petak, 8. srpnja 2016.

Ruska rapsodija

Fini ruski cheesecake sa marelicama/breskvama i višnjama .Torta koja se radi bez miksera i doista je vrlo brzo gotova ,najteže je čekati da se ohladi ali i tome možete doskočiti ako je stavite da se hladi ispod klime/koji ako imate sigurno ne gasite na ovu žegu/.Tortu možete premazati kiselim vrhnjem ili tučenim šlagom ,to ovisi o vašem okusu .Uživajte!!!

Sastojci:

Tijesto:

120g brašna

1 jaje/žumanjak

70g maslaca/sobna tempretatura

prstohvat soli

1puna žlica šećera

Krema:

500g svježeg sira/quark ili kremasta skuta/

200g šećera

1 vanilija šećer

3 jaja

1 bjelanjak

1 kiselo vrhnja /180g/200g/20%m.m.

3žlice/pune /gustina

oko 500g marelica/breskve

oko 300g višanja

Priprema:

Stavite u zdjelu sve sastojke za tijesto ,zamiješajte čvrsto masno tijesto ,po potrebi dodate još brašna ,toplo je pa će vam možda trebati malo više brašna za prhko tijesto.Uzmite kalup za tortu /20-22cm/ na dno stavite papir za pečenje .Rasporedite tijesto ,nabodete ga vilicom.
Stavite tijesto peči 10min.u zagrijanu pećnicu na 200C.
Za to vrijeme možete pomiješati metlicom sve sastojke za kremu .Očistite i odkoštite breskve/marelice ,ako će te koristiti breskve njih ogulite.Odkoštite višnje.


Slažemo:

Pojačamo pećnicu na 230C.
Na tijesto stavite polovinu nadjeva ,poredamo višnje i breskve/marelice ,prekrijemo drugim dijelom nadjeva .


Stavimo kolač u zagrijanu pećnicu na 220C/na 15min.Smanjiti temperaturu na 170C pa nastavimo peći još 25 min.
Pustimo da se kolač ohladi ,premažemo ga tučenim slatkim vrhnjem/150ml ili istom količinom kiselog vrhnja.Ukrasimo marelicama i višnjama.
Serviramo ohlađeno uz kavicu .


Erkek pide


Fine pide ,naziva muške pide ,napravljene od začinjenog mljevenog mesa nadjevene jajaem i sirom.

Sastojci:/8kom

meso:


700g mljevenog srednje masnog mesa

100g starog kruha

70ml mlijeka

1 jaje

1 naribani luk/naribani

1 naribani češnjak/naribani

prstohvat kumina/mljevenog

1/2žličice kopra

1žličica nasjeckanog peršina

na vrh noža sode bikarbone

sol,papar


Ostalo:

8 kom manjih jaja

150g naribanog sira

1/2žličice kopra/peršin


Priprema:


Za kruh odaberite samo sredinu ,koru nemojte koristiti ,namočite kruh u mlijeku par minuta ,ocijedite i dodate u meso .Stavite u posudu sve sastojke za meso ,dobro ih izradite  rukom da se sve poveže u smjesu to se obično radi kao da mijesite tijesto ,vrlo je važno da se sve poveže u smjesu da vam se ne bi dogodilo da je meso mjestimice slano a mjestimice papareno .Otkinete komadić mesa pa ga prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara slanost i začinjenost.Ako ste zadovoljni ostavite meso da odstoji pola sata/pokriveno.

Formirate meso u oblik pida /barke male .Pide možete prvo zapeče same /15 min na 180C/a onda nadjenuti jajemi sirom lagano posolite jaja,i nastaviti peći još 15 min..
Servirate uz haydar umak ,salatu i kuhano povrće.


Haydari


Divna turska meza/dip .Haydari su ustvari dipovi /meze bazirane na jogurtu .Vrlo jednostavno jelo.Servirate uz turska peciva za čaj kao mezu uz sušeni narezak i sir ,uz masline ,prepečeni kruh ,kao dodatak roštilju ,kebabu i sl.


Sastojci:

400g grčkog/turskog/čvrstog jogurta

4 žlice narinbanog zrelijega sira /zrelija gauda

1/2žličice nasjeckanog kopra

1češnj češnjaka/sitno naribano

1/4žličice mente

sol,papar

malo ljute papričice/pull biber

1,5 žlica maslinovog ulja

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke ,dobro promiješate .Iskušate slanoću pa dodatno posolite i popaprite .Pustite sve na hladnom mjestu/frižider da odstoji pola sata.








četvrtak, 7. srpnja 2016.

Lazanje sa tikvicama i pestom

Fine talijanske lazanje od par sastojka ,vrlo jednostavne u pripremi .Pesto, kao sto sam pisala možete kupiti gotovi ili napraviti sami ,ja ga obožavam i uvijek imam teglicu kod kuće.,Isprobajte ovaj divan i brz recept.

Sastojci/4 osobe

250g svježih lazanja

3-4 srednje tikvice

1žlica maslinovog ulja

1mali češanja češnjaka

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

120g ribanog sira

Bešamel:

500ml mlijeka

1žličica maslaca

1 žličica ulja

2 ravne žlice brašna

500ml mlijeka

sol,bijeli papar

na vrh noža naribani muškatni oraščić

Pesto:/2žlice kupovnog

 1 mali češanj češnjaka

20 listova svježeg bosiljka

50ml maslinovog ulja

2žlice ribanog parmezana

10g pinjola/orašasta nota po želji/preprženi bajami ,orah ili sl.

sol,papar


Priprema:
Narežite tikvice na kockice .Zagrijete ulje u tavi/ja to radim u woku/prepržite tikvice da smekšaju i dobiju boju ,dodate češnjak /sitno nasjeckan i peršin ,nastavite dinstati još par minuta .Dodate pesto u tikvice pustite da se lagano zagrije na tavi pa ga dobro promiješate sa tikvicama.Maknite sa strane napravite bešamel.

Bešamel:

Zagrijete i otopimo maslac sa uljem ,pa dodate brašno  prodinstajte kratko da se brašno lagano preprži ,podlijete miješajući sa mlijekom.Nastavite miješati metlicom dok se bešamel ne zgusne ,posolite i poparite ,dodate naribani muškatni oraščić.Odložite sa strane.

Pesto:

U mužaru izradite sve sastojke avanom da se dobije pasta dodate maslinovo ulje da dobijete fini gusti pesto.

Slažemo lazanje:

Na dnu posude stavite malo bešamela ,stavite svježi list za lazanje ,dodate tikvice prelite bešamel ,nastavite postupak dok ne potrošite lazanje ,nadjev i bešamel .Na vrh stavite tikvice ,prospite bešamelom i naribanim sirom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min.

srijeda, 6. srpnja 2016.

Zapečena salata

Jedan fini brzinski recept sa tikvicama ,rajčicom i piletinom.Majonezu iz salate možete zamijeniti kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom ,no ja vam savjetujem da ipak isprobate jer majoneza je light a i ne idu jako velike količine.

Sastojci:/4 osobe/

500g fileta piletine/puretine

2 manje tikvice

2 žlice majoneze light

2žlice krem sira

1 mali na sitno nasjeckani luk

sol,papar

prstohvat mente

100g ribanog sira

2 manje rajčice

Priprema:

Narežite pileće fileti ,lagano ih potucite batićem za meso .Posolite ih i popaprite .Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .
Naribate tikvice na ribežu ,sitno nasjekcajte luk ,dodate majonezu ,krem sir ,sol,papar,metvicu ,promiješate da se poveže.
Na piletinu stavite nadjev od tikvica.Na vrh poslažete narezanu rajčicu ,pospete sirom.Po želji možete posuti sušenim timijanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25min.
Servirate uz kuhano povrće.


utorak, 5. srpnja 2016.

Marokanski krumpir pečen u umaku od rajčice




Divan i aromatičan ljetni mladi krumpir pečen u umaku od rajčice serviran uz žutu rižu .Vrlo jednostavan recept i u sastojcima i u pripremi a veoma ukusan.Samo mala napomena ako ipak želite malo mesa uz ovo jelo skuhate žutu rižu sa piletinom.Uživajte u ovom divnom vegetarijanskom jelu svim čulima.


Sastojci:

5 kom mladog krumpira

5 kom rajčica/konzerva nasjeckane/500g

200ml /temeljca/povrtni /pileći

1žličica

 kumina

1/2žličice šećera

sol,papar

5 češanja češnjaka

2žlice maslinovog ulja

4-5žlica grčkog/gustog jogurta

peršin

10-tak nasjeckanih crnim maslina

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Zarežite krumpir na fetice pazeći da ga ne zarežete do kraja/da dobijete harmoniku.Lagano zamastite zdjelu za pečenje/bilo bi dobro da je keramička/pa složite krumpir.Posolite ga i popaprite te prospite lagano kuminom.
U drugu zdjelu stavite oguljene i nasjeckane rajčice /konzerva ,dodate,žlicu maslinovog ulja sol,šećer,papar,temeljac  ,kumin i sitno nasjeckana tri  češnja češnjaka .Sve dobro promiješate.Pripremljeun smjesu ulijete oko krumpira.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.
Jogurt pomiješate sa solju,paprom i narisanim češnakom.Krumpir izvadite iz pećnice premažete bogato smjesom od jogurta pa vratite na još 10-15min.
Servirate posuto listovima peršina uz žutu rižu.

Za rižu:na maslinovom ulju izdinstajte luk/1 manju glavicu sitno nasjeckanu/dodate na kockice narezane pileće filete /najbolje fileti buta/nastavite pržiti dok fileti ne dobiju finu boju ,dodate sitno nasjeckani češnjak/2 češnja/timijan/1/2žličice/posolite i poparite .Dodate rižu/arborio/ promiješate da se riža lagano zamasti ,pa polijete sa malo pilećeg temeljca ,dodate kurkumu/1žličicu/pa podlijevajući temeljcem na laganoj vatri skuhate rižoto .Posolite i popaprite po ukusu.Za vegetarijansko jelo izbacite piletinu.



Servirate toplo uz rižoto i divan umak.

Shirazi salata

Poznata perzijska salata koja je u toplim danima paše uz sve ,kao meza iz doručak uz masline ,sir ,namaze ,jaja ,uz fini pilav za ručak ili nekakav roštilj za večeru .Što duže stoji ova salata je sve bolja ,držite je samo na hladnom mjestu .Tajna ove salate  je u svježim namirnicama i metvici .Uživajte!

Sastojci:

3 srednje rajčice

3 krastavca/manja ili 1 libanonski krastavac

2 mlada luka

3 žlice nasjeckane svježe mente

3 žlice nasjeckanog lišća peršina

Preljev:

3žlice maslinovog ulja

3žlice soka od limuna

1/2žličice soli

1/2žličice svježe mljevenog papra


Priprema:

Na dno keramičke posudu za salatu stavite sastojke za preljev  izradite vilicom da se sve poveže i sol otopi .Dodate nasjeckano povrće i začine za salatu .Sve skupa dobro promiješate .odložite na hladno mjesto.

Grčki ramsteak sa relishem od rajčice

Divna harmonija mariniranog ramsteka i dimljenog okusa relisha od rajčice .Ramstek je kod mene pečen rare, midium rere,vi slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite bolje pečen .Svaki ramstek nakon pečenja treba odležati 5 min zamotani u alu-foliji da se poveže sokovi ,odnosno da vam se ne dogodi da se razlijeva krv po tanjuru to nije lijepo vidjeti a nije ni apetitlih ,zato ukalkuliraj te to u vrijeme pečenja pogotovo ako vam je za neku posebnu večeru.
Ovo je recept od drage Sibe Mtongana !

Sastojci:

1 kg ramsteka /narezana na 3cm debljine odreska

Marinada za meso:

3 češanja češnjaka/propasirana spravicom za češnjak

4 grančice timijana/samo odvojiti lišće

1/3žličice soli/manje više po ukusu

1/3 žličice svježe mljevenog papra

2žlice maslinovog ulja

Relish od rajčice:

1konzerva/400g nasjeckane rajčice

1žlica nasjeckanog bosiljka

3 kom mlada luka

1žličica dimljene mljevenu paprike/obavezan sastojak

1/2žličice soli/po ukus

1/2žličice šećera

1/2žličice svježe mljevenog papra

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice šećera

malo ljute papričice/opcionalno

Priprema:

U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu osim maslinovog ulja.Ramstek narežite ,operite i dobro osušite .Premažete ga dobro maslinovim uljem a potom u njega utrljate marinadu sa obje strane .Zagrijete grill tavu ,na tavu ne stavljate ulje jer će u tom slučaju dimiti jako,stavite ramstek na zagrijanu tavu /neka vatra ne bude na najjače ali skoro,jer ako je tempretaura preniska ramstek će ispustiti sokove /.Pecite ramstek sa svake strane po 4 min./ako želite bolje pečeno produžite za još 2 min,za sirov vam je potrebno samo 2 min sa svake strane /nemojte pretrpavati tavu pecite komad po komad.Gotovi ramstek izvadite zamotate u alu-foliju na 5min.Potom ga oštrim nožem izrežete ukoso.
Napravite relish:
Nasjeckajte mladi luk na sitno /ako nemate mladi luk možete uzeti i ljutiku/prodinstajte mladi luk na zagrijanom maslinovom ulju u lončiću,kad luk malo uvene dodate sitno nasjeckani češnjak ,rajčicu,šećer ,dimljenu papriku ,ljutu papričicu ,nasejckani bosiljak.Pustite da sve kuha  oko 10min .da se reducira umak,rajčica se ne bi smjela puno raspasti .Maknute relish sa strane da se ohladi.
Servirate relish sa narezanim ramstekom.



ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Ciparska salata

Predivna ciparska salata koja će vas oduševiti aromama i mirisima mediterana .Divna kombinacija sira sa roštilja/ halloumi, je  sir za roštilj uglavnom kombinacija ovčjeg ili kozjeg mlijeka a najčešće ćete ga ,bar  kod nas, pronaći od kravljeg mlijeka,to je pomalo gumasti sir koji ima malu topljivost odnosno može izdržati velike temperature da se ne otopi ,vrlo je sličan paneer siru/indijski sir/pečene rajčice i ulja od mente i bosiljka.Vjerujte na tanjuru nije ostao niti divni umak koji se iscijedio ,sve se pomazalo kruhom.Doista sve preporuke za ovu salatu.

Sastojci:

Ulje od bosiljka i mente:

10-tak listova svježeg bosiljka

10-tak listova svježe mente

100ml maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

sol,svježe mljeveni papar

Ostalo:

250g halloumi sira

150g mini rajčice

150g lubenice

Priprema:

U posudu stavite bosiljak i mentu ,dodate češnjak/sitno nasjeckan/sol,papar i maslinovo ulje.Izradite sve štapnim mikserom u glatku smjesu ,na taj način ste aromatizirali ulje,odložite do korištenja .Isprobate slanost.

Narežite str na trokute /on obično dolazi u kockama pa to neće biti problem.Operite rajčice i osušite.
Zagrijete grill tavu .Sir i rajčicu premažete uljem od bosiljka i mente .Ispecite sir i rajčicu kratko da uhvate malo boje .
Narežete tanko lubenicu na trokute ,posložite je na tanjur za serviranje .Na lubenicu stavite prepečeni sir ,okolo posložite rajčicu.Prelite sve ostatkom ulja od metvice i bosiljka ,te prospite sa par narezanih listova mente .
Servirate sobne temperature.




nedjelja, 3. srpnja 2016.

Ciparski ražnjiči


Fini ražnjići koje možete naći gotovo na cijelom mediteranu ,omotani u lišće bosiljka .Tradicionalno se oni rade sa ribljim umakom/garos ili rimski garum to vam je sigurno poznato /vi možete koristiti azijski riblji umak.Ako se ipak  bojite nepoznatog okusa  ribljeg umaka u mesu i niste sigurni kako ga će ga vaša obitelj prihvatiti , zamijenite sa solju.

Sastojci:

500g mljevene malo masne junetine/govedine

4žlice ribljeg umaka/sol

1/2žličice šećera

1/4žličice svježeg mljevenog papra

2 sitno naribana češanja češnjaka

1/2žličice origana

Lišće bosiljka/veći listovi

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa dodate sve sastojke ,po želji možete povećavala količinu šećera ,ribljeg umaka/soli i sl ,jer ustvari najprecizniji recept ne postoji.Sve dobro izradite rukom da se poveže u finu smjesu i da se svi začini stope.Napravite male duguljaste okruglice /neka vam budu otprilike veličine listova bosiljka.Zamotate svaku okruglicu u list.
Nabodete okruglice na ražnjić neka ih na svakom ražnjiću bude 5 kom.

Pecite ražnjiće na gizanoj tavi /ne grill/saganaki tavi po 5 minuta sa svake strane stalno okrećući .
Servirate sa salatom ili kuhanim povrćem.

Comments system

Disqus Shortname