petak, 30. rujna 2016.

Linsen mit Spätzle/leća i specle

Nakon slatke bavarske pletenice jedan krepki slani ručak .Pravo seljačko jednostavno jelo koje će te obožavati na prvu još ako nabavite prave kuhane njemačke kobase milina.Naravno umjesto kobasica možete servirati pečenu piletinu ali ništa ne prolazi bez slatkog senfa i pereca.Ako ne jedete špek zamijenite nekim drugim suhim mesom a ako ste vegetarijanac kod dinstanja dodate malo dimljene slatke paprike.Ako koristite nekuhanu leću namočite je preko noći u vodi sa prstohvatom sode bikarbone ,prvo je skuhate pa nastavite spremati po receptu.Špecle su jako jednostavne za napraviti tako da ih je šteta kupiti ali ako se nema vremena možete .Recept za špecle izaberite OVDJE ,za obične  najbolja preporuka za OVAJ ,kao prilog nekoj kuhanom umaku od mesa OVAJ sa jogurtom.

Sastojci:

5 feta pancete

1 veliki poriluk

1 crveni luk

3 češanja češnjaka

1 velika mrkva

1žlica nasjeckanog peršina

2x400g kuhane leće/dvije konzerve  ili 400g svježe/nekuhane

1žlica ulja

1 žlica maslaca

2 lista lovora

1,2 l goveđeg temeljca

1 žlica octa

1žličica šećera

sol,papar

Priprema:

Zagrijete ulje u loncu .Na sitno nasjeckate špek/pancetu prepržite da bude hrskava ,izvadite je na tanjurić.Na ostatku masnoće prepžite sitno nasjeckani luk i češnjak,dok ne postane staklasti ,dodate u lonac žlicu maslaca nasitno nasjeckani poriluk i mrkvu narezanu na kockice ,nastavite pirjati oko 3 min /da se poriluk malo ne izdinsta.
.Dodate list lovora,šećer ,leću,sol,papar,pancetu i leću ,promiješate ,pa sve podlijete sa temeljcem ,pustite da prokuha smanjite vatru na pola pa nastavite kuhati posla sata.
Nakon pola sata dodate ocat i sitno nasjekckani peršin.Ako vam je jelo pregusto dodate još temeljca.Ocat možete izbaciti ako ne volite da je lagano kiselkasto u tom slučaju ga servirate na stolu da svatko sebi pokapa po želji.Isprobate leću pa doradite okus po želji.
Servirate toplo sa kuhanim špeclama.Za one koji ne vole kobasice jako je fino sa piletinom.


četvrtak, 29. rujna 2016.

Bavarska pletenica sa sirom i jabukama

Ovogodišnji se Oktoberfest približava svome kraju ,ovaj vikend je kulminacija a završetak je ako se ne varam u utorak .Uživajte u okusima slatke bavarske kuhinje.Sir koji koristite neka bude malo masniji minimalno 20% mliječne masti nemojte nikako koristiti posni jer će navlažiti tijesto.,osim jabuka možete koristiti i šljive.Glazuru ako stavljate na vrući kolač biti će prozirna/staklasta ako je stavljate na hladni biti će skroz bijela,možete je i izbjeći ali tada kolač dok je topao namažete maslacem i prospite bogato šećerom u prahu.

Satojci:

Tijesto:

50g maslaca

125 ml mlijeka

50g šećera

prstohvat soli

1 vanilija šećer

300g glatkog brašna

1 instant kvasac

1 jaje

Nadjev:

2 veće jabuke

250g svježeg sira/20% m.m.

1 jaje

1 šećer vanilija

40g šećera 

30g gustina

Glazura:

50g šećera u prahu

1-2žličice soka od limuna

Priprema:

Otopite maslac pa dodate mlijeko pustite samo kratko da se zagrije jer sve mora biti mlako.Prebacite mlijeko sa maslacem u zdjelu za miješanje pa dodate obje vrste šećera ,miješate sa rukom da se šećer rastopi a potom dodate jaje  i brašno te prstohvat soli .Zamijesite tijesto te nastavite miješati dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto ,vidjeti će te da nije problem ako ste sve dobro izvagali tijesto će se vrlo brzo formirati.Pokrijete prozirnom folijom tijesto,pustite da se na sobnoj temperaturi pokriveno da se diže  nekih 30-40min.
Pripremite nadjev:
Ogulite i nasjeckajte jabuke na kockice.U zdjelu stavite sir ,šećer,vanilija šećer ,gustin ,jaje,pa dodate jabuke sve dobro promiješate .
Tijesto razvaljajte na prst debljine/to radite na papiru za pečenje koji ćete kasnije lakše prebaciti na protvan/.,dimenzija otprilike 40x30 .Na sredinu stavite nadjev .Lijevo i desno narežite tijesto na kose trake .Prvo prebacite donji i gornji kraj preko nadjeva a potom na izmjenično lijevu i desnu traku dok ne dobije pletenicu.Biti ću vam iskrena ja ne volim puno uniformirane i precizne kolače  jer imam osjećaj da su industrijski ,jednostavnost i domaći izgled trebaju krasiti svaku kuhinju sve previše velike finese i pepancije stvaraju kod mene odbojnost prema jelu.Zato ne budite puno precizni ne mora svaka traka biti jednake debljine niti sve precizno ,zaigrajte se i dajte svoj pečat kolaču i svim ostalim jelima.
Pokrijete pletenicu sa krpom i ostavite da odmara 15 min.Premažete je žumanjkom .

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju i počne se micati po papiru.Izvadite pletenicu pa je prelite toplu ili hladnu glazurom.
Ja je uvijek za sebe režem toplu /volim kad su kolači topli/ali ustvari ona se jede ohlađena.
Uživajte uz čaj ili kavu.







srijeda, 28. rujna 2016.

Kremasti grčki lungić


Još jedan recept poznatog grčkog shefa Peskias Cristoforos ,fini mekani svinjski fileti u kremastom umaku od  feta sira .Za ovo jelo u pravilu ide ovčja skuta/možete koristiti običnu pa je dodatno izraditi štapnim mikserom ili provući kroz sito da izbjegnete mrvičastu strukturu/ i feta sir .Ako ne možete pronaci skutu možete  koristiti bilo koji sirni namaz po želji,svinjski filet možete zamijeniti  i mekanm telećim šniclama ili filetima isto tako jako je fino i sa piletinom.Uživajte u ovoj brzinskoj delicijji.

Sastojci/4 osobe

700g mesa/fileti po želji/svinjski lungić

200g ovčje skute/sirnog krem namaza po želji

1 žličica timijana/majčina dušica/origano

1/2žličice mente

1žličica nasjeckanog peršina

150g mini rajčica

150g feta sira

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Narežite filete na prst debele fete.Posolite ih lagano i poparite.Zagrijete ulje u tavi pa na njemu prepržite filete sa jedne i druge strane/kratko samo da uhvate malo boje/
.Izvadite filete u keramički pekač.Pospete ih mentom i začinima.Na ulje od pečenja dodate skutu pa pustite da se lagano otopi do kremaste teksture .Prelijete sve po mesu.Pospete sve razmrljenom feta sirom.Pospete s malo maslinovog ulja i mentom,dodate narezane mini rajčice.
Pecite na 220C/10-15min.
Servirate toplo pokapano sa malo maslinovog ulja.

ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Jesenjski odresci

Fini nadjeveni odresci u jesenskom ruhu oduševiti će vas izgledom i okusom .

Sastojci:

5 finih velikih šnicli/svinjske ili pileće

1 crvena rog paprika/veća

1 luk srednji

1 veća naribana mrkva

1 češanj češnjaka

1žlica peršina/sitno nasjeckan

1/4žličice ljute paprike

1/2 žličice mljevenog korijandera/opcionalno

1/4žličice papra

1/2žličice slatke paprike

1/2žličice origana ili majčine dušice

1,5žlice maslinovog ulja

sol

Priprema:

Na sitno nasjeckajte češnjak i luk .Narežite papriku na sitne kocke..Zagrijete ulje u tavi pa dodate luk ,prodinstate kratko ,dodate potom češnjak i papriku ,dodate sve  začine/stavite malo a kasnije nadopunite po ukusu/ i nastavite sve skupa pirjati dok paprika ne omekša.
Šnicle posolite i popaprite ,lagano ih preko prozirne folije potucite batićem za meso da se dodatno rastanje.Stavite na svaku šniclu nadjev .Zarolate/ne trebate čačakalice sami ih naslonite na spoju .
Stavite u pripremljen keramičku posudu za pečenje/možete staviti i papir za pečenje/ako vam je ostalo nadjeva prospite po vrhu odrezaka, pokrijete ih alu-folijom ,pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30min ,skinete foliju pa nastavite peči još 10 min .dok odresci ne budu fine boje

Odreske servirate tople sa šarenom povrtnom rižom ili prilogom po želji ,nemojte zaboraviti na fini umak koji se iscijedio.



nedjelja, 25. rujna 2016.

Bigard guska/Gusja/pačja prsa sa narančom

Recept na upit ,fina gusja prsa /može i pačja /u jednom od klasicnih francuskih umaka.Za dvije osobe potrebna su vam jedna prsa/oko 300g/.Ova sam prsa malo prerano razrezala da mogu fotografirati ali potrebno je da odstoje u foliji najmanje 10min./da se sokovi slegnu da bi se spriječilo izlijevanje iz mesa,pogotovo ako gosti žele medium rare ili rare/ srednje sirovo i sirovo    /.Uživajte u francuskoj kuhinji.

Sastojci:/4 osobe


2 pačja/gusja prsa/2x oko 300g/Lidl

1žlica masti/ maslinovo ulje

1žličica brašna

1 naranča/sok

1/2žličice octa/jabučni

150ml temeljca/goveđi

0,2 Grand Marnier /neki drugi liker od naranče po izboru 

1/2 naranče narezana na šnite/tanke

sol

Priprema:

Operite prsa .Prsa očistite od viška masnoće sa strane /da formirate fini odrezak/ osušite prsa kuhinjskim papirom.Posolite ga sa obje strane.
Zagrijete masnoću po izboru u tavi debljeg dna.Stavite prsa prvo peći na stranu na kojoj je koža ,smanjite vatru ako vidite da puno prsa/a prskati će/na pola ali vi najbolje poznajete svoj štednjak,pazite prsa se moraju peći ne kuhati u masnoći.Neka sa jedne strane se prsa peku nekih 10 min./lagano ih podignite ako je koža jako pečena i dobila tamnu boju a glavnina se masnoće iscijedila ,prsica  okrenite da se peku na drugu stranu/3 min za rare  ako želite bolje pečeno pecite ih duže u rasponu do 7 min ,moj savjet vam je da ne prepečete prsa jer to nije to / dok prsa pečete i okrečite NIKAKO nemojte bosti vilicom i stalno kretati.
Izvadite prsa i zamotate na 10 min u foliju.
Napravite Bigard umak:Ako vidite da vam se iscijedilo jako puno masnoće /ocijedite malo u nekakvu zdjelicu kroz fino sito ,obavezno sačuvate tu masnoću jer ona vam može poslužiti za fini umak uz neko pečenje ili da premažete meso ,kokicu i slično kod pečenja u pećnici ,jako je fino u briošima ,pecivima /pogotovo francuskim/na koncu konca možete na ovoj finoj masnoći ispeći i jaje ,vidjet ćete razliku/.Dodate brašno miješate i pržitei brašno da dobije finu zlatnu boju ili najbliže boju bijele kave /to je karakteristična boja bigard umaka/.Posolite umak ,podlijete sa grand marnier,octom i temeljcem ,miješate strugajući po dnu tave/da se dignu zalijepljene divote koje će dati dodatnu aromu umaku/ postepeno dodate sok od naranče/neka bude svježe iscijeđene/ dok ne dobije teksturu i fluidnost umaka /možda će vam trebati više umaka od naranče,procijenite sami..Isprobate umak pa doradite po ukusu.
Na dno tanjura za serviranje stavite umak ,narežete oštrim nožem prsa na koso ,slažete na umak ,okolo ukrasite narezanim šnitama naranče .Servirate po želji sa rižom ,pire krumpirom i sl.uz finu sezonsku salatu.










Comments system

Disqus Shortname