četvrtak, 30. studenoga 2017.

Polpete/čufte u tijestu

Fine male čuftice/polpetice ušuškane u mekano tijesto, idealno jelo za party, tulume, domjenke veselice.Zamotane u foliju mogu stajati dva dana da budu fine i meke, mogu se jesti i tople i hladne.

Sastojci:/30kuglica/8 osoba

250ml mlijeka/mlako

200ml vode/mlake

1žlica/ravna/instant kvasca

2žlice ulja

1 ravna žličica šećera

1žličica soli

550-600g brašna


Polpete:

400g mljevenog mesa

1 jaje

1žličica kečapa

1žličica senfa

1žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

1 mali naribani luk

2 češnja češnjak/naribani

na vrh noža ljute paprike

1-2 žličice krušnih mrvica/ po potrebi

1 /2žličice timijana

1/2žličice kumina

1žlica maslinovog ulja

Premaz:

1žiumanjak

1žlica mlijeka

sezam


Priprema:

U zdjelu stavite ulje, mlijeko, vodu /neka budu mlake/tople/ šećer i kvasac, promiješate, poklopite , ostavite stajati par minuta.
Izvažete brašno pomiješate ga sa solju.Dodate postepeno u kvasac, miješate rukom dok ne dobijete glatko tijesto.Sve stavite na radni stol, miješate tijesto da ga dobro izradite desetak minuta da postane jako glatko.Vratite tijesto u zdjelu , lagano ga nauljite.Pokrite zdjelu prozirnom folijom, ostavite stajati 45 min/dok tijesto ne naraste.


Za to vrijeme napravite polpete: sve sastojke/ osim sira i ulja/ stavite u zdjelu sve dobro izradite rukom da se poveže/vi možete napraviti popete po svom receptu kojeg volite i inače radite samo moraju biti čvrste/narežite sir na kockice.Od mesa formirate polpete, u svaku utisnete jednu kockice sira, neka budu sve iste veličine koliko to ide ne morate biti precizni skroz a ako baš želite možete svaku izvagati,  iako to meni nije kuhanje /ako se ne možemo igrati/.Zagrijete ulje u tavi, stavite popete, prepržite da se uhvati korica i fino zarumene.Izvadite ih, pustite da se ohlade.

Podijelite nadošlo tijesto, na onoliko komada koliko ste napravili polpeta, svaku polpetu zamotati u tijesto.Posložiti na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Poklopite čisto krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu stajati još pola sata.

Nadošle kuglice premažete mješavinom mlijeka i žumanjak te prospite sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /dok ne dobiju finu zlatnu boju.


Comments system

Disqus Shortname