petak, 9. rujna 2016.

Mramorna torta ili razbucana Schwarzwaldica

Kremasta torta sa finim pjenastim biskvitom i višnjama.Naravno torta u mom stilu jednostavno i brza u izradi čak i kad u kući imate radove kao i ja .Kratka napomena /ovo pišem za moju priju/naime velika je razlika u okusu između slatko vrhnja mliječnog i biljno/koje po meni skroz plastični/ja znam da je mliječno skuplje ali je neusporedivo pogotovo za kolače kojima je taj okus dominantan ,osim toga biljna vrhnja su zaslađena što nije dobro jer ne možete u tom kontrolirati slatkoću kreme pogotovo ako u kolaču nije naznačeno sa kojom vrstom vrhnja se radi .Moj savjet :za sve kolače uvijek koristite mliječna vrhnja ,zasladite ih šećerom u prahu isprobavajući slatkoću dok ne budete zadovoljni

Sastojci :

Biskvit:

100g kiselog vrhnja

1 jaje

100g šećera

80g brašna

1 žličica pecivnog praška

4žlice kakaa

Krema:

250g kremastog sira,sirni namaz /filadelfija,vindija,dukatela/može i mascapone

250 ml vrhnja za šlag/mliječno 

100g šećera u prahu

1 kesica vanilija šećera

20g želatine/ja koristim u listićima iz lidla i to vam je jedno pakiranje

40 ml vode/za otopiti želatinu

oko 300g višanja/ocijeđenih ili smrznutih bez špica

Priprema:

Biskvit:

Zagrijete pećnicu na 180C
Izvažite brašno stavite ga u zdjelicu zajedno sa kakaom i praškom za pecivo izmješajte žlicom da se sve poveže.U drugu posudu stavite jaje i šećer pa ga izradite dobro mikserom da postane pjenasto dodate kiselo vrhnje pa nastavite miješate da dobijete finu /glatku smjesu  ,pospete sve mješavinom brašna i kakaa i nastavite miksati da se sve poveže /par minuta.Pripremite pravokutnu ili kockastu posudu za pečenje /20x20 ali ako je malo veća nije neki problem jer se i onako biskvit reže na kockice/ stavite papir za pečenje ,prelijete i zagladite smjesu za biskvit .Pečete u zagrijanoj pećnici 15 min ili dok čačkalica ne izađe suha/nemojte prepeći biskvit.
Biskvit ostavite kratko da se ohladi .
Krema:
U zdjelu stavite šećer u prahu ,vanilija šećer ,krem sir i vrhnje za šlag ,sve zajedno izradite metlicama da se sve poveže .Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša/ako koristite neku svoju držite se uputa proizvođača/ .Zagrijete u drugoj posudu vodu /40ml/ maknete sa vatre dodate želatinu i miješate dok se ona skroz ne otopi i spoji sa vodom.Ulijete želatinu u kremu ,kratko izmješajte .Biskvit narežete na male kockice.



Slažemo tortu:
Uzmemo kalup za torte/20 /22 cm promjera/kalup obučemo ili prekrijemo prozirnom folijom da se zaljepi uz stjenke kalupa /možete koristi i malo ulja tako da lagano nauljite stjenke i onda zalijepite foliju,pazite da vam ostane folije za pokriti vrh torte//Ulijete na dno 1/3 kreme pa stavite polovicu narezanog biskvita između kocki stavite pola količine višanja ,prelijete drugom trećinom kreme ,pa opet ostatak biskvita i višnje te ostatak kreme .Lagano pritisnite biskvit da malo još potone u kremu.Prekrijete ostatkom folije.
Tortu stavite u duboko na pola sata da se stisne ili ako imate vremena i ne žuri vam se ,stavite na dva sata u frižider .
Možete tortu ukrasiti po želji ja je obično stavim golu.
Kod serviranja je možete ukrasiti ružicama od slatkog vrhnja i višnjom ako vam je ostala koja.
Guštajte!!!




četvrtak, 8. rujna 2016.

Rebrasti patliđžan sa šunkom

Ako volite patlidžan divan recept poznatog grčkog šefa Peskias Cristoforosa .Neobično nadjeven patliđžan  zapečeni sa paprikama i sirom .Jelo možete servirati kao toplo predjelo uz jogurt ili prilog ribi ili mesu.

Sastojci:/2 osobe

1 patlidžan/veličina po apetitu

4 šnite fine šunke ili dimljene puretine

1 srednja rog paprika

1 češanj češnjaka

1/2žličice majčine dušice/origano

1mali luk

1/2žličice mente

1 žlica maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

50 g ribanog sira /može i tvrdi/pikantniji

sol,papar


Priprema:

Operite patlidžan pa ga nabodete na više mjesta vilicom.Prepolovite ga pospete sa malo soli i ostavite stajat par minuta obrišete kuhinjskim papirom da upijete višak vlage ,premažete sa malom šnitom limuna.
Patliđan narežete na tanke trake uzdužne pazeći da ne probijete kožu .Narežete šunku na tanke trake pa stavite u svaki utor uzdužno šunku .
Stavite patlidžan u zdjelu za pečenje /bilo bi dobro prije staviti i papir da se zapeče sok koji će se cijediti iz povrća.Odložite do korištenja.

U tavi ili woku zagrijete ulje .Nasjeckajte papriku na kockice a luk i češnjak na  sitno.Na ulje dodate prvo češnjak  i luk i pirjate dok ne postane staklasti pa dodate papriku nastave peći/pirjati toliko dugo dok paprika malo ne omekša i sve poveže ,začinite začinima ,posolite i popaprite .Stavite nadjev od paprike na patlidžan stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/40min ili dok se patliđan ne ispeče/možete provjeriti čačkalicom.Kratko prije kraja stavite naribani sir.



srijeda, 7. rujna 2016.

Thai piletina sa kikirikijem i prženom rižom sa tikvicama


Jako volim azijsku kuhinju gotovo jednako kao i mediteransku uvijek me iznova fasciniraju ti okusi mirisi i boje njihovih jela .Moram priznati da mi je to i tiha želja otputovati i lutati malo po jugu azije,nažalost tamo u svoji putešestijama nisam stigla.Ovo fino jelo odvesti će vas u drugu dimenziju nije zahtjevno i brzo je gotovo .

Sastojci:

Piletina:


500g pilećeg fileta izrezanog na trakice 

2-3žlice soja umaka

bijeli papar/dva mlinca

1žlica rižinog octa 

1žlica ulja/kikiriki

Umak od kikirikija:

2žlice kikiriki maslaca

2-3žlice tople vode za razrijediti umak

prstohvat ljute papričice

2-3žlice soja umaka

2žličice soka od limete/može i limun iako su kiselost i okus limete malo drugačiji


Pržena riža sa tikvicama:

oko 200g kuhane ohlađene riže/može ostaci od jučer

2 male tikvice /1 srednja

1 luk 

2 češanja češnjaka

sol,papar

1/2 žlice ribanog đumbira

2žlice oyster umaka/riblji umak

2 žlice soje

2 mlada luka

2 žlice pilećeg temeljca

Priprema:

Operite i narežite na trake piletinu /neka bude dva prsta široka i ne puno debela jer je priprema kratka/stavite piletinu u nemetalnu zdjelu sa svim sastojcima i ostavite pokriveno 20-30min na sobnoj temepreturi da se marinira/ako je prevruće stavite u frižider ali sada već može biti na sobnoj temperaturi/.
Napravite prženu rižu dok se piletina marinira .Naribate đumbir i češnjak .Operite i na fete narežite tikvice ,nasjeckajte luk.
Zagrijete u woku ulje pa na njemu prepržite đumbir i češnjak da zamiriše dodate luk nastavite pirjati minutu -dvije dok luk ne uvene a potom  dodate tikvice pirjate sve skupa miješajući 2-3 minute /zapamtite da poveće ne smije biti prekuhano/ ,maknete sve iz woka u zdjelicu sa strane .Dodate u wok još sasvim malo ulja pa razbijete jaja ,štapićima pržite jaja miješajući lijevo desno energično da se jaja ispeku i naprave u trakice .
Vratite povrće u wok dodate rižu .Dobro promiješate pa dodate soju ,oyster umak i pileći temeljac .Isprobate pa dodatno začinite solju i paprom.Odložite sa strane pa ispecite piletinu.

Premažete fileta sa malo ulja .Nabodete ih na ražnjiće mičući ražnjić gore dolje ,raširite nabodeno meso na ražnjiću da gotovo dobijete šnicu .Ispecite na zagrijanoj grill tavi ili roštilju/ako ćete peči na otvorenoj vatri drvene  ražnjiće prije nego nabodete filete stavite na desetak minuta u hladnu vodu/Pecite prvo par minuta na jednoj strani a potom okrenite na drugu stranu ,nemojte bosti filete vilico jer će izaći sok i aromat i fileti će ostati suhi ,isto tako ih nemojte prepeći.Da su gotovi sa jedne strane vidjeti će te po bijelom rubu koji će se vidjeti na drugoj strani tada ih okrenite.
Sve sastojke za umak od kikirikija promiješate zajedno osim vode ,vodu dodate postepeno, miješajući da se dobije fini umak čak pomalo gušći nemojte da vam je prerijedak jer se on mora zadržati na mesu.
Servirate pečenu piletinu na posteljici od pržene riže preliveno umakom od kikirikija,uz ovo jelo inače se jede ukiseljeno thai povrće vi možete salatu.Umak uvijek stavite u zdjelicu sa strane ako netko želi dodati.

utorak, 6. rujna 2016.

Mekik Börek

Mekik burek je lisnati hrskavi burek nadjeven mesom iako izgleda kompliciran ustavi je vrlo jednostavan ,Ovaj recept sam našla na turskoj reklami za margarin i malo ga prilagodila jer ja ne volim margarin i ne koristim ga u svojoj kuhinji vi slobodno maslac i ulje zamijenite žlicama margarina ako to želite .


Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

1žličica soli 

1 prašak za pecivo

1 kvasac/instant

2žličice /ravne šećera

100ml mlake vode

3 žlica ulja

110g jogurta

2 jaja


Meso:

350g mljevene junetine

1 jaje

sol,papar

1 naribani luk

1 naribani češnjak

1/4 žličice ljute paprike/pull biber/tucana

1/žličice kumina

3 žlice maslaca +mlaz ulja

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu dodate kvasac i šećer ,lagano rukom miješate da se sve poveže .Dodate jogurt/bilo bi dobro da je sobne temperature//, jaja i ulje,promiješate .Brašno izmješajte sa solju i pecivnim praškom pa dodate u smjesu sa jajima.Miješate rukama tijesto dok se fino ne poveže u kuglu i bude glatko.Pokrijete tijesto prozirnom folijom i pustite da se diže 30-45 minuta dok  se ne udupla.
Nadošlo tijesto stavimo na lagano pobrašnjeni radni stol.Otopite maslac sa mlazom ulje na laganoj vatri.Tijesto formirate u štrucu/ oko30cm dužine/ narežete na osam dijelova,prvo po pola pa svaki dio na pola i tako dok ne dobijete osam dijelova.Meso stavite u zdjelu i pomiješate sa svim sastojcima miješajući dobro kao da mijesite tijesto ,dio /mali komadić /mesa možete prepržiti na suhoj tavi čisto da vidite jeli vam odgovara slanoća i začinjensot.Odložite meso do korištenja.
Svaki dio tijesto rastanjite na veličinu štruce i duplo manju širinu .Odložite sa strane ,premažete otopljenim maslacem .Uzmite sljedeće tijesto napravite isto stavite ga na premazane prvo tijesto opet premažete maslacem i tako redom dok ne potrošite svo tijesto.
Zarolajte nasloženo tijesto u veliku roladu i opet je istom šemom narežite na osam dijelova .Meso stavite na radni stol pa i njega formirate u štrucu i podijelite na osam dijelova /tako da svaki dio tijesta ima istu količinu mesa/svaki komad mesa formirate u ćevapčića.
Uzimajte dio po dio tijesta ,okrenete ga i lagano rastanjite prstima .U sredinu svakoga stavite ćevapčića od mesa pa stisnite vrhove čvrsto prstima da se dobro spoje .Na lim za pečenje stavite papir pa na njega stavite gotovi burek pazeći da spoj bude odozdo a da se sa gornje strane vide godovi .Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i meso.
Gotove bureke stavite na lim ,poklopite krpom i ostavite stajati na toplom mjestu pola sata .Premažete žumanjkom .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /nekih pola sata ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirate toplo ili hladnu uz čašu jogurta.
Cijeli postupak izrade možete vidjeti ovdje .


ponedjeljak, 5. rujna 2016.

Balkanske mini pite

Ovaj recept sam vidjela na Alice i kad su rekli balkanske pite to je naprosto trebalo isprobati.Dakle opet mljeveno meso  nadjeveno gljivama ,prefini recept .


Sastojci:/4-5 osoba


Meso:

650g mesa/miješano

1žličica crvene paprike

prstohvat ljute mljevene paprike

1 jaje 

2 žlice krušnih mrvica/manje više po potrebi

1 naribani češanj češnjaka

1 naribani luk

sol,papar

Nadjev:

300g šampinjona

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana 

sol,papar

Ostalo:

5žličica kečapa/ljuti slatki po ukusu

1-2rajčice

70g sira na fete

100g pancete na fete


Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu ,dobro izradite rukom da se sve poveže ,mrvice dodate postepeno da dobijete smjesu koja se može oblikovati.Podijelite meso u pet -šest grudica ,možete izraditi i veće sve to ovisi o vama.Pripremite pekač na dno stavite papir za pečenje ,lagano nauljite.
Stavite grudicu na papir pa čašom napravite rupu u sredini grudice ,izvučete čašu i formirate zdjelu .Zdjelu obučete u /obavijate pancetom.Ponavljate postupak dok ne potrošite meso.
Pripremite gljive.oprane /pod mlazom vode ,nemojte ih namakat/gljive narežite na fetice .Zagrijete ulje pa na njemu ispirjate narezani luk i češnjak dodate gljive pa pirjajte dalje da puste vode i da se lagano prepeću ,posolite i popaparite te prospite timijanom ili majčinom dušicom.Na dno svake mesne zdjelice stavite žličicu kečapa dodate gljive /podijelite da bude u svakoj zdjelici isto .Na vrh stavite fetu narezane rajčice i sira.
Pecite mini pite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min
Servirate toplo uz finu salatu ili prilog po želji.






Tortelini salata sa preljevom od paprike/pesto od paprike

Prefina doista salata koja može naravno biti i cjeloviti obrok.Traži malo vremena jer se paprike moraju ispeći ali vjeruj te, isplati se .

Sastojci:

400g tortellina /sirni

Preljev:

4 rog crvene paprike

1žlica mljevenih bajama

2 žlice parmezana

4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

3 češanja češnjaka

150g rikule/rikole


Priprema:

Operite i osušite paprike stavite ih peči na 180C u pećnicu nekih /20min  ili dok im koža ne potamni .Izvadite ih stavite u zdjelu pokrijete sa prozirnom folijom i ostavite da se ohlade.Ogulite ih i očistite od sjemenki.Skuhate tortelline ,ocijedite ih i pustite da se ohlade /sačuvate par žlica vode od kuhanja.
Odvojite dvije paprike pa ih stavite u zdjelu dodate sve ostale sastojke za pesto od paprike izradite sve u pastu dodavajuci malo po malo vodu od kuhanja ,umak ne smije biti prerijedak ali ni pregust da se može fino spojiti sa tortelinima.OOstale dvije papasirke narežite na trake i dodate u salatu.
Operite rikulu i ocijedite je na kuhinjskom papiru/ako rikulu potopite u hladnu vodu na deset minuta ona će vam kod konzumacije biti jako hrskava.
Promiješate rikulu ,torteline i umak  da se sve dobro poveže.Prospite sve parmezanom.i po želji nasjeckanim crnim maslinama.



nedjelja, 4. rujna 2016.

Salata od cikle sa aromatiziranom fetom

Ovo jelo spada u kategoriju meza ,fina krema od feta sir sa začinima servirana uz narezanu pečenu ili kuhanu ciklu .Može se napraviti dan ranije i držati u frižideru do korištenje ako će te je servirati uz narezak kao mezu ili predjelo potrudite se da pripremite dosta preprženog kruha.Grci cesto kombiniraju feta sir sa medom/pogotovo prženi feta sir,vi po ukusu ali moj vam je savjet da preljev stavite sa strane i isprobate malo.Samo mala napomena ako koristite med u slanim jelima/a on je kod mene dosta prisutan/uvijek koristite cvjetni med jer je on neutralnog okusa osim ako u receptu nije drugačije naznačeno.

Sastojci:

5-6 kom kuhane /pečene cikle

Aromatizirana feta:

100g feta sira 

2-3žlice vrhnja za kuhanje/ja koristim light

2žlica grčkog jogurta

2 nasjeckana mlada luka /1žličica vlasca

1žlica sitno nasjeckanog peršina

1žlica sitno nasjeckanog bosiljka

1naribani češanj češnjaka

sol i papar po ukusu

Ostalo:

2žlice meda/cvjetni

1žličica vode

Priprema:

Skuhate ili ispecite ciklu.Ohladite je i narežite na srednje tanke fete/šnite  prospite je svježe mljevenim paprom/nemojte koristiti već mljeveni papar  jer će te od njega samo kihati.a i gotovo nema arome.
U zdjelici štapnim mikserom izradite sve sastojke za kremu od feta sira isprobate slanost,ako ste zadovoljni odložite do korištenja.Med na laganoj vatri otopite sa malo vode dok sve bude tekuće.
Posložite ciklu u krug u sredini stavite kremu od feta sira .Ukrasite listićem bosiljka.
Mezu od cikle stavite do korištenja na hladno mjesto najbolje u frižider.Prije serviranja možete pokapati ciklu emulzijom od meda ili staviti u zdjelicu sa strane da svatko isproba po želji.


Comments system

Disqus Shortname