ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Pita od jabuka s preljevom od karamela




Ja obožavan kolače ,pite ,torte od jabuka, ova mi je famozna i vrlo jednostavna za napravit.Kombinacija karamela , jabuka, kremee, mmm.Još jedan sa mojih stranica sa coolke.


Tijesto:

 300g glatkog brašna 
100g smeđeg šećera 
180g maslaca sobne temperature
 1 jaje

 Jabuke: 

4 jabuke/granny smith 
1žličica cimeta 
2žlice vode 2 
žlice sećera

Krema: 

375   ml mlijeka
 2 žlice/tbsp Pudinga od vanilije 
1 žlica šećera
 1žličica arome vanilije

 Karamel umak: 

100g šećera
 250ml vrhnja za kuhanje/za šlag ali bez šećera
 50g maslaca
 2žlice listića bajama


Priprema:


Zagrijete pećnicu na 180c/vruci zrak 160C. Lagano zamastite kalup 20x30 cm.

Napravite tijesto: U posudu stavite brašno i sol promiješate ,dodate šećer i omekšali maslac miješate prstima dok se ne naprave mrvice pa dodate jaje.
Zamijesite tijesto . Odvojite 1/3 tijesta u plastičnu vrećicu pa stavite u duboko zamrzavanje.Ostatak tijesta utisnete u kalup pa stavite peci na 20 min. u zagrijanu pećnicu. Jabuke ogulite i nasjeckate na kockice. Jabuke ,cimet i vodu zakuhate u loncu .
Poklopite i na laganoj vatri kuhate nekih 5 min.dok jabuke ne smekšaju.Procijedite ih od tekućine i odložite. U loncu stavite prasak za puding,aromu vanilije ,šećer i mlijeko stavite na srednju varu i miješajući pustite da kuha dok ne stisne. Izvadite polupeceno tijesto prelite ga pudingom ,posložite kuhane jabuke .na vrh naribate ostatak tijesta iz frizera prospite listićima bajama.
 Vratite u pećnicu pa nastavite peci još 35 min.
Dok se pece pita napravite karamel preljev: U posudu dubljeg dna stavite šećer pa zagrijavate na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i karamelizira ,možete povremeno promijesati.nemojte se dovest u napast polizati žlicu jer karamel je jako vruci.Maknute karamelizirani šećer sa vatre dodate jako oprezno vrhnje za šlag i maslac .

Vratite na laganu vatru i pustite da kuha dok se karamel ne poveze sa masnoćom i lagano zgusne. Prelite preko pečene pite .Pustite da se sve ohladi . Po želji na vrh možete dodati i tanko narezana komadić jabuke za ukras.

Posluživanje Pita je najbolja kad se servira sa sladoledom od vanilije.

Nastrine/slatki talijanski kolačići /peciva


Nastrine je ustvari radila moja pokojna nona, no u svim prevratima ,seobama i sličnim ludostima knjižica recepata se izgubila a ja sam zapamtila samo okus i način izrade.Otkrila sam prije nekoliko godina da Mullino bianco ima slična peciva pa kad sam imala priliku uvijek bih obnavljala zalihu.Sad sam na moje veliki zadovljstvo pronašla i recept za ova divna peciva koji su okusom gotovo identičnim onima koje je radila moja nona.Uživajte!!! Recept je naravno sa mojih stranica na coolinarici.


Sastojci:


200ml mlakog mlijeka

1 kockica svježeg kvasca ili jedna kesica instant

500g glatkog brašna

1 limun/korica

50g maslaca sobne temperature

50g šećera

3 žumanjka

prstohvat soli

Premaz:

150g maslaca

150g šećera


Priprema:

Napravite tijesto: U posudu za miješanje razmrvite kvasac/možete koristiti i kesicu instant kvasca ,ja sam radila i sa jednim i sa drugim jednak je učinak ili barem ja nisam primijetila bitnu razliku/dodate toplo mlijeko i malo šećera/prstohvat/pa sve par minuta rukom miješate da se poveze i kvasac rastopi.Ostavite deset minuta da stoji . Za to vrijeme pomiješate prosijano brašno, ostatak šećera, sol, koricu limuna i maslac sobne temperature i žumanjke.Dodate izraženi kvasac . Sve zajedno desetak minuta miješate dok dobijete glatko tijesto .Poklopite ga cistom kuhinjskom krpom pa pustite da kisne nekih 1h. Za to vrijeme izradite maslac sa šećerom da bude pjenasti i da se dobro poveže.
  Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate na pravokutnik otprilike 20x35 cm. Polovinu duže strane premazati dijelom maslaca pa preklopite drugom/gornjom stranom / polovicom. Sad krenite preklapati cik-cak mažete uvijek gornju stranu sa tankim slojem izrađenog maslaca. Ako želite manje nastrine prerežete pravokutnik kad prvi puta preklopite /slikica1/po dužoj strani.
 Kad ste preklopili režite trakice debljine oko 2cm. Okrenete ih i stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje . Svaku nastrinu zamotate jednom po sredini kao na slici .Kad je stavite na papir malo raširite krakove. Ostavite da se nastrine na toplom dižu još 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/15 minuta Kad se malo ohlade one postaju hrskave tada ih pospite šećerom u prahu.
Servirati posuta šećerom u prahu .

Comments system

Disqus Shortname