subota, 8. travnja 2017.

Kabak kofte

Fino tursko jelo, lagane i prozračne mesne okruglice na postelji od tikvica.Jedna neobična kombinacija od običnih namirnica.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

Okruglice:


500g nemasnog junećeg mesa/mljeveno

2 fete starog kruha

2-3žlice mlijeka

sol,papar

1 manji naribani luk

1 češanj češnjaka

1/4 žličice suhe mente

1/2žličice kumina/mljeveni

prstohvat cimeta

1 žličica nasjeckanog peršina


Umak od rajčice:

1 manja konzerva nasjeckane rajčice

na vrh noža ljute paprike/mljevene/manje više po ukusu

1žličica meda

sol,papar

malo šećera

2 češanja češnjaka


Krema /pire od tikvica:

4-5 kom manjih tikvica

2-3 žlice brašna

1žličica maslaca

1 žličica maslinovog ulja

sol,papar

300ml mlijeka

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića


Priprema:

Pripremite prvo okruglice:U zdjelu stavite kruh/samo sredinu/namočite u malo toplog mlijeka par minuta,ocijedite od viška mlijeka pa stavite u drugu zdjelu/pazite ne smije više biti tekućine na služi samo da malo omekša kruh/dodate sve ostale sastojke, naribani luk, sitno nasjeckani ili protisnuli češnjak, sol, papar i sve ostale začine.Dobro promiješate/možete odlomiti jedan komad mesa i ispeći ga na suhoj tavi da vite začinjenost/ako ste zadovoljni , poklopite na kratko da odstoji .

Pripremite umak od rajčice tako da sve sastojke za umak stavite u lončić , pustite da par minuta kuha da se reducira, ispasirate sve štapnim mikserom.
Okruglice formirate otprilike veličine oraha/možda malo veće/ ispečete ih na maslinovom ulju ,pržite na srednjoj vatri dok ne budu pečene/4-5 min/.
Za kremu od tikvica .zagrijete maslaca sa uljem pa na njemu ispirjate narezane tikvice da dobiju lijepu boju, dodate brašno ,promiješate, potom mlijeko , pustite da sve kuha par minuta po potrebi dodate još mlijeka.Ispasirate sve štapnim mikserom pa dodate sve ostale začine.
Servirate tako da stavite podlogu od tikvica.Okruglice uvaljajte u umak od rajčica pa ih stavite na vrh.Sve obilato prospite narezanim peršinom.
Servirate mlako.

četvrtak, 6. travnja 2017.

Šparoge u light cesar umaku

Fine pečene šparoge u laganom Cezar umaku, obožavati ti ćete ih iz prve a neće te ugroziti liniju jakim umakom od majoneze .Isprobate ovaj divan recept uz male dodatke  sa bloga Closetcooking


Sastojci:

Kruščići:


10 feta kruha/francuz

2 žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

Umak Cezar:

2-3žlice grčkog jogurta

sol,papar

1 filet slanog inćuna/1/2žličice srdel paste

1žlica worcestershire umaka

1žličica soka od limuna

1žličica senfa/dijon

1žličica parmezana

Ostalo:


500g šparoga

250g gljiva

sol,papar

Priprema;

Operite dobro šparoge ,otkinuti im tvrdi donji dio/glave dobro properite jer tu može biti pijeska/Zagrijete grill tavu na najjače.Nauljite šparoge maslinovim ulje , isto napravite i sa gljivama/ih po pola/.Ispecite gljive i šparoge na tavi /10min uz okretanje/,izvadite ih na tanjur za serviranje,posolite i popaprite .Pustite da se malo ohladi.

Pomiješate sve sastojke za cezar umak/inćun stavite na podlogu pa ga izradite oštrim nožem u paštelu, isto tako možete umjesto inćuna koristiti srdel pastu./Prelijete preko gljiva i šparoga.
Kruh klasično talijanski napravite , premažete ga maslinovim uljem malo posolite pa prepržite sa obje strane na grill tavi.Maknete ga sa vatre uzmite oguljeni češanj češnjaka pa premažete po kruhu.
Servirate oko šparoga.Po želji možete staviti malo narezanog parmezana.




utorak, 4. travnja 2017.

Sultan Yastık/sultanovi jastuci

Fino tijesto nadjeveno rižom /pilavom/ kao sultanov jastuk .Uživajte u ovom neobično/običnom jelu.


Sastojci:

Kebab:


450g mljevenog mesa/junetina malo masnija/

sol,papar

na vrh noža cimet

na vrh noža ljute paprike

1 naribani crveni luk/srednji/

1/2žličice mljevenog kumina

1/2žlice nasjekcanog peršina

1 češanj češnjaka pritisnuti

Tijesto:

200ml mlakog mlijeka

1žličica kvasca/instant/

1/2žličice šećera

1žličica soli

2 žlice maslinovo ulja

oko 250g glatkog brašna

Riža:

200g kuhane riže

1 žlica maslaca

2 žlice ribanoga sira

Ostalo:

4žlice gustog jogurta /sol/protisnuli češanj češnjaka

1 crvene pečena rog paprika/opcionalno/

1 žumanjak za premazivanje tijesta

crni sezam za posuti


Priprema:

 Pripremite tijesto:
U zdjelu za miješanje stavite mlijeko/mlako/dodate šećer i kvasac pa rukom miješate da se šećer otopi, ostavite minutu-dvije stajati.Potom dodate maslinovo ulje i onoliko brašna sa solju koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto, izručite ga na radni stol nastavite miješati dok se fino ne formira.Vratite tijesto u zdjeli, pokrijete prozirnom folijom zdjelu i čistom krpom,pa ostavite na toplom stajati pola sata ili dok se tijesto ne udvostruči.
Napravite kebabe:
Stavite u zdjelu sve sastojke za kebab, dobro izmiješate kao da mijesite tijesto pa ostavite poklopljene stajati na sobnoj temperaturi do korištenja.

Skuhate rižu pa je pomiješate sa maslacem, ohladite je.

Nadoslo tijesto podijelite u četiri dijela/loptice.Svaku lopticu razvaljate u krug/uzmite nekakvu mjeru tipa desertni tanjur da tijesto možete formirati u krug/na krajeve tijesta stavite dio riže ,prospite je jednom žlicom sira.Zamotate rižu tako da podrvrcete krajeve da dobijete prsten oko tijesta/ne bi smio biti širi od dva prsta/ ,tijesto je rastezljivo tako da nece biti problema oko zamatanja, u sredini naravno ostaje samo tijesto,/.
Pide stavite peći na 200c/negdje 20 min dok dobije finu boju prije toga ih premažete razmućenim žumanjkom i prospite crnim sezamom.
Napravite kebabe tako da na ražnjić formirate male loptice od mesa, formirate ih u duguljastu formu.Stavite peći na lagano nauljeni papir za pečenje koji ste stavili na lim.Premažete i kebaba lagano, pecite nekih20min.

Serviranje:

Na pide stavite malo jogurta sa češnjakom , narezanu pečenu papriku i par kebaba.Pospete sve peršinom.


ponedjeljak, 3. travnja 2017.

Šarena salata od riže

Obožavam salate i mogla bih živjeti samo na njima pogotovo sad kad dolaze topla vremena.Još jedna u nizu salata od leće i riže.Sastojke koristite u količinama po želji.


Sastojci:

100g leće/nekuhane/1 konzerva kuhane

200g kuhane riže

2 mlada luka

1 /manji obični

2 manje naribane mrkve

4-5 žlica kuhanog kukuruza

1 pečena paprika/ja sam koristila iz zimice

sol,papar

1/2žličice nasjeckane mente/ako volite stavite cijelu/prije isprobate mentu

maslinovo ulje


Priprema:

U zdjelu stavite naribanu mrkvu, nasjeckani mladi luk i obični luk koji ste nasjeckali što sitnije.Dodate kuhanu rižu i kuhanu ohlađenu leću/ako želite brzo skuhati leću stavite je deset minuta u hladnu vodu sa malo sode bikarbone , kuhate pola sata na dok lagano ne omekšao nemojte da se prekuha jer će postati brašnjasta, a to nije fino u salatama/ i sve ostale sastojke, fino promiješate pa posolite i popaprite po ukusu.Dodate maslinovo ulje i sok od limuna/on će dati ekstra svježinu/.Prospite sve obilato mentom pa zajedno promiješate i odložite u frižider na hlađenje barem sat vremena.
Važna napomena:prije serviranja isprobate salatu pa je dodatno začinite, nekad se dogodi da riža upije sve začine i ulje pa sata bude suha da tome doskočite salatu još jednom/po potrebi/ začinite!!







nedjelja, 2. travnja 2017.

Zapečene hrskave tikvice

Fine panirane, hrskave tikvice iz pećnice zapečene sa umakom od rajčice .Jako fino ljetno jelo koje će te obožavati , meni je to dovoljno kao cjeloviti ručak vi naravno možete po želji servirati uz salatu ili kao prilog uz nekakavo meso .Uživajte!!!
Recept je od weight watchers.

Sastojci:

4 srednje tikvice

3-4 žlice maslinovog ulja

3-4 žlice krušnih mrvica

1žličica origana

sol,papar

2 žlice naribanog parmezana.

Umak:

1 mala konzerva sjeckane rajčice

1žlica maslinovog ulja

1/4 žličice pecivnog praška

sol,papar

1žličica meda

malo timijana

1 žlica ribanog topljivog sira/možžarella



Priprema:

Operite  i osušite tikvice.
Narežiite ih na kolutove otprilike iste debljine.Posolite ih i poparite.U zdjelicu stavite maslinovo ulje a u drugu zdjelicu krušne mrvice pomiješane sa parmezanom,malo soli i origanom.Pripremite lim za pečenje na njega stavite papir za pečenje,Zagrijete pećnicu na 180C. .Umočite tikvice prvo u maslinovo ulje a potom u mješavinu krušnih mrvica.Pecite nekih 20min da tikvice postanu hrskave.
Keramičku zdjelu lagano nauljite maslinovim uljem.Posložite tikvice kao na slici.Napravite preljev tako da promiješate sve sastojke za umak , zagrijete ih do ključanja, isprobate, prelijete preko tikvica na vrh stavite malo ribanog sira.
Ostavite zapeči u pećnici desetak minuta da se sir otopi.

Pjenasta torta od jagoda sa želeom od jogurta

Znate vi da ja nisam bas nešto spretna u ukrašavanju, ne samo sto nemam ideja, nekako nemam ni strpljenja to sve ukrašavati i lickati ali zato radim i poklanjam kolače iz srca i uvijek su fini i ukusni iako bih vas izgled mogao prevariti.😢😡😵.Uživajte u jednoj divnoj i laganoj tortici.Moj je savjet ako se odlučite raditi ovu torticu da ispraznite na pola sata jednu ladicu u frizeru.Biskvit je od moje Lidije/neće se ona ljutit/ /LINK/


Sastojci:/kockasti kalup20x20 ili okrugli 22cm

Biskvit:

200g  glatkog brašna

 2 jaja

100ml ulja

1 ravna žličica pecivnog praška

malo soli

malo korice limuna

1/2 vanilija šećera

75 g šećera

80ml mlijeka


Krema:

500g jagoda+ malo za dekoraciju

1 instant želatina

4-5 žlica šećera u prahu/po ukusu/

400 ml vrhnja za šlag


Žele od jogurta:

450g grčkog gustog jogurta

120g šećera u prahu

1 želatina

malo soka od limuna

Ostalo:


par žlica mlijeka

1 žlica limoncela

Priprema:

U zdjelu stavite jaja sa šećerom i šećer vanilijom ,dodate malo soli pa sve zajedno dugo miješate mikserom da postane fino pjenasto ,dodate i koricu limuna.U drugu zdjelu pomiješate izvagano brašno sa pecivnim praškom.
Kad se sve dobro izradi dodate mlijeko i ulje pa povežete u smjesu sa jajima.Postepeno dodate brašno miješajući .
Zagrijete pećnicu na 180C.
Biskvit prebacite u kalup za pečenje koji ste prije toga premazani maslacem i posuli brašnom ili stavili papir za pečenje.Pecite 20min.,nakon desetak minuta možete provjeriti čačkalicom ili štapićem za ražnjić.Pečeni biskvit ohladite.
Ohlađeni biskvit formirate da dobijete ravnu plohu/višak pojedete hehe/prepolovite po pola.Vratite u kalup jedan biskvit ,lagano ga navlažite mlijekom u koji ste dodali malo limoncela/ili samo mlijeko/, odložite dok napravite mus.
Želatinu spremite po upustvu na kesici pa otopite u malo vruće vode.Jagode operite,očistite ispasirate štapnim mikserom zajedno sa šećerom.Dodate otopljenu želatinu ,promiješate , dodate tučeno slatko vrhnje.Prelijete polovicu kreme preko biskvita.Stavite dugi dio biskvita/opet malo sa mlijekom pokapate/prelijete ostatkom kreme.Stavite u duboko dok ne napravite žele od jogurta/trebati će vam minutu/..
Za žele od jogurta 
Namočite želatinu po upustvu na kesici.Jogurt stavite u zdjelu za miješanje , odvojite par žlica u lončić, zagrijete ga i u njemu otopite namočenu želatinu.U ostatak jogurta dodate šećer u prahu,promiješate.Spojite želatinu sa jogurtom tako da u vrući jogurt dodate par žlica jogurta sa šećerom,promiješate, pa sve promiješate sa ostatkom kreme od jogurta.
Izvadite tortu iz frizera ,prelijete cijeli žele na zadnji sloj kreme.
Narežete jagode na fete/krugove/pa stavite na vrh,lagano pritiskajući u žele.Odložite u frizer na pola sata.
Stavite tortu u frižider na par sati da se do kraja stisne i poveže .Ukrasite po ukusu.



Comments system

Disqus Shortname