subota, 11. studenoga 2017.

Mesne hrskave bombice

Jelo koje je servirano kao prvi slijed, fine začinjene polpetice/okruglice zamotane u lisnato tijesto na umaku od  rajčica.Ovako pripremljeno jelo možete servirati kao toplo predjelo ili glavno jelo, no možete ako želite i kao  party hranu/jer su jako fine i hlade/ove okruglice raditi manje/od zalogaja/ a umak od rajčice servirati kao dip, u tom slučaju u svaku okruglicu zabodite čačkalicu.

Sastojci:/4 osobe


500g mljevenog mesa

200g lisnatoga tijesta

1 manji luk

2 češanja češnjaka

1 jaje

2 šnite kruha/par žlica mlijeka

sol,papar

1 žličica origana

1žličica senf

1žličica kečapa

Umak od rajčice:

400ml pelate

1žličica timijana

sol

1žličica šećera

1 žličica pecivnog praška

1 žlica maslinovog ulja

1 protisnuli češanj češnjaka

Premaz:

1 žumanjak

Ostalo:

100g naribanog sira

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite sredinu kruha/pupu/ prelite je mlijekom, pustite par minuta da kruh omekša.Za to vrijeme stavite mljeveno meso u zdjelu dodate začine, ocijeđeni omekšali kruh, jaje, posolite i poparite po ukusu/doista ove okruglice možete napraviti po svom ukusu, meni su jako fine sa malo ljute paprike/.
Napravite okruglice veličine po želji.Posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Pecite /naravno ovisno o veličini okruglica/ nekih 20min.Izvadite ih pustite da se ohlade jer kao što znate na lisnato ne smije ništa vruće.
Razvaljate lisnato tijesto ili ako kupite već razvaljano malo ga rastanjite.Izrežete na veličine ovisno o veličini okruglica.Naribate sir pa na  sredinu svake kocke od lisnatoga tijesta stavite malo sira/možete po želji dodati i malo origana/Na sir stavite okruglice, zamotate.Okruglicu vratite na papir za pečenje/ne morate uzimati novi onaj na koji su se pekle okruglice biti će dostatan a eventualna ocijeđena masnoća dati će ekstra okus okruglicama i tijestu.Pazite da spoj bude sa donje strane.
Premažete okruglice žumanjkom , pecite još 20-tak minuta u pećnici ili dok ne dobiju finu zlatnu boju i počnu se micati po limu.
Za to vrijeme napravite umak od rajčice tako da sve sastojke izradite štapnim mikserom, stavite u lončić , pustite da prokuha, na laganoj vatri kuhate dok se umak malo ne reducira ali i dalje ostane kremast.
Tople ili hladne okruglice servirati sa umakom od rajčice.

Comments system

Disqus Shortname