utorak, 13. lipnja 2017.

Carpacio od cikle i kruške

Cikla je vrlo podatno povrće, bilo da će te je jesti pirjanu, kuhanu, pečenu ili sirovu .Možete od nje raditi umake i juhe, peče je kao pomfri, možete raditi divne tjestenine, špecle, slatke i slane kremice, sladoled, majonezu i niz drugih stvari.Cikla je divana, jer je ima kupiti cijele godine a mediteranu se stalno sije i bere, razlika je gotovo gurmanska u nijansama, proljetna i ljetna cikla su idealne za carpacio, tjesteninu, specle  , jesenska za razne kremice i umake  jer je fina i sočna a zimska cikla je naintezivnija i aromom i bojom odlicna za variva, juhe i pečena u pecnici..Najzdravija je naravno sirova cikla no ima intenzivan okus, zemljani i teško je za jest a kao i sve repaste biljke nije za one koji pate od kamenaca, osim toga je  teška za probavu , zato je najbolje piti sok od sirove cikle.Ovo je samo mali dio priče o jednom jako zdravom povrću za koje nemate opravdanje ako je ne probate u bilo kojoj od nabrojanih jela.Na mojim stranicama ovdje, na blogu i na coolki pronaći će razna jela od cikle.


Sastojci:/4 osobe

1 manja kruška

4 srednje cikle/kuhane

3 žlice maslinovog ulja

1žličica senfa/dijon

sol,papar

2žlice ribano parmezana

2žlice vinskoga ili jabučnog octa

1 šaka rikule

2žlice nasjeckanih oraha


Priprema:

Narežite na tanko fetice kuhane cikle ako ste odvažni možete i sirove .Posložite ih na tanjur u krug.Narežite na kockice krušku/ne moram ni govoriti da je prije toga dobro operete, pazite samo da kruška nije prezrela jer će se onda cijediti puno tekućine/Prospite kockice preko cikle.Prospite i nasjeckane orahe.



U zdjeli sa strane izmiješate senf, sol, papar, maslinovo ulje, žlicu vode, naribani parmezan i ocat, smjesa ne smije biti ni prerijetka ni pregusta, isprobate pa doradite okus po svome, pazite preljev mora biti malo slaniji.Prelite preko cikle,Ostavite u frižideru bar pola sata da se sve fino ohladi i marinira.Na vrh stavite rikulu.
Servirate kao predjelo uz preprženi kruh sa češnjakom ili prilog/salatu bilo kojem jelu.jako je je kao lagana večerica uz krekere i bijelo vino.

Comments system

Disqus Shortname