četvrtak, 3. studenoga 2016.

Bhaturas

Divne ,hrskave  indijske pogačice koje ostaju hrskave i kad se ohlade .Obično se serviraju tople jer doista se vrlo brzo pripremaju.


Sastojci:/10 pogačica


200g glatkog brašna

50 g griza

1/2 žličice soli

1 žlica kvasca

1žličica šećera

1 žlica ghee ili maslac

2 žlice jogurta

120 ml mlake vode

Priprema:

U zdjelu stavite šećer ,kvasac i toplu vodu miješate rukom dok se šećer ne otopi pustite stajati par minuta.U drugoj zdjeli stavite sol,brašno i maslac utrljate prstima maslac u brašno pa podlijete pripremljenom vodom sa kvascem i jogurtom.Zamijesite glatko tijesto ,stavite sve na radnu plohu nastavite sve mijesiti nekih desetak minuta .Tijesto premažete uljem pa stavite u zdjelu ,prekrijete prozirnom folijom i krpom pa pustite stajati 1h.
Nakon sat vremena /vidjeti će te da će se fino dići/prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu .Razdvojite ga u 10 dijelova..Svaki dio razvaljajte na veličinu otprilike 13 cm promjera .
Zagrijete ulje u tavi ili woku/2 dl/ pa na ulje stavite pogačice lagano mićite tavu da ulje pređe i preko gornje strane pogačice .Pržite otprilike minutu ili dok ne dobiju finu boju .Iscijedite na kuhinjskom papiru .Ako želite da su vam tople dok ne završite sve ,držite pogačice u lagano zagrijanoj pećnici.
Servirate toplo uz piletinu ,namaze ,paštete i sl.

Indijska kremasta piletina

Kako već duže vremena imam indijsku kuharicu /koja ima ni više ni manje nego 900stranica /hvala mojim dragim prijateljima koji gdje god idu donesu mi nekakvu kuharicu ,radila sam već samo nekoliko recepata/vjerujte da odabirem manje začinjene jer na okus indijske kuhinje treba pripremiti nepce a naravno oboružati se začinima/zato vam donosim dva vrlo jednostavna recepta/korme/koji ne zahtijevaju puno začina i ti su začini svima dostupni /mislim da ste do sada vidjeli koliko sam praktična/.
Lagana i aromatična piletina bez teških dodataka a vrlo kremasta oduševiti će vas na prvu /ja sam dodala sasvim malo ljutine vi naravno za ljutite po ukusu/vrlo je važno pronaći balans začina u ovom jelu.Jako bi bila sretna da se otvorite novim okusima i isprobate ovu divotu za koju će vam trebati jako malo vremena.
Indijski oraščić možete zamijeniti orasima/bajama i sl.ali ja ne vidim potrebu jer njega doista možete kupiti u svakom većem dućanu sa odijelom za kupovinu na grame/rinfuza/.nije vam skup košta jednako kao orah a jeftiniji je od badema/puno je mekanije strukture pa se od njega može napraviti fina krema/.

Sastojci:

500 g pilećeg/purećeg fileta

2 ravna žlica koncentrata rajčice

2 srednja luka

50 g cashew nut/indijski oraščić

2 češanj češnjaka

1,5 žličica garam marsala 

1/4 žličice ljute mljevene paprike/više manje po ukusu/

1žlica soka od limete/limuna

1,5 žličica kurkume

1žličica soli

2 žlice grčkog jogurta/čvrstog

2 žlice ulja

2 žlice narezanog svježeg korijandra/peršin

1 žlica suhog grožđa/grožđica

200 g gljiva/šampinjon

300ml vode

Priprema:

Narežite luk na veće komade pa ga izradite  u multipraktiku .Dodate u luk koncentrat rajčice ,oraščiće,garam masalu ,češnjak ,ljutu papriku,,češnjak,sok od limuna,kurkumu, sol i jogurtu nastavite sve blandati par minuta da se napravi fina pasta.
Operite i na kockice narežite pileća prsa,pazite da su otprilike komadi iste veličine jer to je preduvjet da se svi komadi budu zajedno gotovi.Operite i narežite gljive nemojte ih rezati na male šnite narežite ih na četiri komada.
U tavu debljeg dna/u indiji to rade u karahi tavi a ja sam to radila u woku/ stavite ulje ,pustite da se zagrije pa stavite svu smjesu /pastu iz blendera ,smanjite vatru pa  pržite smjesu miješajući da se prepži ,osjetiti će te divne mirise /ovim postupkom vraćamo dušu začinu odnosno izvlačimo iz začina maksimum okusa prije nego ih počnemo kuhati/pržite začine negdje 2 minute.
Kada su se začini prepržili dodate nasjeckani korijander/peršin i grožđice , piletinu , pa nastavite sve skupa pržiti otprilike minutu vidjeti će te kada piletina počne mijenjati boju zatim dodate narezane gljive ..Podlijete sve vodom pustite da zakuha pa nastavite kuhati na laganoj vatri desetak minuta /više manje naravno ovisi o veličini kockica piletine/ili kad piletina bude kuhana.
Servirate toplo posuti nasjeckanim svježim korijanderom ili peršinom i naravno uz Bhaturas pogačice.




Comments system

Disqus Shortname