subota, 16. travnja 2016.

Yoğurtlu Ekmek/zapečeni kruh sa jogurtom/doručak


Sastojci:

6 feta starog kruha

2 pune žlice gustog grčkog jogurta

1/2češnja češnjaka/opcionalno

3 mini  rajčice

1 jaje/L

1 paprika /2 šparoge /opcionalno

sol,papar

3 žlice naribanog zrelijeg sira tipa parmezan


Priprema:

U zdjelicu pomiješate jaje ,jogurt ,češnjak,sol,papar.Premažete bogato fetice kruha koje ste prije toga posložili u protvan.Zagrijete pećnicu na 180C.
Narežite rajčicu i povrće po želji .Posložite na kruh poviše jogurta.Pospite sve ribanim sirom.Pecite 15 min.dok kruh ne uhvati lijepu boju.Servirate uz napitak od jogurta ,masline ,sir i sl.


petak, 15. travnja 2016.

Toskanske zapečene šparoge


4 osobe

Sastojci:

500g svježih zelenih šparoga

2žlice maslaca

2 rajčice manja

2 nasjeckana mlada luka

2 žlice nasjeckanog lisnatoga celera

1/2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka

1/2žlice nasjeckanog timijana

3žlice ribanog tvrdog sira/tipa parmezan

sol,papar

Postupak/priprema:

Zagrijati pecnicu na 180C
Otopiti maslac .Oprati šparoge .Otopljeni maslac sa žicom maslinovog ulja stavite u protvan za pečenje ,posložite šparoge u jednom sloju ,posolite ih i poparite pa okrenite malo kroz masnoću.Po šparogama prospite bosiljak,timijan ,nasjeckani celer i luk.Na vrh stavite narezane rajčice sve obilato prospite parmezanom.
Stavite peći nekih pola sata dok šparoge ne omekšaju i sve se fino zapeče.
Servirate kao samostalno jelo ili uz nekakvo meso.

Blog :Keeper

četvrtak, 14. travnja 2016.

Banana bomba

4osobe

Sastojci:

Tijesto:


250g keksa

100g maslaca

3 banane

Krema:

500ml kiselog vrhnja

200ml vrhnja za šlag

2 kesice instant želatine + malo vode za otopiti želatinu

100g šećera u prahu/manje više po ukusu

2 žlice mljevenih oraha ili kokosa za posuti

Priprema:

Sameljete keks pa ga pomiješate sa maslacem sobne tempretaure.U okruglu zdjelu stavite prozirnu foliju da pokrije stjenke,utisnete smjesu od keksa,rasporedite ravnomjerno.
Na keks stavite narezane banane u jednom sloju.
Napravite želatinu po upustvu na pakovanju.Pomiješate kiselo vrhnje ,slatko vrhnje i šećer ,procijenite dali vam je dovoljno slatko .Želatinu ulijete u kremu ,dobro promiješate.Gotovu kremu prelite u zdjelu ,pokrijte i ostavite u frižideru par sati da se stisne.
Preokrenite je na tanjur ,maknite prozirnu foliju .Pospite kokosom ili mljevenim orasima.Servirate hladno.






srijeda, 13. travnja 2016.

Paketići iznenađenja

4 osobe

Sastojci:

500g piletine/fileti

200ml mlijeka

6 malih mladih krumpira

1 luk

2 rajčice

3 češnja češnjaka

150g sira/topljivog

Preljev:

2 jaja

3žlice kiselog vrhnja

100ml mlijeka

Ulje za premazivanje.

Priprema:

Narežite piletinu na kockice prelite je mlijekom i ostavite stajati 1h u frižideru.
Ogulite i narežite krumpir na fetice .Narežite luk/tanko.Narežite rajčice na fete .Napravite male kofice od folije /6 kom./manje više ovisi o vama/ako ne želite možete sve raditi u velikom protvanu ali ovako bude baš fora.Folije premažete sa uljem neka bude dobro premazano.U zdjelicu promiješate jaja,mlijeko i kiselo vrhnje sol i papar.
Slažite :na dno stavite krumpir ,lagano ga posolite i popaprite ,stavite narezani luk ,stavite piletinu /koju ste ocijedili od mlijeka i lagano posolili i poparili ,.Na piletinu složite rajčice pospete ih sa sitno nasjeckanim češnjakom ,prelite sve sa preljevom koji ste pripremili .Poklopite folijom.
Pecite 20-30 min/180C odvojite poklopac pa nastavite peci jos d10 min.dok se sve fino ne zapeče i dobije boju.
Uživajte uz salatu.

utorak, 12. travnja 2016.

Köfteli Çorba/arapska juha sa okruglicama









4 osobe

Sastojci:

500g mljevenog mesa /junetina i piletina ili janjetina

1 luk

3 češnja češnjaka

1žlic svježe nasjeckane mente /2 žličice suhe mente

1žličica kurkume

3/4 žličice soli

3/4 žličice papra

1 žličica maslinovog ulja 

Juha:


2 l pilećeg temeljca

1 mali luk

3 češnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja

1žličica kurkume

3 šake nasjeckane svježe blitve ili špinata

1/2žlice svježeg korijandera/peršin

2-3 mlada luka

1 limeta/limun

sol,papar


Priprema:

Pripremite meso.u posudu stavite meso.Na zagrijanom ulju u tavi izdinstajte luk i češnjak da se sve zapeče i uvene .Dodate kurkumu izmiješate pa sve stavite u meso ,dodate ostale začine .Izradite sve štapnim mikserom dok se meso i začine ne budu samljevenu  fino.Odložite u frižider na pola sata da se začini povežu.

Napravite temeljac:Na ulju izdinstajte nasjeckani luk i češnjak .Dodate papar i kurkumu pa nastavite dinstati jos dvije minute.Podlijte sve sa temeljcom pustite da kuha deset minuta.
Operite blitvu narežite je isto napravite sa mladim lukom i korijandrom.

Od kuglica napravite okruglice vlažnim rukama/trebalo bi ispasti 25 kom.
Dodate okruglice u temeljac ,nastavite kuhati još desetak minuta pa dodate nasjeckani špinat pa nastavite kuhati još deset minuta pa dodate korijandor i mladi luk pa nastavite kuhati jos tri minute.
Pokapate sokom od limete ,formirate okus po sebi dodavajuci postepeno ,po ukusu dodate sol i papar.

Servirate sa kruhom,pide i sl.Recept iz Arapske kuharice.


























ponedjeljak, 11. travnja 2016.

Quesadilla pita

4 osobe
Mexiko/Meksiko

Sastojci:

1 tortilja/velika pšenična

oko 400g kuhane ili pečene piletine

2žlice nasjeckanog korijandra/svježeg/peršin

2 male  kisele ljute papričice/svježa ljuta ili slatka paprika

2 žlice kukuruza/kuhanog konzerva

5 mini rajčica

sol,papar

malo mljevene ljute paprike/opcionalno

150g ribanog sira 

2 velika jaja

120g brašna

230ml mlijeka

1 žličica praška za pecivo


Priprema:

U zdjelu za pečenje stavite tortilju neka bude podignuta na stijenkama.Nasjeckajte oprane rajčice na četvrtine ,ocijedite kukuruz,nasjeckajte papriku. .Na tortilju stavite nasjeckanu ili na trakice razdvojenu piletinu dodate rajčice ,paprike  ,posolite i poparite ,pospete sa malo ljute papričice.Pospete sa polovicom sira.
U zdjelu pomiješate mlijeko ,jaja,brašno,pecivni prašak, da se fino poveže da nema grudica.Prelite preko mesa i povrća na vrh stavite ostatak sira.Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C/30 min. dok uhvati lijepu boju.Pustite da se pet minuta ohladi pa je narezite na trokute .Servirate uz salatu.

nedjelja, 10. travnja 2016.

Francuska riba sa mladim lukom

4 osobe

Sastojci:

600g fileta bijele ribe /po ukusu

sol,papar

1 žlica maslinovo ulje

1/2 limuna sok

Preljev:

1žlica maslaca

1 žlica majoneze

3žlice naribanog parmezana 

4 češnja češnjaka

4 mlada luka 

malo ljute papričice ili par kapi tabasca/po ukusu


Priprema:

Nasjeckajte mladi luk,protisnite češnjak .U zdjelicu stavite češnjak,luk ,sol,papar,malo ljute papričice/ako koristite/,parmezan dodate majonezu i maslac sobne temperature sve dobro promiješate .Odložite.

U protvan stavite maslinovo ulje ,
Složite filete od ribe ,posolite ih i popaprite.Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C/nekih 6 min.Premažete ih pripremljenim nadjevom .Nastavite peći još 3 min.dok uhvati lijepu boju i lagano se zapeku.
Servirate uz kuhano povrće i salatu.
Recept s bloga Port

Coca-cola odresci

4 Osobe

Sastojci:

200ml coca-cole

200ml kečapa

1 žličica jabučnog octa

sol,papar

500g svinjskih odrezaka/vrat/but

Priprema:


Operite ,osušite i lagano potucite odreske.Posolite ih i popaprite .U tavi zagrijete ulje pa na njemu prepržite sa obje strane odreske.Izvadite na toplo mjesto dok sve ne završite.Vratite odreske u lonac.
U zdjelici pomiješate kečap ,coca.colu i ocat.Prelijete sve preko odrezaka kuhate deset minuta ili dok odresci ne budu gotovi a umak reduciran .
Servirate uz fino pečeno ili kuhano povrće i salatom.

Comments system

Disqus Shortname