ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

Yoğurtlu kabak salatası/meza

Fina turska salata /meza od gotovo sirove tikvice i mrkve .Isprobajte ovu osvježavajuću salatu .

Sastojci:

 1 velika mrkva

1 fina srednja tikvica/svježa

1 žlica maslinovog ulja

Preljev:

200g gustog jogurta/grčki

2 češanja češnjaka/protisnuta 

sol,papar

1 žlica majoneze/opcionalno

malo ljute paprike

 peršin

Priprema:

Nožićem za krumpir na fetice narežite mrkvu i tikvicu .U dubljoj tavi/ja uzmem wok/stavite žlicu maslinovog ulja ,na njemu kratko ali vrlo kratko propirjajte trakice povrća .Stavite u zdjelu za serviranje pustite da se kratko ohladi
Sve sastojke za  preljev pomiješate i dodate soli i papra po ukusu.Dodate sve u povrće dobro promiješate i ohladite .Prospite prije serviranja sa malo ljute paprike i nasjeckanim peršinom ,te pokapajte sa parkapi maslinovog ulja ,Meni je jako fina samo sa prepečenim kruhom i laganim nareskom.



Baklazhych rolice

Fine peterburške rolice od kuhanog  tijesta i patlidžana.Ovo jelo ima raznih varijacija ,pravilo je kuhano tijesto i preprženi patlidžan unutrašnjost je vama na izbor ,možete nadjenuti začinima po želji ,možete dodati razne varijacije sira čak i mladi sir tipa riccotta ,možete dodati suhe salame  ,kobasice ,šunku ,možete također dodati i pečenu papriku ,fileta dimljenog lososa ,pastve ,i sl.Skupe verzije su sa kavijarom i sl.Meni su najfinije ohlađene uz kiselo vrhnje.

Sastojci:

Tijesto:g brašna/glatko

400g glatkog brašna

1/2 žličice soli

100ml ulja

300ml vode

Nadjev:

2 patliđžana manja

2 jaja

1 žličica peršina

2 češanja češnjaka

1 žlica nasjeckanih oraha

malo ljute papričice 

1/2 žličice kopra

100g sira na fete

2 rajčice

sol,papar

1 žlica maslaca /za premaz

Priprema:

U lončića vatru stavite ulje ,vodu i sol pustite da se zagrije do ključanja i da se sol rastopi.U drugu zdjelu stavite izvagano brašno .Prelite vrućom smjesom brašno,drvenom žlicom zamijesite tijesto u kuglu ,možete i rukom ali malo kasnije zato što je poprilično vruće.Odložite tijesto da se ohladi pokriveno krpom.
Za to vrijeme narežite patlidžane na duge fete .Posolite ih i ostavite stajati par minuta ,kuhinjskim papirom ih lagano pobrišite/odrežite koru da vam se nebi kasnije niti potezale iz rolica/to nije basš ugodno. .U zdjelu stavite jaja s malo soli i papra izradite ih metlicom.Zagrijete 1 žlicu ulja u tavu .Svaki patlidžan umočite u jaja a potom prepržite dok ne uhvati boju u tavi sa svake strane.Odložite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.
U zdjelici pomiješate začine/peršin i kopa,mladi luk/narezana na male krugove/ ,sitno nasjeckani češnjak,sol i papar.Narežete sir na duge trake.Svaki komad patliđžana nadjenete sa komadom sira ,pripremljenim začinima i na svaki stavite fetu rajčice negdje po sredini/ako ćete dodavati šunku ,papriku ili nešto po svome ukusu sad to možete napraviti/ .Sa jedne i druge strane preklopite rajčicu.
Nadjenete sve patlidžane ,odložite do korištenja.

Tijesto podijelite na onoliko dijelova koliko imate zamotuljak patliđžana/svaki komad trebao bi biti veličine mandarine.Raširite tanko tijesto u otprilike krug  ,neće vam trebati brašno .Premažete otopljenim maslacem .Preklopite krajeve tijesta/da dobijete pravokutnik otprilike na veličinu zamotaljka.Stavite zamotuljke na tijesto tako da spoj bude na tijestu otkriveni dijelovi tamo gdje ćete preklopiti tijesto .Zamotate ,tako da spojite vrhove/neće vam to biti problem jer tijesto je podatno i elastično.
Okrenete zamotuljke da spoj bude put dolje .Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na200C/20 minMozete ih prije pečenja premazati žumanjkom i posuti sezamom,ja to inače radim kad radim razne verzije  odnosno nadjeve ,premažemažem žumanjkom i onda označim sezamin crni i bijelim,kimom i sl.tako da znam koji je koji .

Şamandıralık Salatası

Salata od peršina ,prepečenog sira i rajčice u vrlo neobičnom i finom pikantnom  umaku .Ovu salatu možete raditi ili od kozjeg sira/kojeg na visok temperaturi na brzaka prepržite/ili od feta sira kojeg prepržite isto kratko sa obje strane.Ako će te koristiti veće rajčice izvadite im špice iz sredine ,male rajčice prepolovite ili ostavite cijele.Tostirajte kratko nasjeckane orahe na suhoj tavi ,meni je jako fino ako tostiram i malo sezama ,jer ako stavljate timijan umjesto zataara sezam ce skroz zaokružiti priču. Uživajte uz salatu sa juga turske.

Sastojci:

500g rajčice/veličina po želji

2-3 kom mladog luka

2 žlice nasjeckanih prepečenih oraha

200g sira/feta sir

3-4 žlice lišća peršina/fini svježi


1žlica maslinovog ulja za tavu 


Şamandıralık umak:

2 češanja češnjaka/protisnuli

3 žlice maslinovog ulja

1/2 limun sok

3žlice octa od  nara/aceto balsamico

1/2žličice origana

1/2 žličice zatara/timijan

1 žličica mljevene slatke paprike

sol,papar

Priprema:

Pripremite zdjelu za salatu .Operite peršin ,izvucite lišće .Operite i narežite rajčicu ,manju prepolovite većima izvadite špice ,sve stavite u zdjelu za salatu .Sir narežete pa ga prepržite sa svake strane kratko ,odložite da se malo ohladi.Dodate u zdjelu sa salatom.
 Napravite preljev tako da sve sastojke stavite u zdjelu i miješate metlicom da se poveže.Isprobate umak/preljev on bi morao biti malo intezivnijeh okusa jer ipak on služi da bi začinio ostale namirnice.

Prelijete prelje/umak preko salate.Popite tostiranim orasima.
Servirate uz preprženi kruh ili kao prilog.

Comments system

Disqus Shortname