subota, 17. prosinca 2016.

Dolması pide

Velike nadjevene pide od lisnatoga tijesta ,svježeg kupusa i mesa .Vrlo fini odmak od klasičnih sarmi ili mesnih rolada .isprobajte ovo neobično a vrlo fino jelo.

Sastojci:

6 listova svježeg kupusa

350g narezanog kupusa

350-450g mljevenog mesa

450g lisnatoga tijesta

5 jaja

100ml mlijeka

1 srednji luk

1-2žlice ulja

1/2 žličice kumina

1žličica soli/manje više po ukusu/

1/2žličice slatke paprike

malo ljute paprike

1 češanj češnjaka

1/2žličice papra

1žličica nasjeckanog peršina

1/2žličice timijana/majčina dušica


Priprema:

Stavite da se skuhaju u tvrdo tri jaja.Odvojite fine lisnove kupusa pa ih stavite sa strane,blanširajte ih u slanoj vodi 5 min.samo da malo smekšaju ,ocijedite i ostavite da se ohlade.
Zagrijete ulje u tavi pa na njemu ispirjate nasitno nasjeckani luk ,dodate narezani ili naribani kupus pa nastavite pirjati kratko ,dodate polovicu  mlijeka ,posolite ,poklopite ostavite da se kuha pet minuta pa dodate meso ,začine ,češnjak ,sol i papar pa pržite miješajući da se razbiju grudice Isprobate slanost .Ako ste zadovoljni maknete sa strane pa pustite da se meso lagano ohladi ,dodate dva jaja ,promiješate .
Razvaljajte lisnato tijesto/ ja to radim na papiru za pečenje kojeg prije nego cu slagati nadjev prebacim na lim za pečenje/ .,na sredinu stavite listove kupusa /pola.sna kupus stavite pola količine mesa i na pola narezana jaja ,prekrijete drugom polovicom mesa a potom ostacima kupusa.
Ušuškajte meso fino da bude skroz u listovima kupusa.Narežite lisnato sa strane na trake veličine po želji da možete plesti pletenicu /ja sam rezala dva prsta debljine/.Prvo prebacite gornji i donji kraj ,a potom naimjenično prebacite trake jednu preko druge da dobijete pletenicu .
Kad ste složiti cijelu pidu ,vrhove lagano zašiljite/naravno to je samo za ukras ako ne želite i ne morate/Razmutite žumanjak sa ostatkom mlijeka pa premažete pidu.Prospite pidu sezamom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30-35 min dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.
Pustite da se malo ohladi pa servirate narezane uz neku finu salatu.


Comments system

Disqus Shortname