srijeda, 16. kolovoza 2017.

Punjabi kukuruz u bogatom umaku

Obožavamo ovo Indijsko jelo, jelo iz Punjabi regije koja je inače bogata kukuruzom.Kukuruz je divan , u laganom kremastom umaku od jogurta začinjen taman po mjeri , vi naravno jačinu začinjenosti možete sebi prilagoditi i vašim navikama, ja sam ipak na mediteranu i nama su ove vrijednosti sasvim dovoljne, sad u sezoni kukuruza nemojte nikako preskočiti isprobati ovo jelo.Možda će vam najpoznatije jelo u Punjab regiji  ipak biti njihov kukuruzni kruh jako začinjen serviran sa  kuhanim lišćem senfa /možete ga zamijeniti kuhanim keljom/inače vrhunsko vege jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Jelo možete raditi kao prilog i sa smrznut kukuruzom ili iz konzerve, moram priznati da to nije to ali isto bude jako fino.

Sastojci:

4 klipa kukuruza/podijeljeni po pola/

2 žlice ulja

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

dva prsta svježeg đumbira

2 žličice kurkume

2 žličice mljevenog kumina/može i u zrnu/

1/2 žličice ljute mljevene paprike

5-6 listova currija/opcionalno/

1žličica šećera

sol

200ml gustog jogurta


Priprema:

Ja da sebi olakšam život prije skuham kukuruz kako je ovo mladi kukuruz ne treba mu duže od dvadesetak minuta.Kuhani kukuruz ocijedite na kuhinjskom papiru.

Zagrijete ulje u woku pa na njemu prepržite kukuruz sa svih strana.
Štapnim mikserom/možete i u mužaru / u pastu izradite sve začine, češnjak i luk /osim curry listova ako će te ih staviti/Zagrijete ulje u woku ili karahi tavi pa na njemu prepržite kukuruz sa svih strana, kukuruz će dodatno aromatizirati ulje, izvadite ga na toplo.
U tavu dodate smiksanu smjesu sa začinima, pržite sve dok se fino ne uprži /8-10min./na laganoj vatri nemojte da vam zagori jer će te morati ispočetka, mirisi koji se šire su predivni. Maknete sa vatre kad se sve preprži pa dodate jogurt, miješate da se sve poveže u finu kremu.Vratite kukuruz u tavu, miješate zajedno da se sve poveže.Kuhate na laganoj vatri pokriveno nekih 10min.
Servirati toplo preliveni umakom.

Comments system

Disqus Shortname