utorak, 28. ožujka 2017.

Hindi prizola

Ankarski pureći kotlet ili odrezak u gobit pecivima /ili pita lepinjama/odlično jelo.


Sastojci:/4 osobe

4 fina pureča kotleta/šnicle

Marinada:

1žličica slatke paprike

na vrh noža pull-biber/tucane ljute paprike/više manje po ukusu/

1/4 žličice mljevenog crnog papra

sol

1 srednji luk

1/2žličice kumina

4 -5 žlica maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu stavite sve začine ,naribani luk/na sitnom ribežu/sol i papar,promiješate da se poveže.Pripremite kotlete tako da ih fino formirate ,lagano potucite batićem za meso ,operite i osušite kuhinjskim papirom.

Stavite kotlete u pripremljenu marinadu. promiješate dobro da se marinada uhvati za meso .Ostavite stajati preko noći.
Sutra dan dobro zagrijete grill tavu ili roštilj.Prepecite  odrezak sa obje strane po par minuta da dobije finu boju ,nemojte ga bosti vilicom i stalno okretati on se mora ispeci na jednoj i drugoj strani i tada je gotov..Odrezak stavite u pita tijesto sa umakom od jogurta ,lukom ,salatom od kupusa i svim divotama koje volite.




ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Sebzeli mantar salatası/salata od gljiva i povrća


Još jedna fina salatica /prilog od gljiva i povrća.

Sastojci:

500g svježih šampinjon

1 srednji luk

3 češanja češnjaka

1 velika crvena paprika/ja sam koristila pečene iz zimice/

3-4žlice maslinovog ulja

sol,papar

na vrh noža tucane ljute paprike

Preljev:/od jogurta i češnjaka/


200g jogurta/gusti/čvrsti/grčki

1 češanja češnjaka

malo soli

1žličica maslinovog ulja


Priprema:

Očistite vlažnom krpom šampinjne narežite ih na četvrtine.Luk narežete n kockice a češnjak na sitno .Papriku operete i narežete na sitne kocke ili trake .
Zagrijete maslinovo ulje u tavi /ja to radim u woku/stavite luk ,kratko dinstate dok luk dobije finu zlatnu boju ,pa dodate češnjak ,promiješate pustite da češnjak zamiriše pa dodate nasjeckanu papriku.
Nastavite pirjati da paprika smo malo uvene ,stavite svu količinu šampinjona pa kratko  dinstate .

Stavite sve na tanjur za serviranje .Fino rasporedite .Prospite sa mljevenom ljutom paprikom/ako želite/.Pustite da se ohladi  pa prelite umakom od jogurta i češnjaka .
Servirate kao prilog ili salatu.

Planinarska marenda




Fine kobasice u pecivu sa majonezom idealne za izlet u planine.Uživajte u prirodi ,toplom proljeću i divnim pecivima.Ponesite uz ovo razne salate ,kisele krastavce ,malo mladog sira,masline i .....,koje će te piće konzumirati uz ovo ostavljam vama, uz dobro društvo i čisti zrak sve je dobro.♬♫♫♪♩😌😌


Sastojci:

Tijesto:/6 kom

oko 250g glatkog brašna

1žlica gustina

1/2 kesice kvasca

1žličica šećera

1žličica soli

1žlica maslaca/otopljenog

1 jaje

120ml vode

Ostalo:

3 kobasice/tipa kranjska/ja sam koristila puris dimljene kobase od puretine/

2žlice majoneze

1žumanjak


Priprema:

U zdjelu stavite šećer ,mlaku vodu i kvasac i gustin  ,miješate rukom da se šećer otopi ostavite par minuta stajati da se zapjeni .Dodate otopljeni maslac i jaje ,promiješate pa postepeno dodate brašno /miješajući drvenom žicom/ sa solju dok ne dobijete fino mekano tijesto koje se nelijepi .Stavite tijesto na radnu plohu koju ste prije toga lagano po brašnili pa razradite tijesto miješajući dok postane glatko .Stavite tijesto u zdjelu koju ste prije toga po brašnili ,pokrijete je prozirnom folijom i jednom čistom krpom,ostavite 30-45 min na toplom mjestu ili dok ne udupla volumen.
Kobasice /možete staviti i cijelu ja sam radili po pola /podijelite uzdužno po pola,opet kažem možete koristiti i cijelu to ostavljam vama.Tijesto podijelite u 6 dijelova.
Zagrijete pećnicu na 50C.
Od svakoga dijela napravite dugu zmijicu onoliko dugo da vam stane cijela kobasica.Zamotate kobasicu duguljastim tijestom.Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto i kobasice.Pokrijete sve čistom krpom pa ostavite stajati na toplom u pećnici nekih pola sata ,na dno pećnice stavite zdjelu sa vrućom vodom koja se pari. .
Izvadite peciva vani pećnica pojačajte na 170C-
Po želji peciva premažete lagano razmučenim žumanjkom.Napravite po pecivima i kobasici linije od majoneze.
Pecite peciva u zagrijanoj pećnici na 170C/nekih 15-20min dok ne budu fino pečena.Peciva ne bi smjela biti puno tamna ,morala bih ostati jako mekana da ih možete saviti oko kobasice kao hot-dog..
Servirati toplo ili hladno.


subota, 25. ožujka 2017.

Garbanzos sa svježim bakalarom

Fina španjolska gusta juha od slanutka i ribe za dane posta .Ova se juha inače radi sa usoljenim bakalarom/ne suhim kojeg inače kupujemo za bianco ili brujet/ kod nas ga ja nisam vidjela tome možete doskočiti tako da bakalar očistite od kosti i kože pa nasolite preko noći .Sutra ga dobro, dobro isperete i nastavite po receptu ,ovakvim sistemom riba gubi tekućinu iz sebe pa samim tim ostaje čvršća kod kuhanja ,vi naravno možete napraviti i bez toga jelo će biti malo blaže ali isto fino .Osim bakalara možete ovo napraviti i sa ribama čvrstog tijela koja inače idu u brujet tipa škarpina ,kokot i sl.,samo morate prije toga odkoštiti ribu od kosti skuhate temeljac.Uživajte!!!

Sastojci:

450 g fileta ribe/bakalar

2 luka

4 češanja češnjaka

2 crvene paprike

3 žlice nasjeckane rajčice

1žličica slatke mljevene paprike

na vrh noža ljute

1/2žličice mljevenog kumina

400g suhog slanutka/namočenog sa malo sode bikarbone u vodi  preko noći

300ml ribljeg temeljca/povrtni

300ml vode

1 lovorov list

1 žlica nasjeckanog peršina

sol,papar/po potrebi

3žlice dobrog maslinovo ulja


Priprema:

Zagrijete ulje u dubljem loncu dubljeg dna.Nasjeckajte povrće na sitne kockice .
Na zagrijano ulje prvo stavite luk ,pržite miješajući na srednjoj vatri dok luk ne omekša i fino se uprži , ako želite ubrzati dinstanje malo posolite luk ,dodate nasjeckanu papriku i češnjak pa pustite još par minuta da malo omekša paparika i da ssve malo zamiriše.Dodate sve začine ,promiješate ,dodate namočene slanutak ,podlijete temeljcem,poklopite kad prokuha smanjite vatru pa nastavite kuhati nekih 45 min dok slanutak ne omekša.
Kad slanutak omekša ,dodate narezanu ribu ,pustite desetak minuta da kuha .Dodate na sjeckani peršin,Lagano protrese lonac ,isprobate slanost.
Prije serviranja u juhu možete dodati još malo maslinovog ulja.

četvrtak, 23. ožujka 2017.

Ossobuco sa pireom od bosiljka

Ossobuco ili šuplja kost je ustvari koljenica /goveđa ,teleća ,pureća /narezana na fete/šnite otprilike  dva prsta debele.Sav čar ovog jela je u gustom ,kompleksnom,aromatičnom umaku i finom mekanom mesu , pravi gurmani na kraju jela posišu moždinu iz sredine kosti barem ono što se nije otopilo u divan umak.Jelo je krepko i zimsko .Pire je fini i daje dobar balans između teškog i jakog umaka i osvježavajućeg bosiljka .Uživajte!!!


Sastojci:/6 osoba

2 kg goveđe koljenice narezane na fete

2 luka

4 češanja češnjaka

2 srednje mrkve

2 crvena paprika/rog

1žličica koncentrata rajčice

3-4 grančice timijana

1žlica nasjeckanog lišća peršina

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja 

300ml bijelog vina

600ml/možda će trebati i više/dobrog goveđeg temeljca

na vrh noža mljevene ljute paprike

sol,svježe mljeveni papar

Pire:

5-6 velikih krumpira

1žlica /ravna/maslaca

sol,papar

5-6listova bosiljka

Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i popaprite .U lonac/koristite veći lonac debljeg dna u kojeg će te kasnije nastaviti kuhati /zagrijete maslinovo ulje/ne morate koristite sve koliko sam napisala ako vam bude kasnije trebalo za povrće.Povrće operite i nasjckajte na kockice.Odložite do korištenja.
Na zagrijanom ulju prepržite sa obje strane meso .Izvadite ostavite na toplom mjestu pokloplljeno dok ostalo ne dovršite .U lonac dodate po potrebi još ulja  ,stavite cijelu količinu luka i češnjaka, dinstate na laganoj vatri dok luk ne omekša i fino se preprži to je vrlo važno i za kasnije za umak /vjeruj te mi nitko ne voli kuhani luk u umaku /ako želite ubrzati dinstanje lagano posolite luk to će omogućiti da vlaga brže izađe iz njega i na taj način se luk brže zdinsta i uvene .Dodate nasjeckanu papriku i mrkvu kad ste ih lagano prepržili dodate koncetrat rajčice ,povećate vatru na najjače pa poslijete sve temeljce,miješate strugajući po dnu lonca da se dignu sve divote i zapečeni dijelovi to će dati ekstra aromu umaku.

Kad je vino prokuha i kad se izgubi intezivni miris alkohola i kiseline dodate, meso, temeljac ,začine/timijan odvojite od grančice listove/.Pustite da prokuha, posolite i poparite,kad je prokuha smanjite vatru ,poklopite i zatvoreno kuhate 1,5h ili do se meso ne počne odvajati od kosti .Pazite da stalno meso bude pokriveno tekućinom pa po potrebi dodate još temeljca ili vode.

Kad meso bude pri kraju skuhate krumpir.Ispasirate ga pasirkom za krumpir/nemojte koristiti mikser jer će te dobiti gumastu masu/uz dodatak maslaca i vrućeg mlijeka /koliko god vam treba da dobijete finu kremastu strukturu/Na kraju dodate sitno nasjeckani bosiljk te soli i papra po ukusu.



utorak, 21. ožujka 2017.

Mini Büzme Börek


Drage moje cure prvo da vam zahvalim na brizi i porukama ,hvala vam do neba na tome , puno mi top znaci ,ljubim vas najviše.Zgužvani burek je fini hrskavi burek neobične priprave ako volite ovakve stvari isprobajte ovu divotu.

 Sastojci:/6kom

6 kom  kora za pite 

400g svježeg sira

sol,/po ukusu


Premaz:

2žlice jogurta

2 žumanjka

4žlice ulja


Priprema:

Pripremite sve sastojke .Prvo izradite premaz u maloj zdjelici da se sve poveže/inače premazi za burek su izuzetno važni ima ih u par varijacija i obično su vezani za nadjev,pečenjem omogućavaju dovoljnu čvrstoću i začinjenost kora da nadjev ostane iznutra/.
Sir izvadite iz zdjelice /posudice/isprobate ga i po potrebi začinite .U ovaj burek naravno osim sira idu i svi ostali nadjevi ,mješavine po vašem ukusu/na mojim stranicama ih možete naći raznih pa izaberite/ako ne želite sir/ono Što volite , samo pripazite da nadjev bude suhlji tako će kore biti hruskavije.
Vadite jednu po jednu koru iz paketa ,namažete je kistom pripremljeim premazom.Stisnite prvo uzdužno a potom poprečno da dobijete cvijet kao na slici .U sredinu stavite dio nadjeva .Preklopite sa dvije latice a stavite u sredinu još malo nadjeva preklopite sa ostale dvije latice ušuškavajući nadjev da bude skroz omotan.
Preokrenete burekčić i stavite ga na lim na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite kore i nadjev.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min /ili dok ne dobiju finu boju i postanu hrskavi.



četvrtak, 16. ožujka 2017.

Krpice sa grahom

Malo zdrave i brze domaće spize, dakle krpice sa grahom.Recept je inače iz Dobre Hrane morala sam ga isprobati pa ga donosim i vama naravno uz male izmjene.Fina domaća tjestenina daje dodatnu gustoću i čipkasti umak u ovom jelu no vi ako nemate vremena probajte pronaći neku varijaciju svježe ili domaće ministre u dućanu.Grah sam koristila iz konzerve jer bi ovo trebala biti brza varijacija ovog jela .Ovo vrlo jednostavno i fino jelo sam koristila kao prilog ,vi po želji.


Sastojci:/4 osobe


200g domaćih krpica/tjestenine po želji

2 režnja pancete/fine domaće dimljene

3 češanja češnjaka

1 luk

1 žlica nasjeckanog peršina

1žlica maslinovog ulja

1 mala konzerva graha

sol,papar

200ml temeljca/povrtni


Priprema:

Na sitne trakice narežite pancetu .Stavite kuhati krpice u dovoljno ključale  slane vode da se skuhaju otprilike do pola./da laganu smekšaju..Ocijedite grah u situ lagano ga properite.
Zagrijete ulje u tavi pa na njemu prepržite pancetu da bude hrskava.Dodate sitno nasjeckani luk pa nastavite pirjati da se luk zažuti, dobije finu boju i omekšao ,dodate sitno nasjecani češnjak i peršin ,promiješate pa dodate grah.Grah lagano obavijene miješajući masnoćom pa podlijete temeljcem , pustite da sve kratko kuha .Dodate skuhane krpice rupičasto žlicom u tavu ,miješate ,nastavite kuhati da se krpice skuhaju do kraja i sve lagano ugusti/ako želite skroz gusto možete par komada graha izraditi, zgnječiti, vilicom i umiješati u umak/.


Isprobate krpice po želji dodatno posolite i dosta poparite svježe mljevenim paprom.Krpice prije serviranja možete pokapati sa malo maslinovog ulja.

srijeda, 15. ožujka 2017.

Terbiyeli tavuk

Kod mene veliku važnost igraju začini,  no sami po sebi začini ništa ne znače ako nemate u sebi/a vrhunski kuhari kazu da je to talent/osjecaj  kombinirate količine,jačine i varijacije začina sa određenim mesom,povrćem , ribom čak i kolačima.Osim što začini služe da obraduju naše nepce, oni su melem za naše tijelo sa raznim benefitima za njega, naravno i meditacija za naše oči i njuh.Ugodite sebi predivnim začinima ,obradujete svoje ukućane i goste finom piletinom  Ovo je samo jedan dio ručka za moje goste /dijelovi piletine po njihovoj želji/vi sami odredite koje dijelove volite pa njih i koristite za ovo jelo .Piletina je divna  sa blagom glazurom/omotačem/ od finih začina.


Sastojci:/4 osobe


1,500 g dijelova piletine po ukusu

Marinada:

1žličica soli

1žličica papra/svježe mljeven/

1žličica ljute mljevene paprike/opcionalno /manje više po ukusu

2žličice , mljevene slatke paprike

2žličice senfa/dijon/

2 žličice/ravne/mljevenog kumina

6 češanja češnjaka/protisnuli /

3žlice jogurta/čvrsti/grčki

2žlice soka od limuna

4lista lovora

2žlice maslinovog ulja

Priprema;:

Operite i osušite dijelove piletine koju ste izabrali .U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu .Stavite piletinu u zdjelu pa dobro marinarite piletinu da se fino obavije marinada oko mesa.Odložite nekih pola sata do sat vremena poklopljena na sobnoj temperaturi ili ostavite pokrivene prozirnom folijom preko noći u frižideru u tom slučaju isto pustite bar sat vremena da odstoji na sobnoj temperaturi prije pečenja.
Piletinu možete peći na roštilju ali zapamtite dosta brzo gori marinada pa je po meni puno bolje staviti u pećnicu na 170-180C /45 min ili dok ne dobije finu boju ,možete je peći na  prvoj /najnižoj vodilici u pećnici/,uz nju možete staviti i krumpir koji će popiti sve divote marinade /naravno prije toga ga ogulite ,,posolite i lagano nauljite maslinovim uljem/

Servirate toplo uz jogurt osuti svježim peršinom.


Comments system

Disqus Shortname