nedjelja, 23. listopada 2016.

Lagana pogačice


Fina grčka peciva bazirana lagana kruhu ,hrskava izvana a fina i mekana iznutra idealna za girose,kebabe ,nadjeve po želji ili sendviče svake vrste .Peciva su fina i sutradan za jesti/pod uvjetom da ih zamotate kad se ohlade u krpu ili kesu/Nadjenete ih po želji ili ih jedite same .Vrlo su jednostavna u izradi samo treba poštovati par pravila.

Sastojci:/6 peciva


500g brašna

1 instant kvasa/može i svježi

1 ravna žličica šećera

250ml tople vode

2žličice meda

1,5žličica soli

50g maslaca/otopljenog

150g -200g sezama


Priprema:

U zdjelu stavite 250ml tople vode ,dodate kvasac ,šeće i 150g brašna ,miješate RUKOM ,dok se šećer ne otopi a potopom zdjelu pokrijete prozirnom folijom.Ostavite da odstoji nekih 10-15 min da se kvasac aktivirao ,nabubri i da se naoko počne odvajati smjesa od tekućine u zdjeli.
Dodate u nadignutu smjesu ostatak brašna/350g/med,otopljeni maslac ,sol pa sve zajedno pomiješate u fino tijesto koje se ne lijepi .Miješate još kratko na radnoj plohi .Kad se zadovoljni sa tijestom vratite ga u zdjelu za miješanje /možete malo posuti sa brašnom/opet pokrijete prozirnom folijom ostavite stajati na sobnoj temperaturi nekih 1h /ili dok se tijesto ne udubla,ako je toplo vrijeme i kvas se dobro aktivirao to će trajati i puno kraće ali ipak ukalkuliraj te u vrijeme dizanja i izvanredne situacije.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol/ne bi  trebali dodati brašno ali ako baš ne ide dodate malo/Tijesto razvaljajte u štrucu .Razrežete prvo krajeve pa sredinu koju kasnije razdvojite uzdužno na pola/vi možete to podijelit po svojoj volji ako želite manje pogačice podijelite na 8 dijelova/.
Uzmite svaki komad tijesta pa ga otvorenim dlanom ukrug valjate na radnom stolu.Stavite sa stane pa ga pritisnete dlanom da bude otprilike 1 cm debljine .Ponavljajte postupak dok ima tijesta.
U zdjeli sa strane pripremite vodu u drugu zdjelu stavite sezam/možete samo bijeli ili miješano kao i ja/.Umočite prvo pogačicu u vodu a potomom s jedne i druge strane u sezam /otresite višak/
Položite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pokrijete i ostavite stajati 10 min.ili dok se ne ugrije pećnica .
Pećnicu zagrijete na 210C pa pustite da se pogačice peku 10min.povećate pečnicu230C nastavite peći još 5 min.
Pustite da se pogačice ohlade pa ih konzumirate sa nadjevom po želji /ili ih jedite tople kao i ja mmmm/





Comments system

Disqus Shortname