subota, 15. listopada 2016.

Tombik

Ovaj tjedan sam opet u turskim receptima pa da se ne kaže da nema vikend kolača evo jedni fini kolačići/turci uz čaj nikad ne jedu jako slatko kolače čak vise jednu slane stvari ili neutralne slatko-slane slastice /Tobik su okrugli kolačići od prhkog ili lisnatoga tijesta kod mene naravno nisu okrugli jer mi se cini suludim baciti većinu lisnatoga tijesta /toliko bogati nismo/da bi se dobili  okrugli oblik ,fino narezane tijesto na kocke a potom spojeni divnom kremom , ne ugrožava nikako okus/sto je najvažnije/a ni estetski nije ružno /bar meni ali ja nisam vrhunska majstorica kolača iskreno ja i ne volim slatko/.
O tahini smjesi i načinu izrade sam pisala /OVDJE/pa se neću ponavljati ,no ako vam se ne da raditi tahini smjesu ovo možete raditi sa kikiriki maslacem ili čak nuttelom /ako stavljate čokoladni namaz nemojte sladiti medom naravno to učinite sa kikiriki maslacem i tahini pastom dodate postepeno med isprobavajući slatkoću da to bude po vašem ukusu/.


Sastojci:/24 kom

250g razvaljanog lisnatoga tijesta

100g tahini smjese/čokoladnog namaza/kikiriki maslaca

3 žlice sirnog namaza/krem sir

2žličice meda/po potrebi

1-2žlica marmelade po želji


Priprema:

Lisnato tijesto stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Narežite ga na kockice otprilike 5x5 cm/mala napomena ako koristite nerazvaljano lisnato tijesto nemojte ga puno rastanjiti jer u tom slučaju nećete dobiti pufice kao na slici/Važno je da prije pečenja lagano poprskate kockice i da na dnu pećnice stavite posudu sa vodom tada cete dobite fine pufice kao na slici ,to uvijek možete raditi sa lisnatim ako volite da je prhko a ne žilavo.Pecite lisnato nekih 20min na 175C/naravno to sve ovisi o pećnici pa procijenite po izgledu kad se napuhnu i dobiju finu boju pufice su gotove.Izvadite ih vani pustite da se ohlade.Pomiješate sve sastojke za nadjev./med dodate postepeno dok vam ne bude slatkoća po ukusu nemojte puno zasladiti/
Spajate dvije i dvije polovice stavljajući otprilike jednu žličicu nadjeva.Kad spojite sve loptice stavite sve na tanjur za serviranje .Ostatak nadjeva stavite u kesicu za ukrašavanje pa istinite malo na vrh svakog kolačića .Isto napravite i sa marmeladom stavite u kesicu pa po sredini nadjeva stavite malo.Osim marmelade možete na vrh dodati i jednu kandiranu višnju.
Servirate sobne temperature uz čaj.

petak, 14. listopada 2016.

Şiş Kanat

 Turski ražnjići sa pilećim krilcima  i povrćem .Predobar ručak ako volite hrskava krilca .Ovo jelo u Doner Salonima u turskoj se radi na roštilju i servira sa salatama ,umakom od jogurta i češnjaka i bulgurom/tipa kisir/ ili bilo kakvim drugim  prilogom od bulgura ili riže/servira  uz dosta luka .Ovo je kućna verzija ili verzija iz pećnice jer doista je šteta izgubiti  divan umak.

Sastojci:

1 kg pilećih krilca/bez vrhova/

2 rog crvene paprike

3 feferona/svježa

4luka/manja

5 rajčica srednje

1,250g krumpira

Marinada:

3žlice jogurta/čvrste

1žlica maslinovog ulja

1žlica otopljenog maslaca

2žlice pasirane rajčice/kečap

1žlica koncentrata rajčice

1žličica mljevene slatke paprike

1žličica timijana/majčina dušica

1/2žličice kumina

po 1/2 žličice sol,papar/manje više po ukusu

6 drvenih ražnjića



Priprema:

Operite i očistite krila /ako krilcima nisu skinuti vrhovi otkinute ih/ mogu vam poslužiti za juhicu ili temeljac/osušite krilca na kuhinjskom papiru.Promiješate sve sastojke metlicom za marinadu da se fino povežu /maslac prije otopite/prebacite krilca u zdjelu sa marinadom ,promiješajte ih da se po njima uhvati marinada ,pokrijte ih prozirnom folijom  i ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite povrće.Luk narežite na deblje fete isto napravite i sa rajčicom,papriku /jednu i drugu/očistite i narežite na kocke.Krumpir ogulite i narežite na komade.
Ako ćete krilca peći na roštilju moj vam je savjet da drvene štapiće stavite par minuta u hladnu vodu da se namoči.


Nabodete na jedan ražnjić dva krilca kroz sredinu između stavite fetu rajčice i luka a na krajeve komad paprike/slatke i ljute/ ,naravno da možete i bogatije nanizati na povrća na ražnjić to ostavljam vama da se zaigrate po želji i ukusu.Prebacite nanizane ražnjiće na tanjur..Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu količinu piletine .Ostatke povrća stavite sa strane/možete čak i narezati još ako želite/ Povrće i krumpir stavite u zdjelu sa ostatkom marinade promiješate dobro .
Pripremite lim za pečenje/ja obično uzmem keramički i na dno stavim papir za pečenje.Stavite na pripremljen pekač prvo krumpir i povrće
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170C/nekih 45 min.Tokom pečenja možete ražnjiće koji put okrenuti.
Servirate tople krilca sa pečenim krumpirom ,narezanim svježim povrćem /tipa rajčica i luk/jogurtom,ukiseljeni feferonima i sl.Prospite peršinom
-






četvrtak, 13. listopada 2016.

Tyrompiskóta

Grčki meza kruh sa raznim sjemenkama .Ovaj kruh ima dvije verzije jednu pamučnu ,mekanu koja se topi ustima kao pravi meze kruh za grickanje uz masline ,sir ,gljive i sl. a druga verzija kao hrskava samostalna grickalica.Punjenje i ostali sastojci su isti za oba dva kruha samo izaberite sto vam se više sviđa.Osim feta sira u nadjev možete staviti obični  svježi sir ali pazite da bude teksture riccotte /ako imate obični dodatno ga ocijedite u mrežastom situ sa gazom da se kasnije ne bi cijedila tekućina po tijestu/ zato nemojte koristiti posni sir jer on će nestati u pečenju ,moj savjet je ako se odlučite za ovu varijantu da sir dodatno posolite .

Sastojci:/pamučna verzija

Tijesto:

220 ml ulja

400g grčkog/gustog jogurta

1 žličica soli/manje više po ukusu

600g brašna/ više po potrebi

3žličice pecivnog praška

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite jogurt i ulje miješate da se povežu.Dodate postepeno brašno koje ste prije toga pomiješati sa pecivinim praškom i solju.Miješate tijesto da se poveže ,tijesto treba biti mekano ali ne i ljepljivo ,količinu brašna je teško odrediti u gram kada se dodaje jogurt u tijesto zato jer onda sve ovisi o količini vode u njemu.
Odvojite tijesto na dvije grude.Uzmite dva papira za pečenje pa na njima razvucite tijesto na veličinu papira.Prebacite jedan papir na lim za pečenje.U zdjelici sa strane izmrvite feta sir za nadjev pomiješate ga sa naribanim sirom i nasjeckanim peršinom da se sve fino poveže.Premažete dobiveni nadjev ravnomjerno po tijestu.Prebacite pažljivo drugo tijesto preko prvog.
U zdjelici pomiješate nasjeckane orahe ili lješnjake ,sjemenke suncokreta ,obadvije vrste sezama i malo soli.Prospite ravnomjerno po vrhu kruha.Lagano rukama pritisnite po tijestu da se zalijepi.
Rotolonom za pizzu narežite gornji sloj na kockice .Pecite zagrijanoj u pećnici na 200C/30min ili dok ne dobije finu zlatnu boju.


Brža verzija /hruskavija verzija:

Tijesto:

450g tijesta za pizzu

1 jaje

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

Tijesto za pizzu podijelite na dva dijela razvaljajte prvi dio i dodate sve izmiješanje sastojke za nadjev .Preko prvog dijela prebacite razvaljani ostatak tijesta .Spojite krajeve.Premažete tijesto razmučenim jajem pa pospete mješavinom za posip lagano pritisnete rukama da se sve dobro zalijepi,opet gornji dio narežete rotolom na kocke .
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 220C /najniža vodilica /10-15 min,ili dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.



Servirate i jednu i drugu verziju na dasci u komadu tako  da svak sebi uzima kockice po želji.Meze ,namaze ,dipove izaberete po želji ali neka bude raznoliko.Možete izrezati razno povrče za salate ,staviti usoljenu ribu  i sl.







srijeda, 12. listopada 2016.

Kıymalı tava Döner

Nisam odavno stavila nekakav turski recept sa mljevenim mesom hehehe .Jedna brza varijacija donera ili začinjenog mesa iz tave sa jajima ,promisli čete klasika ,i ja ću se potpuno složiti ali je recept jako fini i vrlo jednostavan i zato ga isprobajte uz fine salate i pita kruh.Računajte da za jednu osobu treba oko 150g mesa i dva jaja ali to naravno ovisi o vama i apetitu osoba za koje kuhate.

Sastojci:/1 osoba


150g mljevenog mesa

2 jaja

1/2žličice kumina/mljevenog

1/2žličice timijana

1 češanj češnjaka/naribani/protisnuli
sol,papar

1/4žličice ljute paprike

1 srednja nasjeckana rajčica

1 mala nasjeckana paprika/pola veće

2 mlada luka

2žlice maslinovg ulja

Priprema:

Zagrijete ulje  u tavi.Dodate mljeveno meso koje odmah začinite začinima ,pržite meso okrećući ga često da se fino preprži .Dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak ,nasjeckanu rajčicu na kocke i papriku.Pirjate sve skupa par minuta miješajući da povrće omekša.
Dodate dva razbijena jaja,lagano ih posolite ,poklopite poklopcem nastavite peći da se jaja zapeku izvana.
Toplo servirate na tanjur sve fino poparite svježe mljevenim paprom ,okolo na tanjuru stavite narezano povrće po ukusu ,servirate sa kruhom.





BBQ bombice od luka i mesa

Ovaj divan recept je razlog zašto sam ja otišla sa stranica koje sam obožavala i došla na svoj blog.
 Staviti ću recept na svoje stranice, zbog svih dragih cura koje ga vole!!
Hvala vam cure na podrsci /da ne odgovaram pojedinacno/ali nije potrebno vise pisati sve je receno i vise puta.
Kratka napomena kombinacije začina na vašu volju ja svaki puta kada ih  radim dodam ili oduzmen neki začin,nasjeckam peršin,cumin ,dodam ljute papričice u ovisnosti dali radim za djecu ili odrasle ,dali je večernje druženje ili ručak .Ako želite laganije jelo ili ne volite pancetu ,koristite mljevenu piletinu ili puretinu omotanu dimljenom puretinom.Ako pak želite ekstra za ljutiti i napravite prave muške bombice dodate u smjesu  narezanu chorizo kobasicu ,pancetu i sve pokapate tabasco umakom.


Recept je odličan i definitivno će biti hit na svakom stolu.Servirate ga uz finu salatu.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa/miješano bi bilo idealno

1 češanj češnjaka

1žlica senf

1žlica maslinovog ulja

2-3žlice krušnih mrvica/po potrebi

1 češanj češnjaka/naribani/

1žličica origana

3žlice parmezana

sol,papar

2 crvena luka/srednja

100g tanko narezane pancete

100ml BBQ umaka/kečap/ili kao kad mene šalša


Priprema:

Stavite sastojke za mljeveno meso u zdjelu , Dodate sve začine i pritisnuti češnjak,postepeno dodate krušne mrvice da bi vam meso bilo kasnije kompaknto. .Miješate meso kao tijesto da se svi začini prožmu i ravnomjerno rasporede/komadić mesa možete prepržiti na suhoj tavi da vidite dali vam odgovara začinjenost/.Možete meso ostaviti da odmara ako imate vremena ako ne napravite od mesa male okruglice veličine marelice .Razdvojite očišćeni luk kao na slici na.
Oko mesa spojite luk da dobije bombince .Omotate svaku bonbicu pancetom i zakačite čačkalicom.ili ražnjićem.
Zagrijete pećnicu na 220C
Zagrijete jednu žlicu maslinovog ulja u tavi pa na njoj kratko prepržite bombice da se ocijedi višak masnoće i da se panceta stisne oko luka.Prebacite na lim za pečenje pa stavite u pećnicu na nekih 30-40min ovisno o veličini kuglica
Gotove kuglice premažete BBQ umakom ,možete kupiti gotovi ili napraviti svoj/LINK/ jako je fino i sa običnom kuhanom domaćom šalšom ako vam se ništa od toga ne izgleda praktično slobodno koristite ljuti ili slatki kečap.
Kao prilog možete servirati krumpir/pečeni,kuhani ,salata/ponfri .

Kraljevski pohani sir

Pohani sir zamotani u pancetu/pršut ,divno i vrlo jednostavno jelo kojemu je potrebno samo kratko vrijeme pripreme i malo masnoće.Uživajte uz trgance  po receptu Chokodive/link/.


Sastojci:

250g gaude/tvrđa

2 jaja

150g dimljene šunke/pancete na fete/ tanko narezane

100g mrvice

2žličice brašna

drveni ražnjići


Priprema:

Narežite sir na kocke /trebali bi paziti da kocke otprilike bude jednake,tako će se brže i ravnomjernije ispeku kasnije.

Zamotate svaki komadić sira u malo tanko narezane pancete.Prospite sa malo brašno .U zdjelici sa strane stavite  jaja sa malo soli pa ih lagano izradite ,u drugu zdjelicu stavite krušne mrvice.Panirajte sirne kockice prvo u jaje pa u mrvice nabodete ih na ražnjiće /pazeći koliko možete da nabodete na spoju/.
U tavu stavite plitko ulje pa sa svake strane prepržite po par minuta ,okrečite sir često da se ne otopi,kada dobije finu boju sa jedne  okrenite na drugu stranu ,ponavljajte postupak dok niste zadovoljni.
Trganci su tamne boje jer sam ih radila od heljding brašna.









ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Sicilijanski involtini

Divni zamotuljci od suhog grožđa ,mrvica i začina uživati će te uz slatko-slanim okusima mediterana .Ovi zamotuljci se rade od teleće šnicle ili kao u ovom slučaju mekanog junećeg buta ,izbor je vaš Ako nemate pinjole zamijenite ih oguljenim listićima badema .


Sastojci:/4 osobe


700g teleće ili juneće šnicle

15 lista lovora

1 srednji crveni luk

Nadjev:

50 g pinjola/listići badema

50g-70g suhog grožđa

3-4 žlice maslinovog ulja

150g grana padano

150g krušnih mrvica

sol,svježe mljeveni papar


Priprema:

Grožđice namočite u vrućoj vodi /pustite desetak minuta da nabubre a potom ih ocijedite/.Naribate očišćeni luk .U tavu stavite ulje pa ga zagrijete dodate luk pa pirjate dok ne uvene i dok ne izađe višak tekućine.U zdjelici sa strane stavite sir ,mrvice suho grožđe i pinjole ,promiješate dobro .U tavu dodate još malo maslinovog ulja pa dodate pripremljen mješavinu s mrvicama .Miješate pržeći sve skupa par minuta da se mrvice lagano prepže i sve zajedno spoji.Odmaknite sa strane pustite da se lagano ohladi ,isprobate ,posolite i popaprite po ukusu.
Pripremite meso ,očistite ga od vanjskih žilica ,lagano potucate batićem za meso ,posolite i popaprite /ako koristite mekanu junetine koja ima velike šnicle njih će te morati rezati prije stavljanja na ražnjiće ,za teletinu radite pojedinačne zamotuljke/
Premažete dobivenom smjesom meso .Narežete i zamotate u rolice .Svaku rolicu stavite na ražnjić/pazite da to radite na spoju/između stavite list lovora /možete i malo luka/.Nanižite po tri zamotuljka na jedan ražnjić i to računajte da je za jednu osobu.
Pecite involtine na grill-tavi ili teflon tavi /po želi možete dodati maslinovog ulja tokom pečenja/pecite ih po 3 min. sa svake strane ,nemojte ih bockati vilicom cesto okretati pustite da se fino zapeče sa svake strane a onda ih okrenite .
Servirate uz finu salatu.


nedjelja, 9. listopada 2016.

Vege paprike iz pečnice

Fotografija ovog divnog jela doista nije na razini ali je zato jelo fino i lagano.Paprike dok ih još ima  špinat i riža ,vrlo jednostavno i vrlo ukusno jelo sa malo kalorija još ako umjesto punomasne mozzarelle koristite light /lidl/.Možete ovo jelo servirati kao glavo jelo uz finu salatu //tada uzmite jednu cijelu papriku po glavi/ako ćete servirati kao prilog dovoljno je pola .Uživajte!!


Sastojci:

100g basmati riže/po ukusu

150g špinata

7-8listova svježeg bosiljka

prstohvat ljute paprike

1/2žličice origana

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

sol,papar

50g feta sira/opcionalno

125 g mozzarelle

1žlica maslinovog ulja

malo vode


Priprema:

Skuhate rižu /možete čak koristiti i ostatke riže od jučer,skuhanu rižu prospite u posudu na hlađenje  .Zagrijete tavu ili wok  dodate maslinovo ulje i na sitno nasjeckan češnjak pustite samo trenutak da zamiriše pa dodate oprani i očišćeni špinat ,podlijete sa dvije žlice vode pirjajte dok špinat ne uvene,ne trebate ga dugo kuhati / napomena ako imate velike listove špinata ,što vam ja nikako ne savjetujem da kupite ,možete ih narezani/prerezati na pola/posolite i popaprite ..
Maknete špinat dodate ga u rižu ,dodate naribani feta sir i mozzarellu/ostavite malo mozzarele da možete naribati po vrhu/ ,nasjeckani bosiljak i origano te ljute papričice po ukusu.Sve dobro promiješate ,posolite i poparite po ukusu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C /15 min

Comments system

Disqus Shortname