hladno uz jogurt, masline, kuhano povrće i sl.


ponedjeljak, 10. srpnja 2017.

Tavada börek sa paprikom

Brzi i fini paketići od paprike i sira pečeni u plitkom ulju, oduševiti će vas, za ljetni ručak uz salatu, za fini snack za plažu.Meni su jako fini i topli i hladni.


Sastojci:/4 osobe


4 lista za pite/yufke

200g ribano sira

1 crvena paprika

1 zelena paprika

100g suđžuka / ja sam stavila chorizo/ali može biti bilo koja dimljena kobasica po ukusu

1 jaje

krušne mrvice

malo ulja za plitko prženje

Priprema:

Stavite naribani sir u zdjelicu, dodate na kocke narezanu papriku i suhu salamu.Promiješate sami odredite po slanost salame dali je potrebno dodatno soliti i papriti meni nije bilo potrebno.
Svaku koru malo premazite uljem/ja sam koristila maslinovo/u sredinu stavite nadjev/podijelite nadjev prije nego počnete raditi paketiće da svaki dobije jednako nadjeva/zamotate u paketiće prekapajući preko nadjeva da sve bude ušuskano u tijesto, trebali bi dobiti lijepi paketić kao na slici .
Paketiće ispohatu u u jaju i mrvicama,  prepecite na plitkoj masnoći iscijedite na kuhinjskom papiru prerezite po pola..Servirati uz salatu.

nedjelja, 9. srpnja 2017.

Strasburška pita od šljiva


Jako fini kolač od šljiva .


Sastojci:

Tijesto:

200g glatkog brašna

1 jaje

2žlice šećera

prstohvat soli

125g maslaca

Nadjev:

10-tak šljiva

350g svježeg sira

200ml vrhnja za šlag/mliječno

50g gustina

2 jaja

80g šećera

1 vanilija šećer

malo soli


Priprema:

Zamijesite sastojke za tijesto, ako ste sve dobro izvagali tijesto će vam se lako povezati, po potrebi dodate još malo brašna da dobijete tijesto koje se ne lijepi, zamotati ga u prozirnu foliju pa staviti u frižider na 15 min.
Zamastite kalup 22cm promjera, odvojite 1/3 tijesta , ostatak tijesta utisnete na dno kalupa, ostatak utisnute na obruč, neka bude oko dva prsta široko.Izradite sve vilicom sa strane.
Zagrijete pećnicu na 180C

Napravite nadjev tako da žumance sa obje vrste šećera dodate sir, vrhnje pa nastavite miješati da se sve poveže.Izradite bjelanjak sa malo soli u čvrstu smjesu.Dodate u mješavinu siru samo žlicom miješajući da se bjelanjak lagano umiješa.Prelijete u kalup sa tijestom, zagladite.Očistite šljivo pa ih preplovite, posložite ih na kremu , u svako udubljenje stavite pola žlice šećera.

Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 40mi ili dok se sve ne stisne.
Ohlađeno izvadite iz kalupa narežite.Fino uz kuglu sladoleda ili kao sto sam ja servirala uz naribano smrznuto slatko vrhnje.


Comments system

Disqus Shortname