utorak, 7. veljače 2017.

Zwiebel schnitzel

Starinsko njemačko jelo .Šnicle u umaku od luka.Jednostavno i fino jelo .jedna napomena uglavnom sva jela sa svinjetinom možete zamijeniti piletinom ako uzmete filet od buta /tamno meso jelo će biti još ukusnije dužina kuhanja jela je u tom slučaju kraća .Kod dinstanja luka pazite da vam ne izgori jer u tom slučaju morati ispočetka.Vrhnje za kuhanje možete zamijeniti sa mlijeko u koji ste dodali 1 žličicu/ravnu gustina.

Sastojci:

900 g svinjsko šnicla od buta

2 žlice brašna

sol,papar


Umak:

500 g luka

3 češanja češnjaka

350 ml goveđeg temeljca/može i pileći

150ml bijelog suhog vina

2 žličice senfa

1 žličica mljevenog kima

1/2 žličice majorana/ja sam stavila timijan

1 žlica nasjeckanog peršina 

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

200ml vrhnja za kuhanje/ja sam koristila light/10% masti

2-3 žlice ulja /ja samo koristila maslinovo vi po guštu

sol,papar


Priprema:

Šnicle operite ,očistite ih od viška masnoće ,preko prozirne folije rastucite ih batićem za meso da se rastanje.Posolite ih ,po paprite pa ih uvaljajte u brašno,višak otresite.
U tavu /ili lonac/debljeg dna zagrijete ulje pa na njemu sa svih strana prepecite meso da dobije finu boju ,izvadite ga vani i ostavite na toplo.
Na masnoću od pečenja stavite još malo ulja po potrebi .Dodate očišćeni i nasjeckani luk/ja ga naribam/ i nasjeckani češnjak.Pirjate na srednjoj vatri luk često miješajući pazeći da vam ne zagori dok luk ne omekša i dobije finu zlatnu boju/zapamtite nema gore stvari od sirovog luka u umacima ne samo što nije lijepo estetski ,nije ni ukusno a nadasve je štetno za probavu/.
Kad je luk omekšao ,podlijete sve sa bijelom vino ,zagrijavate strugajući po dnu posude da se dignu sve divote od pečenja ,pustite da vino fino prokuha i da ispari alkohol pa dodate temeljac i šnicle .Pustite da sve kuha nekih 15-30min/ovisno koliko su vam debele šnicle/.Dodate začine /kim i timijan/majoran/.
Kad je meso omekšalo dodate vrhnje/ili mlijeko/nastavite kratko kuhati ,miješajući da se sve zgusne i da dobijete fini umak.Posolite i poparite po ukusu.
Na kraju dodate sitno nasjeckani peršin.
Servirati uz kuhani slani krumpir ,rižu ,tjesteninu ma što god volite .Možete dodati i nekakvo kuhano povrće.




Comments system

Disqus Shortname