subota, 19. studenoga 2016.

Rugulach/rugelah rolice

Hrskave sirne rolice nadjevene marmeladom i koštunjavim voćem bas u ovoj formi , tradicionalni su židovski recept koji se sprema za Hanukkah.koristite za ovo jelo po mogućnosti domaću tamnu marmeladu ,koštunjavo voće treba prije malo tostirati ,umjesto grožđica možete staviti suhe šljive.

Sastojci:

Tijesto:


130g skute/riccotte

130g maslaca sobne temperature

230g  brašna

2žlice šećera

prstohvat soli

Nadjev:

2 žlice nasjeckanih oraha

2 žlice nasjeckanih lješnjaka

4 žlice suhih grožđica

3-4 žlice marmelade

Premaz:

1žlica mlijeka

1/2žičice cimeta

1žlica šećera


Priprema:

Izradite maslac dobro sa šećerom /za to vam je dovoljna žlica/samo da se spoje.Dodate razmrvljeni sir ,nastavite opet miješati žlicom da se poveže pa stavite svu količinu brašna sa malo soli .Izradite glatko  mekano tijesto ,tijesto zamotate prozirnom folijom pa stavite u frižider na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev:stavite grožđice u vruću vodu da smekšaju .Koštunjavo voće prepržite kratko na suhoj tavi pazite da vam ne zagori pa nasjeckajte.
Raširite odležalo tijesto da bude tanko tanko otprilike 0,5 cm.Premažete ga marmeladom prospite nasjeckanim orasima i lješnjacima te prospite grožđicama /.koje ste prije toga dobro ocijedili/.
Zarolate usko u roladu .Rolat zarežite oštrim nožem na prst debele šnite/nemojte zarezivati do dna samo gornji sloj da vam je kasnije lakše narezati/.Premažete mlijekom ,prospite šećerom i cimetom/možete prije pomiješati cimet sa šećerom/.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/oko 45 min.ili dok ne dobije finu boju .
Narežite na fetice .Servirate uz kavu.



četvrtak, 17. studenoga 2016.

Posložena salata od piletine sa preljevom od bosiljka

Prefina salata na tragu caprese salati sa preljevom od bosiljka ,eksplozija okusa i boja .Ako želite dok kuhate piletinu dobiti i finu juhu dodate i povrće  ako će te samo poširati prsa dovoljni su vam začini.

Sastojci:

2 pileća prsa/300g 

1l pilećeg temeljca

2 grančice timijana 

po želji povrće

Ostalo:


200g mozzarelle

1 veća rajčica

Preljev:

10-tak listova svježeg bosiljka

1 mali luk/ljutika

1 žlica senfa

1 žličica šećera

1/2 žličice soli

3 žlice svijetlog vinskoga octa

5 žlica maslinovog ulja

1žlica juhe od kuhanja

Priprema:

Oprati pileća prsa staviti ga na dno lonca dodati začine podliti sve sa hladnim temeljcem te kuhati 30-45 min ovisi o debljini prsa.Izvaditi prsa pustiti da se ohlade.Ohlađena narezati na tanke šnite  isto napravite sa mozzarellom ,rajčicom.Slažite na tanjur za serviranje sir , ,piletinu i rajčicu u tri sloja dok ne složite cijeli tanjur .Odložite na hladno dok ne napravite preljev.
Preljev:Na sitno nasjeckajte luk i bosiljak .Stavite sve sastojke u mužar ili izradite štapnim mikserom u finu emulziju posolite i poparite po ukusu.Prelite preko salate.
Servirate hladno.

KIRMIZIBİBER SALATASI/MEZA

Ljuto-slatkaste rog paprike i jednostavi dodaci Ja sam za ovo jelo koristila obične naše rog paprike iz zimnice.

Sastojci:

3 kuhana jaja

3 velike pečene rog paprike

250g mladog sira/čvrsta ricotta/ovčji sir

10-tak polovica oraha

sol,papar

2-3 žlice maslinovog ulja

2 žlice soka od limuna

1/2žličice mente

1 češanj češnjaka


Priprema:

Ogulite kuhana jaja  isto napravite i sa pečenim paprikama /ako ih svježe pečete/.Posložite na tanjur za serviranje papairku ,kuhan jaja,orahe i narezani sir .Pokapate uljem i sokom od limuna te prospite mentom ,po želji na vrhu možete posuti nasjeckanim svježim češnjakom.
Prije serviranja dodatno poparite svježe mljevenim na krupnom paprom.Nemojte zaboraviti na fine kruhiće uz ovu mezu.

srijeda, 16. studenoga 2016.

Radnička marenda

Fini sendvič sa mesnim okruglicama za naše vrijedne berače grožđa i maslina i za sve ostale kojima treba za dječje rođendane ,domjenke ,veselice i sl.

Sastojci:

Meso:

450g mljevenog mesa po želji

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica origano

1 žličica senfa

1 jaje

1 mali luk/naribani

2 češanja češnjaka naribana

sol,papar

1-2žlice krušnih mrvica po potrebi

1žlica brašna

Ostalo:

150g naribanog topljivog sira

100g natanko narezanog ementala

1 žlica mamslinovog ulja/ili više po potrebi

1-2 manja francuza/bagete

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa ga dobro rukom izradite sa začinima dok ne dobijete kompaktnu masu dodate toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da dobijete smjesu koju možete formirati u lopticu.Loptice /polpetice neka budu veličine oraha.Loptice formirate pa ih lagano uvijate u brašno .Zagrijete tavu sa maslinovim ulje pa na njom isprženi kuglice dok ne dobiju finu boju/tavu nemojte pretrpavati jer će vam se u tom slučaju kuglice sporije peči .Ispečene kuglice izvadite na tanjur pa ponavljate postupak dok sve ne završite.
Pripremite kruh uzmite bagete pa pažljivo s nožem maknete mu vrh ,izdubite dno od pupe/mekog dijela kruha.Pokapate kruh maslinovim uljem,prospite sredinu naribanim sirom pa poslažete okruglice .Po okruglicama prospite oraigano pa na vrh naslažite fetice sira .
Pecite zagrijanoj pećnici na 200C/10min ili dok se sir fino ne otopi po kruhu .Servirate toplo ili hladno narezane na komade uz razne salate.



utorak, 15. studenoga 2016.

Zlatnici/tornjić pogačice sa kurkumom

Nadjevene pogačice od tijesta sa kurkumom punjene sirom su fantastične uz neka fina variva ili zimske gulaše .Pogačice se jedu hladne ,jako su mekane iznutra i hrskave izvana .Kurkumu možete zamijeniti curry prahom a luk potpuno izbaciti ako ne volite .

Sastojci:

600g glatkog brašna

300ml kefira

1 instant kvasac

3 žlice biljnog ulja

1žlica šećera

1žličica soli

1/2žličice kurkume


Nadjev:

2 mlada luka 

150g naribanog sira

1žlica nasjeckanog peršina

malo soli i papra

2žlice otopljenog maslaca

Premaz:

1žutanjak

2 žlice sezam


Priprema:

U lončić stavite kefir lagano ga zagrijavajte da bude mlak, prebacite kefir u posudu za miješanje pa dodate šećer i kvasac a potom ulje i kurkumu sve zamiješate pa dodate brašno pomiješan sa solju ,zamijesite tijesto.Pokrijete tijesto prozirnom folijom pa ostavite na toplom mjestu oko 1h ili dok ne udubla veličinu.Tijesto podijelite u okruglice veličine oraha /pazite na svaki tornjić idu tri komada.
Napravite nadjev:naribate sir ,na sitno nasjecate bijeli dio mladog luka/zeleni stavite sa strane trebati će vam kasnije/i peršin.Pomiješate pa lagano posolite i popaprite.

Na radno stolu uzmite tri e kuglice rastanjite ih ,premažete dvije otopljenim maslacem prospite nadjevom ,slažite jedan na drugi ,zadnji dio samo stavite na vrh.Prebacite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Narežite zeleni dio mladog luka na tanko.Razmutite žumanjak.Premažete svaki tornjić žumanjkom prospite mladim lukom/pazite da imate za sve/i sezamom.
Pecite na 180C/20-25 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.Pustite da se ohlade i servirate kao doručak ,dodatak uz varivo i sl.

nedjelja, 13. studenoga 2016.

Soslu Börek

Predivni burek /nisam odavno hehe😤😤😤😤/uživajte .

Sastojci:

6 listova za jufke/kore za pite

200g tikvica

100g ribanog sira/gauda i sl.

150g feta sira/slanog sira

sol,papar

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana/majčina dušica

Preljev:

2 jaja

200ml mlijeka

100ml jogurta

100ml maslinovog ulja

sol,papar

Ostalo:

Malo ulja za pekač

Crni sezam po želji


Priprema:

Naribate tikvice pa ih stavite u zdjelu .Naribate sir i izmrvite fetu sve pomiješate sa tikvicama ,posolite i poparite po ukusu i potrebi/sve malo isprobate/.Odložite!
Raširite jufku pa na jednom kraju stavite nadjev fino ga rasporedite /moj vam je savjet da nadjev odmah razdijelite na šest dijelova da svaka kora dobije istu količinu nadjeva/.
Zarolate jufku u valjak potom u ružicu .Nauljite keramički pekač /lagano /pa složite rolice dok ne potrošite sve .Lagano rolice pritisnite izvana samo da se malo spuste.
Pripremite preljev da sve sastojke zajedno dobro izradite metlicom posolite i poparite naravno po ukusu.Prelijete preljev preko rolica.Stavite sve u frižider na sat vremena.
Zagrijete pećnicu na 200C ,pecite burek na najnižoj vodilici nekih 30min ili dok ne dobije finu boju ,prije pečenja možete ga lagano posuti crnim sezamom nije pravilo.
Pečeni burek ostavite da se lagano ohladi,vadite na tanjure ružice i servirate ih sa dosta jogurta.



Comments system

Disqus Shortname