nedjelja, 8. siječnja 2017.

Pureći batak u umaku od crnog piva

Vrlo jednostavan recept koji na coolki imam odavno ali je cesto na mom stolu.Za ovo jelo odaberite crvene dijelove purice tipa krilo ,batak ,karabatak.Umak je vrlo jednostavan ,po želji ga možete dodatno odmastiti ali nije ni tolika velika potreba s obzirom da puretina samo po sebi nije puno masna .Ako želite finu pečenku a uz to vrlo jednostavni sve preporuke za ovaj recept.

Sastojci:

750-1000 g puretine/krila ,zabatak ,batak 

300-500ml crnog piva/ja sam koristila Tomislav

2žlice ulja

1 veliki luk

2-3 veće mrkve

1-2 žlice koncentrata rajčice

2žlice brašna

500-700ml pilećeg temeljca

sol,papar

Priprema:

Operite puretinu osušite je kuhinjskim papipirom ,posolite /dobro/i po paprite .U tavi zagrijete ulje pa na njemu prepečete puretinu sa obje strane da se malo potamni i da se zarumeni.Odložite na toplo  dok sve ne završite.
Mrkvu ogulimo narežemo na veće komade ,isto napravimo i sa lukom .Prepržimo povrće na masnoći od mesa dok malo ne uvene i luk se prepži ,dodamo koncentrat rajčice ,i brašno pa nastavite kratko pirjati .Podlijemo temeljcem i pivo ,promiješate ,pustite da prokuha .Prelijete preko mesa.
/slika je sa coolke da vidite da se može raditi i sa cijelim batkom/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/1 -1,30h ovisno od količini mesa.Do se peče meso koji put okrenete ako se umak previše reducira slobodno dodate još temeljca.
Umak od pečenja stavite u lonac ispasirate ga štapnim mikserom /možete ga koji put i procijediti kroz sitno sito samo da dobije baršunasatost i sjaja ali nije neko pravilo/Pustite da se umak reducira da dobijete finu gustoću umaka ako je već gust nije potrebno dodatno dokuhavanje .

Servirate meso sa umakom i prilog po želji ,knedle ,krumpir,kuhano povrće i sl.


Comments system

Disqus Shortname