subota, 1. srpnja 2017.

Tortice od naranče

Fine jednostavne tortice nadjevene narančom.Uživajte uz ovaj osvježavajući kolačić.Naravno biskvit je opet od Luli.

Sastojci:/20 tortica

Biskvit:

220g glatkog brašna

30g kakaa u prahu

1dlc ulja

1žličica pecivnog praška

malo soli

3 jaja

žličica ruma/opcionalno

1,5 dlc mlijeka


Nadjev:

400ml vrhnja za šlag

šećera po ukusu

3-4 lijepe naranče

Priprema:

Jaja izradite dobro sa šećerom.Dodate mlijeko, ruma/ako koristite /ulje miješate dalje da se sve poveže.Brašno, pecivni prašak i kakao pomiješate zajedno.Postepeno miješajući dodate brašno, sve izmiješate da se fino poveže.
Zagrijete pećnicu na 180C.Na veliki lim iz pećnice stavite papir za pečenje.Prelijete smjesu, lagano je zagladite.Pecite 25 min/ali već nakon 20min isprobate čačkalicom.Izvadite gotovi biskvit i ohladite.
Za to vrijeme izfiletirate naranču,očistite je od bijele pokožice i narežite na malo deblje fete ,ako vidite kakvu špicu izvadite je obavezno.

Istučete vrhnje za šlag uz dodatak šećera u prahu po želji.

Iz ohlađeno biskvita vadite krugove kalupom veličine naranče.Na svaki krug stavite fetu naranče i šlag .Ostatak biskvita namrvite pa kupolu kolača sa šlagom obucite u biskvitne mrvice.
Pustite da sve stoji na hladnom mjestu nekih sat vremena, da naranča  fino navlaži biskvit.


Servirate fino posložena uz kavicu.


petak, 30. lipnja 2017.

Jednostavne pečene gljive iz tave

Kad je nešto tako jednostavno i fino treba se podijeliti, nije da svi ne znate za ovaj recept /barem neku varijaciju/ali dobiti fine , prepečene gljive sa otopljenim začinjenim sirom a sve gotovo u tren i to još u tavi jer prava stvar za ljeto.Servirati možete na prepečenom kruhu, uz dodatak nekakve fine salate ili kuhanog povrća i imate krasan vegetarijanski ručak u pola muke, naravno vi možete uz sve ovo dodate i jednu finu šniclu , kotlet, pileće krilce i sl.😌😊,Uživajte!!!

Sastojci:

500g šampinjona

150g ribanog sira po ukusu/topljivog

sol,papar

1žličica maslaca

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana

1/4 žličice ljute paprike


Priprema:

Pripremite gljive:očistite ih , operite pod tekućom vodom ili obrišite vlažnom krpom.Skinite klobuke od stapke.
Zagrijete maslac i ulje u tavi pa na vrh posložite gljive da udubljene na klobuku gleda put vani.Sir naribate .
Pustite gljive da se peku , tu i tamo maknete tekućinu koja se nakupila u klobuku samo je u tavu okrenite ,ona će za čas ishlapiti.Kad su gljive malo pečene posolite, poparite , prospite timijanom i ljutim paprikom.Dodate u udubljena na gljivama malo sira, kako se sir topi malo po malo nadopunite  dok cijeli klobuk ne bude prekriven otopljenim sirom.
Gotove gljive izvadite i servirate tople /finu su i hladne u sendviču ili na salatu, sir će se skrutiti u klobuku/Možete po vrhu posuti sa malo nasjeckanog peršina.



Servirati kao prilog ili glavno jelo uz salatu.

Bayat ekmek kebab

Pravi turski klasic, stari kruh malo jogurta i m na brzinu zdinstano mljeveno meso, lagan i brz ručak koji će te obožavati na prvi griz.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

oko 2-3kriške starog kruha/može i više ali i manje/

1 žlica maslaca

3žlice maslinovog ulja

1/2žličice origana

1mala protisnuti češanj češnjaka

250g mljevenog mesa/ po želji, nemasno do srednje masno/

1/2žličice kumina

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/4 žličice ljute mljevene paprike

1/2žličice timijana/opcionalno/

1žlica ajvara/koncetrat rajčice

sol,papar

200g gustog /grčkog jogurta

1 crveni luk

Priprema:

Narežite kruh na kockice.U tavi zagrijete maslac sa maslinovim ulje pa dodate kruh, origano malo posolite.Miješate kruh pržeći ga dobije lijepu boju i postane hraskav, pazite da vam ne zagori.
Izvadite kruh na tanjur za serviranje, pa ga prelijete jogurtom koji ste lagano posolili.Ostavite stajati dok ne izdinstate meso.
Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prodinstate sitno nasjeckan luk/nije uvjet ako vi volite luk možete ga ostaviti i malo krupnije narezanog/ dodate češnjak , prodinstate još kratko pa dodate mljeveno meso za začinima, stalno isprobavate ukus da vidite sto vam odgovara , solite na kraju kad se meso uprži, da vam kasnije kad iz mesa izađe tekućina ne bude preslano.U meso dodate ajvar dobro promiješate i još kratko propirjate pa stavite preko kruha i jogurta.

Servirate toplo iz salatice, meze, narezano povrće tima rajčica, paprika i masline.

utorak, 27. lipnja 2017.

Palačinka sendvič


Jako fini sendviči nadjeveni šunkom i jajem,pravi mali sendviči idealni za plažu , možete ih spremiti dan prije jer su jako fini i hladni.Uživajte!!!1

Tijesto:/4-6 ljudi


4 jaja

500ml mlijeka

250ml mineralne vode

sol

oko 200g brašna

Nadjev:

5 kuhanih jaja

300g male okrugle šunke u komadu

200g ribanog sira

1žličica origana

Paniranje:

1-2 jaja

3žlice krušnih mrvica

malo soli

Priprema:

Napravite palačinke/naravno vi ne morate koristiti recept koji sam ja dala koristite onaj koji volite i inače radite/.u zdjeli stavite sve sastojke za palačinke, izmiješate dobro metlicom.Zagrijete dobro tavu pa ispečete desetak palačinki , ne previše tankih.Odložite dok ne pripremite ostalo.
Narežite šunku na malo deblje šnite,Kuhana jaja ogulite i prepolovite a sir naribate.Slažite komad šunke stavite u sredinu , polovinu jaja i na vrh prospite sa sirom i origanom.Zamotate u paketiće, pa složite na lim pokriven papirom za pečenje.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite sve sastojke.
Potom palačinke ispaninarete u jaje pa u mrvice, vratite na lim.Pokapate sve sa par žlica ulja.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak minuta ili dok palačinke ne dobiju finu boju.
Izvadite ih , pustite malo ohladiti a potom svaku palačinku prepolovite.
Servirati toplo ili hladno.

ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

Pohano meso u panadi od tikvica

Predivni sočni mesni odresci panirani u tikvicama, divno, lagano jelo iz pećnice.Recept je za jedno Blue ludiloo sa coolke, nije bas plava boja ali je plavi recept, Sunčice pozdrav!!!😃😃

Sastojci:

700g tankih šnicli/svinjetina, teletina, piletina

2 -3 manje tikvice

2 jaja

sol,papar

2žlice maslinovog ulja

70g ribanog sira

3 žlice naribanog parmezana

1/2žličice mažurana

1/4 žličice ljute crvene paprike/opcionalno

1 manji naribani luk

1 naribani češanj češnjaka

1žlica senfa/dijon

Priprema:

Šnicle očistite od masnoće i žilica.Operite ih i osušite.U zdjeli sa strane napravite marinadu tako da stavite sol, papar, ulje, naribani luk i češnjak te senf te ljute mljevene paprike ako koristite, dodate 2 žlice hladne vode.Prelite marinadu preko odrezaka , ostavite stajat nekih 1h da se odresci lagano mariniraju, možete ako se sjetiti i ostaviti u marinadi preko noći.
Marinirane odreske izvadite iz marinade Posložite ih na lim na koji ste stavili papir za pečenje.Zapecite ih deset minuta u zagrijanoj pećnici na 200C.
Za to vrijeme naribate tikvice, pa dodate obje vrste sira, sol,papar i jaja.Dobro promiješate .Tikvice posložite preko odrezaka u .Prelite ostatkom marinade.Mala napomena ako vam se tikvice puno cijede lagano iz ocijedite.
Smanjite temperaturu pečenja na 170C pa nastavite peći odreske još pola sata.Servirate posložene na listove salate i prilog po želji.

nedjelja, 25. lipnja 2017.

Tepe pide

Prefine pide, nema meni pomoći kad ih obožavam i naprosto sve pide moram isprobati gotovo kao i sve bureke, turci ih imaju puno vrsta i ponos su njihovih dućana.Pide možete jesti same ili ih servirati sa raznim mezama i salatama.

Sastojci:/4 velike pide


oko670g brašna

200ml mlijeka

200g jogurta

1 žlica kvasca/instant

80ml ulja

2žličice/ravne šećera

1žličica soli

Nadjev:


4 žlice jogurta

oko 200g sira

oko 70g sudžuka ili dimljene suhe kobase po želji

maslac

Priprema:

U zdjelu stavite mlijeko/toplo dodate kvasac i šećer dobro promiješate .Dodate jogurt i ulje pa još jednom dobro promiješate.Žlicom dodate malo po malo brašna i sol miješajući. dodate toliko brašna da se napravi fino tijesto/glatko.Stavite tijesto pobrašnjenu posudu , pokrijete prozirnom folijom i na toplom/to je ljeti sobna temperatura /ostavite stajati 45min-1h dok se tijesto ne udvostruči.
Dio sira naribate na ribežu, dio sira narežite na kockice a dio na trakice ja to napravim tako da pola sira naribam a ostatak režem kod nadjevanja na veličine po potrebi.
Nadošlo tijesto podijelite na četiri dijela .Uzimajte komad po komad ostatak pokrijete krpom.Od prvog dijela odvojite trećinu . Najveći dio raširite u krug, prebacite ga na lim za pečenje.Na krajevima stavite sir , podvrrnite da ušuškate sir u tijesto.U sredinu razmažete jogurt koji možete lagano posoliti a za hrabre se može staviti i ljute paprike/ja ovdje nisam/Prospite sirom.Ostatak tijesta podijelite na tri dijela pa u svaki dio stavite malu kockicu sira.Zarolate u kuglicu.
Posložite okruglice na pidu , dodate narezane kobasice.Ponavljajte postupak dok ne dovršite sav postupak.Dvije pide otprilike stanu na veliki lim od pećnice.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/nekih 20-25 min ili dok pide ne dobiju finu boju.

Servirati pide uz meze, nareske, sir, masline, razne salate ili same.

Comments system

Disqus Shortname