utorak, 4. rujna 2018.

Tabouli/Tabbouleh salata sa lećom

Kad razmišljate o hrani koja vam donosi sve i ljepotu izgleda i finoću okusa, onda vam prvo moraju na pamet pasti salate,divna beluga/crna/ leća kao ona koja ima najfiniji orašasti okus uz divno začinsko bilje, zrele rajčice pravi je odabir za prilog za ručak , salatu ili laganu večeru, ako stavite dovoljnu količinu začina i maslinovo ulja te soka od limuna nećete odoljeti ti hrskavom kruhu u ostacima umaka.Već sam na par mjesta pisala o vrstama leća pa mislim da nije potrebno ponavljati a znam i da svi to manje više  znaju.Postupak kuhanja i namakanja napisan u receptu samo da napomenem da leću/naravno ako želite/možete kratko prepržiti na maslinovom ulju a onda podliti vodom, fino namočenoj leći neće trebati duže od 20-tak minuta da bude taman odnosno da se ne rastvori i prekuha, pazite da vam ostane u komadu.Eh, da ne zaboravite uživati u ovom jelu sad u kasno ljeto.

Sastojci:


350g beluga/crna leća

voda

prstohvat sode bikarbone

Povrće:

1 veća vezica peršina

1 žlica nasjeckane svježe metvice

10-tak mini rajčica

Preljev:

5-6 žlica maslinovog ulja

3 žlice soka od limuna

1žličica cimeta

1 žličica soli,papar

2ravne žličice mljevenog pimenta

na vrh noža kumina

Priprema:

Stavite leću u dovoljno vode da prekrije sa malo sode bikarbone bar sat vremena da se namoče.

Nakon sat vremena isperite , ako će te je prepržiti stavite u dovoljno veliki lonac sa malo maslinovog ulja, miješajući lagano prepržite, podlite vodom, nemojte soliti vodu, kuhate nekih desetak minuta na srednjoj vatri /naravno kad voda prokipi smanjite vatru na pola/ isprobate ako ste zadovoljni mekoćom leće , ocijedite i ostavite ohladiti.

Stavite u jednu zdjelicu sve sastojke za preljev, izmiješate dobro.Dodate leću,  nar
ezano povrće i začine sve dobro promiješate.Ostavite ohladiti u frižideru sat vremena,Nakon sat vremena opet promiješate i isprobate pa doradite po potrebi, jedan veliki dio začina će leća upiti pogotovo ako nije prekuhana.
Uživajte !!

Comments system

Disqus Shortname