subota, 17. rujna 2016.

Pileća prsa alla topli sendvič

Fuzijska kuhinja kombinacija koja će vas osvojiti na prvu .Jednostavan recept na brzaka .

Sastojci:/4 osobe

2 pileća prsa/cijela

1češnaj češnjaka/naribana

3-4 žlice soja umaka

prstohvat ljute paprike

2 okreta mlinca bijelog papra/na vrh noža

2žlice maslinovog ulja

2-3 narezane rajčice šljivarice

125g mozzarelle

Priprema:

Odvojite pileća prsa po pola ,tako da dobijete četiri komada .Svaki komad razdvojite na dva dijela ,stavite na svaki dio prozirnu foliju pa rastanjite batićem za meso preko folije.
U zdjeli sastane stavite soja umak ,maslinovo ulje,češnjaka ,bijeli papar ,ljute papričice ,dobro promiješate pa dodate rastvorena pileća prsa ,lagano promiješate da se prsa obaviju umakom.Ostavite stajati deset minuta.Narežite mozzarellu i rajčicu .Nadjenete sa jedne strane pa,preklopite sa druge strane ,krajeve/spojeve piletine opet možete malo potući batićem za meso da se spoji.
Pripremite dvije tave /neka budu čiste odozdo.
Stavite jednu tavu na vatru da se zagrije ,kad je zagrijana dodate samo malo ulja.Posložite pileća prsa na tavu .Na njih stavite drugu tavu da ih lagano pritisne ,pečete nekih 3 minute sa jedne strane a potom pažljivo okrenete stavite opet tavu na filete pa nastavite peći i drugu stranu 3 minute .
Izvadite gotova prsa vani ,pokrijete ih folijom minutu .Narežete po pola  ,servirate na tanjur,možete pokapati sa umak sa tave ako je išta ostalo.
Servirate uz prilog po želji.










Batlerski krumpir



Divan i vrlo jednostavan prilog kojega će svi obožavati ,hrskavi krumpir izvana i mekan ,kremast iznutra milina a najbolje od svega minimalno kalorija i masnoće.Isprobate ovaj jednostavan starinski prilog.Jedino što će vam trebati je mandolin ribež ili ribež za kupus/čips ,glatke oštrice.

Sastojci:/4 osobe

1,5 kg krumpira

2 luka

sol,papar

maslinovo ulje

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Naribate ga na ribežu na tanke fetice /kao za čips/.Naribate i oguljeni luk..Pripremite lim za pečenje /uzmite onaj manji.Slažite red krumpira pa malo luka i tako redom dok ne potrošite sve sastojke.Između svakog reda lagano posolite i popaprite /ja stavim malo više papara jer meni to paše uz krumpir vi naravno po želji,koristiti te naravno papar iz mlinca /.Zadnji red neka bude krumpir ,njega isto posolite i popaprite te premažete maslinovim uljem.
Stavite peći na 200C/30min ili dok krumpir ne dobije finu boju i postane hrskav.
Servirate kao prilog.


Slatke bublice za doručak /gotove u 15 min

Obožavati će te male slatke bublice koje su u trenu gotove .Ovaj put umjesto vikend kolača ova divna peciva koje će te obožavati već na prvi ugriz.

Sastojci:/10peciva


250g brašna

250g svježeg sira/manje masna

2/3pecivnog praška

3 ravne žlice šećera

1/4žličice soli

2 jaja

1 vanilija šećer

2žlice mlijeka /za premaz


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite sve sastojke za pecivo ,dobro izradite žlicom a potom rukom / po potrebi dodate još brašna jer to ovisi o količini tekućine u siru /mijesite dok ne dobijete glatko tijesto .
Od tijesta napravite desetak kugli veličine naranče/možda malo manje/.Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa poslažete kugle /pazite da napravite razmak  jer će pecivo rasti  tokom pečenja/premažete ih mlijekom.Zagrijete pećnicu na 200C pecite bublice 12 min.
Servirate lagano toplo ili hladne sa premazom od đema ili same.


srijeda, 14. rujna 2016.

Grčki kotleti by Peskias Cristoforosa

Poznati grčki shef Peskias Cristoforos i fino jelo od kotleta ,rajčica sve u finom umaku od jogurta.Ako ne koristite bijelo vino možete ga zamijeniti istom količinom pilećim temeljca ,što se tiče mesa možete koristiti bilo koje kotlete ili mekane šnicle možete koristi i piletinu/fileti.

Sastojci:/4 osobe

4 kotleta/svinjski /teleći /može i mekane šnicle

400g gljiva/šampinjoni

2žlice maslinovog ulja

200ml bijelog vina

10-15 mini rajčica

400ml grčkog jogurta

3 češanja češnjaka

sol,papar

200ml vode

1/2žličice origana

Priprema:

Potucite batićem meso koje ste izabrali ,posolite i popaprite .Zagrijete ulje u dubljoj tavi .Operite rajčice i nasjeckajte gljive.Na ulju s obje strane dobro pepecite meso.
Izvadite i držite na toplom dok sve ne dovršite.
U tavu stavite gljive ,sitno nasjeckani češnjak i rajčice par minuta pržite sve zajedno lagano posolite ,poparite i dodate origano .Vratite mesu u posudu ,podlijete vinom ili temeljcem ,strugajući po dnu pustite da vino gotovo ishlapi pa dodate grčki jogurt i vodu ,promiješate dobro .Pusti da na laganoj vatri kuha par minuta da se malo ugusti.
Servirate kotlete tople sa kuhanim povrćem ,finom salatom ili prilogom po želji.

utorak, 13. rujna 2016.

Pizza Ciambelle

Fine nadjevene pizza rolice ,vrlo zgodne za dječje rođendane ,druženja i snack.
Uživajte u ovim jednostavnim grickalicama.Možete nadjenuti po želji salamom,šunkom,ribanim tikvicama ,mozzarellom ,pljesnivim sirom i sl.

Sastojci:

250g oštrog brašna

250g glatkog brašna

3 žlice maslinovog ulja

1 ravna žlica šećera

2 ravne žličice soli

220-250ml mlake vode 

1 kvasac/instant

Nadjev:

šunka ,sir ,sve što želite 

Priprema:

U duboku zdjelu stavite mlaku vodu ,šećer i kvasac ,miješate rukom da se  sve zapjeni i šećer otopi a potom odložite na par minuta taman da pomiješate obje vrste brašna i sol.Dodate u kvasac ulje ,promiješate a potom brašno .Zamijesite glatko tijesto miješajući na pobrašnjenom stolu par minuta ,kad ste dobili glatko tijesto ,pokrijete ga prozirnom folijom i na sobnoj temepreturi ostavite stajati dok ne udvostruči svoj volumen.
Rastanjite tijesto na veličinu otprilike 50x40 .Režite duge trake debljine otprilike 3 prsta .Prospite sve ribanim sirom i narezanom šunkom/naravno nadjev birate po svom ukusu/ zarolate kao male štrudle svaku traku posebno ,zarolajte u krug podvlaceci jedan kraj tijesta u drugi.
Stavite ih na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papira za pečenje/neka vam spoj bude sa gornje strane tako neće iscuriti sir/ .Pecite ih 20min u pećnici zagrijanoj na 180C/najniža vodilica /ili dok dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirati toplo ali i kad se ohlade su fini.



nedjelja, 11. rujna 2016.

Patatesli Çıtır Pide

Hrskavi burek/pida/ fini snack koji će te u turskoj dobiti uz čaj .Recept je malo prerađeni od Istisna Tatlar sa stranica Nefis yemek tarifi.

Sastojci:/3 štruce/6-8 osoba

15 kom tijesto za pita


Premaz:

100 ml ulja

100ml mlijeka

1 jaje

sol

Nadjev:

5 srednjih krumpira

1žlica otopljenog maslaca + mlaz ulja

sol,papar/ja stavim dosta papra

2žlice ajvara/koncentrat rajčice sa malo vode

malo ljute papričice/prstohvat

Priprema:

Krumpir dobro operite , nabodete vilicom na par mjesta,stavite kuhati u slanu vodu dok ne bude meka.Ostavite da se lagano posuši a potom ogulite od kore i zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir ,nemojte napraviti pire bilo bi dobro dobro da ima malo komadića krumpira pod zub.Dodate sve ostale sastojke i dobro promiješate isprobate slanoću i okus ako vam odgovara podložite dok ne premažete jufke.

Pripremite premaz tako da sve sastojke zamiješajte u jednoj zdjeli .Premazijute listove stavljajući ih jednu na drugu /najbolje vam ih premazati rukom tako da cijele budu namazane, naravno vi možete kistom.//dok njih ne bude 5 kom za jednu štrucu/nije problem ako je i jedna manje.Stavite trećinu nadjeva u  donji  kraj ,podvrnite jufku sa strane ,pa zarolate u čvrstu štrucu .Ponavljajte postupak dok ne dobijete tri štruce.
Stavite na lim za pečenje papir pa naslonite gotove štruce .Prerežete ih uzdužno pazeći da ne prerežete krajeve .Premažete ih ostatkom premaza .
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C dok pide ne budu lijepe boje i hrskave.
Servirate obavezno uz jogurt kojeg ste posolili,popaprilu i po želji aromatizirali naribanim češnjakom.




Comments system

Disqus Shortname