subota, 29. listopada 2016.

Panna Cotta sa finim umakom od naranče

Vrlo jednostavan desert ,fina želirana krema od vanilije i preljev od naranče gotova u tili čas.Sad je sezona naranči i mandarini/koje isto možete koristiti u ovoj kombinaciji/pa iskoristite za ovaj divan desert.Pazite samo da vrhnje bude mliječno ,biljna vrhnja daju vrlo ružan okus ovom desertu a to je ustvari primaran okus.

Sastojci:

500ml vrhnja za šlag/mliječno

500ml mlijeka

2 kesice želatine

6 žlica vode

100g šećera

2 vanilija šećera /1žličica arome/1 mahuna prepolovljena na pola

Preljev:/umak od naranče

250ml soka od naranče/2-3 naranče /nešto više mandarini

3žlice smeđeg šećera

1 ravna žličica gustina/2žlice vode

3 žlice maslaca

1/4žličice soli


Priprema:

Pripremite posudice za panna cottu.
Želatinu namočite u hladnoj vodi/ipak pogledajte upustva na kesici ako niste sigurni/ostavite je da nabubri par minuta .Za to vrijeme u lončić stavite vrhnje , mlijeko  ,šećer ,vaniliju.Pustite da se sve na lagano zagrije,nemojte/ odlaziti od lončića /mahnite sa vatre pa lagano dodate želatinu ,nemojte više vraćati na vatru jer ako vam želatina prokuha možete sve baciti.Prelijte sve u posudice i stavite u sat vremena u hladnjak.
Preljev:
U lončiću na vatru stavite sok od naranče ,šećer ,sol i maslac pa pustite da sve prokuha .Gustin zamutite s vodi ,dobro promiješate .Ulijete sve u lončić nastavite miješati dok se lagano ne zgusne ako vam je pregusto dodate još soka od naranče .
Umak možete servirati topao ili hladan ,obično ljeti ide hladan preljev a zimi topao no nije pravilo naravno i ovisi o vašem ukusu.Meni je najdraži topao .Panna cottu možete izvaditi ili posudice u kojoj se hladila ili je servirati u istoj, pazite samo  da je posudica čista izvana ,na vrh možete stavite malo tučenog slatkog vrhnja i fetu naranče.





četvrtak, 27. listopada 2016.

Odrezak alla Marmont

Moja nona je bila fina dama nikad iz kuće nije izlazila bez šešira i ruža na usnama ,na ovaj je način ona cesto znala napraviti ribu.Mene dosta podsjeća /s odmakom naravno /na francuske klasike  bilo kako bilo kod nas je to već obiteljski recept a vi uživajte u finoj ribici .


Sastojci:

500g ribljeg fileta /bijela riba/

2 žlica maslaca

2žlice maslinovog ulja

1žličica timijana

3-4žlice brašna

1limuna/ 1žlica limuna +narezana ostatak za serviranje

3 žlice prošeka/slatko vino

sol,papar

1žlica kapara iz soli/opcionalno

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:


U zdjelu stavite maslac i maslinovo ulje pa zagrijavate dok se ne otopi,odložite sa strane da se malo ohladi pa u zdjelu dodate prošeka i sok od limuna izradite metlicom da dobijete emulziju.
Ribu operite i osušite .Posolite je i poparite .U zdjelu sa strane stavite brašno .Umočite ribu prvo u mješavinu ulja i maslaca a potom u brašno .Poslažete filete na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir .Prelije ostatkom ulja .
Pecite filete nekih 30min/vidjeti će te kad dobije finu boju/ na 180C 
Servirate sa prilogom po želji .

utorak, 25. listopada 2016.

Piletina u sezamu

Kad se jedan dan neumjereno papa sljedeće dane treba malo pripaziti .Jednostavno i lagano jelo ,piletina ,paprike ,sezam .ovo je recept od Weight Watchers /sa njihov stranica


Sastojci:/4 osobe

500g fileta pilećih prsa

2 paprike/crvena ,zelena 

200g mozzarelle light

sol,papar 

1/2žličice timijana

Premaz:


1 bjelanjak

2-3žlice sezama

Priprema:

Pileće fileta rastanjite ,preko njih stavite prozirnu foliju pa ih lagano potucite da se poravnaju ,pazite da ne razbijete strukturu mesa,posolite i popaprite .Narežete papriku na trakice isto napravite i sa mozzarellom.Meso lagano premažete maslinovim uljem pa prospite timijanon ,na jednu stranu stavite trakice paprike u različitoj boji i mozzarelle.Zarolate .Ponavljajte postupak do ne potrošite svo meso i nadjev.Premažete sa svih strana zamotuljke bjelanjkom i bogato prospite sezamom.
Rolice stavite peći na 180C/30min.Izvadite iz pećnice pustite par minuta da se lagano ohlade pa narežete ukoso.
Servirate uz prilog po želji ja sam radila povrtnu rižu sa slanutkom.


ponedjeljak, 24. listopada 2016.

Riba pečena na šalši

Prefino mediteransko jelo ,Odaberite filete ribe po želji ,možete koristiti i smrznutu ribu/zamrznutu ribu otopite tako da je stavite u hladnu slanu vodu na pola sata/.Razumijem da je teško i gotovo nemoguće odlaziti na ribarnicu često ,čak i meni koja živim na moru no ipak kad se na to odlučite pomozite sebi tako da ribu filetirate i zamrznete u porcije /iako će vam stari ribari reći da je treba zamrznuti cijelu ja nekako mislim da je bolje sebi olakšati što više/kosti i glave od ribe podijelite u kesice za zamrzavanje za neku finu juhu ili temeljac.Jedite ribu i naučite svoju djecu da je jedu.Servirate ribu sa kuhanim povrćem a za djecu možete skuhati njoke ili tjesteninu uz ovo jelo.

Sastojci:

500g fileta ribe/brancin .mol,kokot i sl /smrznuti bakalar/oslić

1 velika crvena rog paprika

250g oguljene rajčice

1 manji limun

1 mali crveni luk

2-3češnjeva češnjaka

5-6 listova svježeg bosiljka

1žlica nasjeckanog peršina

1/2žličice kurkume/opcionalno 

1/2žličice nasjeckanih listova ružmarina

sol,papar

1-2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijete ulje na tavi/1žlicu/ pa na njemu propirjate na sitno nasjeckani luk i češnjak.Osušite ribu kuhinjskim papirom ,posolite je ,popaprite i pokapate sa malo soka od limuna ,odložite na sobnoj temperaturi dok ne napravite umak.
Na izdinstani luk dodate nasjeckane oguljene rajčice i na kocke nasjeckanu papriku .Nastavite dinstati dok paprika ne omekša i sve se malo zgusne ,posolite i poparite možete dodati i malo šećera te par kapi soka od limuna te sve nasjeckane začine.Promiješate i maknete sa vatre.
Zagrijete pećnicu na 180C .U zdjelu stavite sav umak na vrh poslažete ribu .Stavite peći ribu nekih 20min.
Ako se umak previše reducirao slobodno dodate malo vode .Servirate toplo sa prilozima po želji.


Leberkäse auflauf

Prefino njemačko jelo ,složenac od špecli ,leberkase/mesni sir/i kiselog kupusa.Krepko jelo za hladne dane u kojem će uživati cijela obitelj.Nemojte odmah odustati od jela dati ću vam smjernice gdje što kupiti ili kako zamijeniti .Dakle špecle /gotove /imate kupiti u lidla,kauflanda ,interspara/LINK kako ih napraviti/ako vam ništa od toga nije dostupno slobodno ih zamijenite tjesteninom.Leberkase imate isto na navedenim centrima kupiti/u kaflanda vam čak režu na  pultu/ako pak vam to nije dostupno zamijenite mesnim doručkom.Kiseli kupus nadam se nije problem /njega samo malo operite u hladnoj vodi/.Ovaj recept je sa staklenke KUHNE /njemački kiseli kupus  /.

Sastojci:/6-8 osoba

300g kiselog kupusa

500g špecli/tjestenina

350g kiselog vrhnja

1 srednji luk

1žlica majorana/mažurana

3žlice ulja

1žličica šećera

250g narezanog leberkase/mesni doručak

4 jaja

1žličica maslaca za lim za pečenje

sol,papar


Priprema:

Nasjeckajte na sitno luk.Zagrijete ulje u tavi pa na njemu ispirjajte luk da uvene i dobije lijepu zlatnu boju .Dodate oprani i ocijeđeni kiseli  kupus ,stavite pirjati zajedno sa lukom.Pustite da kupus omekšao ,dodate šećer ,sol i papar i mažuran ,dobro promiješate ,maknete sa vatre da se malo ohladi mogli pomiješate 150g kiselog vrhnja.
Narežete leberkese na fete.Skuhate špecle/ili tjesteninu/u slanoj vodi ,ocijedite te ih dodate 1žličicu maslaca ,promiješate da se špecle odvoje i maslac otopi.Odložite do korištenja.Nadjenete leberkese tako da u svaku fetu stavite žličicu-dvije/ovisno koliko su velike fete /kiselog kupusa ,zarolate i složite uzdužno u zdjelu za pečenje,u red ,između stavite špecle .U zdjelu sa strane stavite cijela jaja sa ostatkom kiselog vrhnja dobro to zajedno izmiješate ,lagano posolite i popaprite.
Prelijete pripremljen umak sa jajima po špeclama ,lagano pomiješate vilicom.Zagrijete pećnicu na 175C.Prospite pripremljenu smjesu naribanim sirom.Stavite peći nekih 45 min.
Servirati toplo.


nedjelja, 23. listopada 2016.

Lagana pogačice


Fina grčka peciva bazirana lagana kruhu ,hrskava izvana a fina i mekana iznutra idealna za girose,kebabe ,nadjeve po želji ili sendviče svake vrste .Peciva su fina i sutradan za jesti/pod uvjetom da ih zamotate kad se ohlade u krpu ili kesu/Nadjenete ih po želji ili ih jedite same .Vrlo su jednostavna u izradi samo treba poštovati par pravila.

Sastojci:/6 peciva


500g brašna

1 instant kvasa/može i svježi

1 ravna žličica šećera

250ml tople vode

2žličice meda

1,5žličica soli

50g maslaca/otopljenog

150g -200g sezama


Priprema:

U zdjelu stavite 250ml tople vode ,dodate kvasac ,šeće i 150g brašna ,miješate RUKOM ,dok se šećer ne otopi a potopom zdjelu pokrijete prozirnom folijom.Ostavite da odstoji nekih 10-15 min da se kvasac aktivirao ,nabubri i da se naoko počne odvajati smjesa od tekućine u zdjeli.
Dodate u nadignutu smjesu ostatak brašna/350g/med,otopljeni maslac ,sol pa sve zajedno pomiješate u fino tijesto koje se ne lijepi .Miješate još kratko na radnoj plohi .Kad se zadovoljni sa tijestom vratite ga u zdjelu za miješanje /možete malo posuti sa brašnom/opet pokrijete prozirnom folijom ostavite stajati na sobnoj temperaturi nekih 1h /ili dok se tijesto ne udubla,ako je toplo vrijeme i kvas se dobro aktivirao to će trajati i puno kraće ali ipak ukalkuliraj te u vrijeme dizanja i izvanredne situacije.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol/ne bi  trebali dodati brašno ali ako baš ne ide dodate malo/Tijesto razvaljajte u štrucu .Razrežete prvo krajeve pa sredinu koju kasnije razdvojite uzdužno na pola/vi možete to podijelit po svojoj volji ako želite manje pogačice podijelite na 8 dijelova/.
Uzmite svaki komad tijesta pa ga otvorenim dlanom ukrug valjate na radnom stolu.Stavite sa stane pa ga pritisnete dlanom da bude otprilike 1 cm debljine .Ponavljajte postupak dok ima tijesta.
U zdjeli sa strane pripremite vodu u drugu zdjelu stavite sezam/možete samo bijeli ili miješano kao i ja/.Umočite prvo pogačicu u vodu a potomom s jedne i druge strane u sezam /otresite višak/
Položite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pokrijete i ostavite stajati 10 min.ili dok se ne ugrije pećnica .
Pećnicu zagrijete na 210C pa pustite da se pogačice peku 10min.povećate pečnicu230C nastavite peći još 5 min.
Pustite da se pogačice ohlade pa ih konzumirate sa nadjevom po želji /ili ih jedite tople kao i ja mmmm/





Comments system

Disqus Shortname