ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Meşhur Salatasi/kremasta salata od avokada i jaja


Čudesna kremasta salata sa jajima ,predivna za slavlja .

Sastojci:

Podloga:

1 avokado

1 žličica soka od limuna

1 libanonski krastavac/dva obična

2 češanja češnjaka/protisnuti/

300g jogurta

1žlica maslinovog ulja

1žlica jabučnog octa 

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

prstohvat mente/opcionalno

1 žličica sitno nasjeckanih oraha

Ostalo:

4 jaja

1 nasjeckani mladi luk

prstohvat ljute paprike/manje više po ukusu


Priprema:

U zdjelu stavite oguljeni avokado izradite ga vilicom pokapate sa malo soka od limuna.Odvojite 2/3 krastavca ogulite ga i očistite od špica pa naribate na ribežu .Ostatak krastavca izdubite narežite na krugove/za dekoraciju/.Pomiješate krastavac sa avokadamom dodate ostale sastojke za pastu promiješate ,posospite i poparite po ukusu.
Jaja skuhate utvrdo ,ohladite ,pa narežite na krugove .Kremastu smjesu prvo stavite na tanjur za serviranje ,okolo stavite krugove jaja pa po sredini narezani krastavac.Posolite i popaprite po ukusu na vrh prospite sitno nasjeckanim mladim lukom ,pa prospite ljutom paprikom.
Servirate kao mezu ,prilog ,salatu.

Bükme Çörek

Bukme peciva su fina peciva koja se jedu uz čaj ,predivna su hrskava i lisnata Tradicionalo se rade sa tahini pastom /Link/ kako je možete napraviti sami /naravno možete je zamijeniti kikiriki maslacem ,jednakom količinom mljevenim oraha ,lješnjaka i sl.obarenih sa malo mlijeka

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 jaje

2žličice šećera

1 ravna žličice soli

90ml maslinovog ulja

110g jogurta

200ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

Nadjev:

150g tahini paste

200g šećera/manje više po ukusu/

150g mljevenih oraha/možete pola samljeti a pola nasjeckati/

Premaz:

1žlica maslaca 

2 žlice sezama

Priprema:

Stavite prosijano brašno ,dodate šećer,kvasac i sol,promiješate .U sredini napravite rupicu pa stavite jaje /lagano ga razmutite vilicom/maslinovo ulje i mlijeko .Zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi .Pokrijte prozirnom folijom i kuhinjskom krpom,pustite da se na toplom diže nekih 20min.
Pripremite smjesu za nadjevanje :pomiješate tahini pastu/ili istu količinu mljevenih oraha i malo vrućeg mlijeka ili koristiti kikiriki maslac/dodate šećer i mljevene orahe ,pomiješate sve zajedno u smjesu.
Razdvojite tijesto na dva dijela .Svaki dio tanko razvaljate /malo deblje nego za jufke/premažete nadjevom/polovicom.U sredinu tijesta napravite rupu zavrnete /sučete/tijesto na  sve strane počevši od rupe dok ne dođete do kraja .Odvojite na dva ili tri dijela veliku traku .Uzmite svaku trakicu pa dodatno rastanjite rukama
Zarolate jednu rolicu u puža.Stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Trebali bi dobiti 6 kom/vi naravno možete raditi i manje pa ćete ih dobiti više.Pokrijete rolice krpom ostavite stajati na toplom 1h.
Premažete otopljenim maslacem i prospite sezamom.Pecite na 180C/30min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Pustite da se malo ohlade pa servirate uz čaj.




Comments system

Disqus Shortname