subota, 27. listopada 2018.

Hackbraten/njemačka mesna štruca u bogatom umaku

Evo jedno divno klasično, obiteljsko pečenje, bogati i vrlo ukusni objed koji uz to možete servirati svakom gostu bez grižnje savjesti, reklo bi se može izaći i za kraljevski stol.Uživajte uz pire krumpir. specle ili knedle od kruha.

Sastojci:

2 kom tosta ili sredine starog kruha

par žlica vrućeg mlijeka

750g mljevenog mesa/miješano

1žličica soli/više manje po ukus/

1/2žličice mljevenog papra

1 jaja/L ili dva manja

1 srednji luk

1 češanj češnjaka/pasiran

2 žličice senfa

1/2 žličice dimljene paprike

1/2žličice mljevene slatke paprike

opcionalno malo ljute mljevene paprike

1žličica majorana/mažurana

1-2žličice krušnih mrvica/opcionalno

par žlica ulja /ja sam koristila maslinovo/inače ide obično

Ostalo:

2žlice koncentrata rajčice

1 l pilećeg temeljca

1 srednji luk

200g celera/glava

2 češanja češnjaka

2 lista lovora

6-7 zrna papra

2 mrkve

1žlica gustina

Priprema:
Na sitno na sjeckati luk.
U zdjelu /duboku/ smrvite tost dodate mu par žlica mlijeka pustite da upije, ocijedite po potrebi višak tekućine, dodati jaje, meso, i sve ostale začine, miješati kao da miješate tijesto dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu po potrebi dodati krušne mrvice, štruca mora biti kompaktna.Formirati mesu štrucu.Prije nego formirate štrucu možete uzeti malo mesa i prepežiti ga na tavi da vidite dali ste zadovoljni začinima i slanoćom.
U tavi zagrijati ulje pa na njemu sa svih strana zapeči mesnu štrucu, budite pažljivi, okrečite je često.
Kad je gotova izvadite je u pekač, poklopite i ostavite stajati dok sve ne dovršite.U tavu za pečenje dodate još malo ulja, pustite da se zagrije, stavite nasejkani luk i češnjak, preržite, dodate narezani celer i mrkvu.Sve polijete sa temeljcem, pustite da prokuha, prelite sve preko meso štruce.Poklopite.
Zagrije pećnicu na 180C.Stavite poklopljeni pekač , pecite u zagrijanoj pećnici nekih45 min poklopljeno, otklonite pa nastavite peći još pola sata.
Izvadite mesu štrucu i zamotate je u foliju.Umak sa povrćem ispasirate kroz najfinije sito.
Ostatke /vlakna/ od povrća bacite.Umak vratite u lončić ako je prerijedak dodate gustin , ako je taman i zadovoljni ste, samo isprobate slanoću.
Mesnu štrucu narežete na šnite.Servirati sa pireom ili prilogom po želji.

Comments system

Disqus Shortname