petak, 1. lipnja 2018.

Proljetne leningradske pufice

Lenjingradske pufice jedna proljetna varijanta na temu sa hrskavim premazom i nadjevom od jagoda koji će te obožavati.

Sastojci:

Tijesto:

150ml vode

50g maslaca

prstohvat soli

3 jaja

1žličica šećera

125g brašna

Krema:


1l mlijeka

2 žumanjka

2 pudinga od vanilije 

2 vanilija šećera

2 žlice gustina 

5 žlica šećera 

200ml vrhnja za šlag

Premaz:

40g maslaca

60g brašna

60g smeđi šećer

7-8 kom jagoda


Priprema:

Ispasirate očišćene i oprane jagode štapnim mikserom ako želite možete i procijediti sve kroz fino sito da bude glatko , ja nisam.U zdjelici s strane pomiješate sve sastojke za premaz, dobiti će te srednje gustu smjesu.Ako ste zaboravili izvaditi maslac da bude sobne temperature slobodno ga naribate na ribežu za sir.

Raširite lisnato tijesto pa ga narežite /originalni recept 12x12 cm/ na kocke.
Skuhate tijesto /to je kao za princes krafne/.U lonac stavite vodu ,šećer,sol i maslac .Kad uzavre i maslac se otopi dodate cijelu količinu brašna.Miješate dok se ne napravi tijesto ne spoji.Kratko josš miješate u loncu da se tijesto dodatno posuši.

Prebacite u drugu posudu za miješanje dodate jedno po jedno jaje dugo miješajući da se masa poveže i postane glatka i sjajan.
Na sredinu svake kocke lisnatog tijesta stavite jednu veliku žlicu smejse od kuhanog tijesta,Prebacite na krajeve lsuinato da na na sredini ostane razmak.Premažete preko namaz od jagoda.Peći u zagrijanoj pećnici na 200C/40min.Izvadite i ohladite.

Izvadite i ohladite.



Stavite polovinu mlijeka na vatru sa obje vrste šećera.U drugu polovicu umiješate puding, gustin i žumanjke.Mijesite da se razbiju grudice .Ulije sve u zagrijano mlijeko miješajući dok se ne zgusne.Maknete sa vatre poklopite prozirnom folijom, možete prije posuti sa malo šećera u prahu .Pustite da se ohladi.Dobro izradite vrhnje za šlag povezete ga sa kremom.Oprane i osušene jagode narežete na kocke, prospite sa malo šećera u prahu , dodate u kremu, pomiješate lagano.

Ohlađene pufice nadjenuti kremom tako da u jednom dijelu napravimo rupicu i onda utisnemo kremu slastičarskom vrećicom.Ohladite sve skupa .Pustite da se ohlade u frižideru i krema dodatno stisne.
Ja ih uvijek radim malo veće pa ih kod serviranja prerežem na pola.

Štrudla od tikvica

Kad stignu fine domaće tikvice kod mene su gotovo svaki dan na meniju u bilo kakvoj varijanti, mislim da na coolinarici imam oko 100 recepata sa tikvicama tako da sam pokrivena cijelo ljeto u svakodnevnom uživanju u njima, naravno šalim se, no ipak divno je znati koliko finih recepata ima od jedne tako relativno jednostavne namirnice neutralnog okusa.Uživajte  još jednom receptu, jedite štrudlu hladnu ili toplu, možete je uzeti sa sobom na plažu, samo uživajte u ljetu, moru i šušuru.

Sastojci:

2 srednje tikvice

1 češanj češnjaka

2 žlice maslinovo ulja

sol,papar

origano 1/2 žličice

250g lisnatoga tijesta

150g sirnog namaza

100g šunke

70g naribanog topljivog sira


Priprema:

Tikvice prepolovite uzdužno, narežite tikvice na komade. češnjak nasjeckate.U tavi zagrijati maslinovo ulje dodate češnjak kad zamiriše dodate tikvice.Dinstate tikvice na tavi dok ne smekšaju i puste vodu, posolite ih i po paprite, te ih  začinite origanom .Gotove tivice stavite sa strane da se ohlade jer kao što i znate ništa vruće ne smije na lisnato tijesto.

Raširite lisnato tijesto premažete ga sirnim namazom, posložite u jednom sloju tikvice, stavite na tikvice narezanu šunku i naribani sir.Zarolate u štrudlu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Po želji možete prije pečenja premazati žumanjkom.

Comments system

Disqus Shortname