četvrtak, 21. rujna 2017.

Pjenasta torta od limuna

Torta za godišnjicu braka, prefina, lagana, pjenasta i vrlo jednostavna u izradi.

Sastojci:

5 jaja/L

70g brašna/glatko/

70g gustina

malo soli

1 vanilija šećer

1/2limun korica

150g šećera

Krema:

200g mascapone sira

100g krem sira

150g bijele čokolade

200ml mliječnog vrhnja za šlag

1/2limuna korica

1/2 instant želatanine

80g šećera u prahu/manje više po ukusu

ostalo:

200ml vrhnja za šlag

par žlica ribane bijele čokolade

1 limun sa korom 

2-3 žlice šećera u prahu

Priprema:

Biskvit:
Stavite cijela jaja u zdjelu za miješanje dodate obje vrste šećera i prstohvat soli, miješate mikserom dok se ne napravi gusta lijepa, bijela krema/trebati će vam negdje 15 minuta miješanja na najjačem programu za miksanje/.
U zdjelici sa strane stavite gustin, brašno, promiješate ih zajedno da se poveže.Sve staviti u situ ili najfinije cijedilo za juhu pa lagano prosijate na izrađena jaja, dodate koricu limuna, špatulom ili žlicom lagano umiješate brašno u smjesu pazeći da ne izgubite volumen i da vam ne izađe zrak iz jaja/s obzirom da nema pecivnom praška u tijesto to je važno zbog mekoće i volumena tijesta/

Stavite smjesu u kalup za torte 22cm/ja samo na dno kalupa stavim papir za pečenje a vi po želji ili navici/, trebao bi biti pun gotovo do vrha.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40min.provjerite čačkalicom.Pustite da se biskvit ohladi, prerežete ga jednom kao što sam u ovom slučaju ili dva puta/to po želji/.

Napravite kremu:

Izradite šlag u kremu.U drugoj zdjeli stavite mascapone i krem sir, izradite ih zajedno da se povežu.Bijelu čokoladu otopite u banji mariji ili mikrovalnoj pa je stavit u sir , sve izradite mikserom da se poveže.Želatinu napravite prema uputsvu na kesici pa je dodate siru u sve umiješate izrađeno vrhnje, dodati toliko šećer u prahu, sok od limuna i koricu, izmiješati da se poveže, po želji možete dodati i više šećera to ostavljam vama mi volimo da je malo kiselkastije,  pogotovo iza finog i obilatoga objeda.Nadjente tortu kremom, ostavite u frižideru 1h da se ohladi i stisne.Pokapajte tijesto sa malo mlijeka.

Napravite dekoraciju od limuna:limun narežite na fete prospite ih dobro s jedne i druge strane šećerom u prahu , stavite na kuhinjski papir ostavite pola sata stajati/tako vam se poslije neće cijediti po kolaču/
Ukrasite po želji tortu slatkim tučenim vrhnjem/šlagom u sredini prospite ribanom bijelom čokoladom pa stavite fete  limuna i malo ružmarina.
Ostavite da se dobro ohladi.Narežete na fete.





Comments system

Disqus Shortname