ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Nastrine/slatki talijanski kolačići /peciva


Nastrine je ustvari radila moja pokojna nona, no u svim prevratima ,seobama i sličnim ludostima knjižica recepata se izgubila a ja sam zapamtila samo okus i način izrade.Otkrila sam prije nekoliko godina da Mullino bianco ima slična peciva pa kad sam imala priliku uvijek bih obnavljala zalihu.Sad sam na moje veliki zadovljstvo pronašla i recept za ova divna peciva koji su okusom gotovo identičnim onima koje je radila moja nona.Uživajte!!! Recept je naravno sa mojih stranica na coolinarici.


Sastojci:


200ml mlakog mlijeka

1 kockica svježeg kvasca ili jedna kesica instant

500g glatkog brašna

1 limun/korica

50g maslaca sobne temperature

50g šećera

3 žumanjka

prstohvat soli

Premaz:

150g maslaca

150g šećera


Priprema:

Napravite tijesto: U posudu za miješanje razmrvite kvasac/možete koristiti i kesicu instant kvasca ,ja sam radila i sa jednim i sa drugim jednak je učinak ili barem ja nisam primijetila bitnu razliku/dodate toplo mlijeko i malo šećera/prstohvat/pa sve par minuta rukom miješate da se poveze i kvasac rastopi.Ostavite deset minuta da stoji . Za to vrijeme pomiješate prosijano brašno, ostatak šećera, sol, koricu limuna i maslac sobne temperature i žumanjke.Dodate izraženi kvasac . Sve zajedno desetak minuta miješate dok dobijete glatko tijesto .Poklopite ga cistom kuhinjskom krpom pa pustite da kisne nekih 1h. Za to vrijeme izradite maslac sa šećerom da bude pjenasti i da se dobro poveže.
  Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate na pravokutnik otprilike 20x35 cm. Polovinu duže strane premazati dijelom maslaca pa preklopite drugom/gornjom stranom / polovicom. Sad krenite preklapati cik-cak mažete uvijek gornju stranu sa tankim slojem izrađenog maslaca. Ako želite manje nastrine prerežete pravokutnik kad prvi puta preklopite /slikica1/po dužoj strani.
 Kad ste preklopili režite trakice debljine oko 2cm. Okrenete ih i stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje . Svaku nastrinu zamotate jednom po sredini kao na slici .Kad je stavite na papir malo raširite krakove. Ostavite da se nastrine na toplom dižu još 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/15 minuta Kad se malo ohlade one postaju hrskave tada ih pospite šećerom u prahu.
Servirati posuta šećerom u prahu .

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname