subota, 12. studenoga 2016.

Portokalópita/grčka pita od naranče

Danas je doista bio predivan dan pa je pala i jedna fina šetnjica  ali nisam vas zaboravila ,možda malo kasnim ali zaboravila vas nisam ,vikend kolač je tu.Predivna ali doista prekrasna i aromatična grčka pita od naranče.Ovo naprosto morate isprobati ,pita koja se topi ustima.Mile moje nema opravdanja da za vikend ne napravite ovaj vrlo jednostavan  kolač koji miriše na jesen.

Sastojci:

7 kom listova za pite jufke

400g grčkog jogurta

200ml ulja

150g šećera

4 jaja

2 naranče

2 žlice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

150g šećera

250ml soka od naranče

1 vanilija šećer


Priprema:

Kore za pitu/jufke izvadite iz folije i ostavite pola sata na radnom solu da se osuše.
U zdjeli sa strane izmiješate jogurt,šeće ,vanilija šećer ulje ,jaja i koricu od dvije naranče ,potom natrgajte kore za pite /jufke ili ih narežite na komade.
Pomiješate kore sa već pripremljenim umakom od jogurta.Naranče ogulite i narežite na fete ,pazite da izvadite špice/koštice .Fetice naranče stavite na vrh pite./fino ih posložite.
Prelijete sve u protvan dimenzije 20x30 cm .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/40min ili dok ne dobije finu boju.
Dok se pita peče vi napravite prelje .U zdjelu stavite sok od naranče,šećer/ako volite slađe možete dodati i više šećera/i vanilija šeće sve zagrijavate dok se šećer ne rastopi .Odložite dok se pita ne ispeče.Prelijete vruću pitu preljevom/naravno pažljivo/ostavite da se sve ohladi na hladno mjestu.
Servirate rashlađenu pitu narezanu na fete .



petak, 11. studenoga 2016.

Salatne ružice

Ukusne i dekorativne ružice od sira i cikle biti će ukras svakom svečanom stolu .

Sastojci:

1 cikla /kuhana

2 jaja

150g sira /na fete

3-4žliže majoneze 

sol,papar

zelena salata par listova



Priprema:

Sukati jaja u tvrdo ohladiti ih i oguliti.Ciklu skuhati i oguliti naribati na ribežu isto napraviti i sa jajima,posoliti ,popapriti dodati majonezu sve fino povezati te odložiti do korištenja.
Staviti na stol fetice sira premazati ih dobivenim nadjevom.Narezati na 4 trake.Prvu traku zarolati ostale rolati oko prve/nema problema lako će se lijepiti/.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Salatu operite narežite na trake začinite po ukusu .Složite salatu na tanjur za servirnaje  oko ružica .Sve skupa držite na hladnom mjestu/frižider/do konzumacije.





Cvjetača sa jajem

Jedan vrlo brzi i jednostavan recept a vjerujte jako fini .Nisam mislila pisati recept jer mislim da je vrlo jednostavan no doista su se svi oduševili .Za ovaj recept možete koristiti i ostatke kuhane cvjetače .Na vrhu možete dodati i malo ljute paprike meni je to točka na i i na kraju servirati sve sa grčkim jogurtom.

Sastojci:

1 manja cvjetača

2 jaja

1 žlica brašna

1 žličica currya

sol,papar,ljute papričice 

1 žlica maslinovo ulje 

1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Narežete cvjetaču na male cvjetove .Zagrijete vodu dodate sol pa kratko/nekih 5 min/kuhate cvjetaču doista ako je na male svjetove ona će biti taman mekana ,nikao je nemojte prekuhati .
Prebacite je u zdjelu za pečenje u koju ste dodali papir za pečenje 
U drugoj zdjeli pomiješate brašno ,jaja ,curry ,sol,papar i maslinovo ulje i nasjeckani peršin .Prelijete preko cvjetače.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/15 min ili dok ne dobije finu boju .
Servirate sa grčkim jogurtom kao prilog ili cjelovito jelo uz salatu.

Spazle/špecle od cikle

Spezle su genijalni prilog ,to je lijevano tijesto koje se može raditi od raznih vrsta brašna i sa raznim kombinacijama .Ovo su špecle sa ciklom u klasičnom umakom od oraha i kadulje ,ja sam ove špecle služila kao prilog mesni rolicama /recept uskoro/ali doista može uz finu salatu biti glavno jelo.

Sastojci:/4 osobe

 1 cikla /200g/kuhana

2 jaja

200g brašna/oštro

1/2 žličice soli

oko 90 ml vode

Umak:

2 žlice /pune maslaca

1 žlica maslinovog ulja

7-8 malih listova kadulje

2 žlice nasjeckanih oraha 

4 žlice naribanog parmezana

sol,svježe mljeveni papar

Priprema:

Kuhanu ciklu narežite na kocke pa je ispasirate štapnim mikserom .Stavite u zdjelu pasiranu ciklu ,jaja,brašno ,sol i vodu miješate drvenom žlicom toliko dugo dok se ne pojave mjehuri i smjesa bude fino izmiješana.

Zagrijete oko 1,5 l vode sa malo soli .Uzmite spravu za spezle ili ovakvu cijedilicu kakvvu ja imam sa malo većim rupama i špatulu/špatlu za kolače .Prelijete cijelu smjesu u cjedilo pa povlačeći špatulu pustite da smjesa od špecli cijedi kroz rupicu u ključavu vodu .Kad ste završili / a to bi trebao ići brzo/maknete cijedilo, pustite da voda još jednom proključa sa špeclama pa iz izvadite vani /najbolje rupičastom žlicom/ .
Zagrijete maslaca i maslinovo ulje pa dodate nasjeckane orahe i oprane i osušene listove kadulje/ako su veliki možete ih i nasjeckati/ pustite da se orasi malo preprže i kadulja pusti svoj miris .Dodate špecle pržite kratko da se specle zasjaje i aromatiziraju .Po ukusu dodatno posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Servirate toplo kao glavno jelo uz finu salaticu ili kao prilog šniclama.




srijeda, 9. studenoga 2016.

Filet Mignon

Francuski klasik idealan za kuhanje na naglo ili jela na brzinu.Mekane šnicle/biftek / u prefinom umaku od gljiva /kod mene ovoga puta bukovače/vi naravno po ukusu izaberite gljive .Servirate uz povrće ,pečeni krumpir ,tjesteninu ili uz bagette sa maslacem /to ovisi naravno o vašim navikama/.Biftek naravno možete bez problema zamijeniti mekanim dijelom goveđeg/junećeg šnicla /vjerujte mi novčanik će vam biti zahvalan/a okus gotovo isti /tekstura mesa naravno ne može biti ista ali je zanemariva obzirom da je biftek 4 puta skuplji/,gljive odaberite po ukusu,ako vam je umak prerijedak dodate malo gustina ,umak mora biti kremast ,nemojte pretjerivati sa vrhnjem ako ga ne želite koristi koristite mlijeko i gustin.Vino izaberite kvalitetno nemojte u hranu nikada stavljali vino koje i inače ne biste pili.

Sastojci: 4 osobe


700g mekanog junećeg šnicla/narezani na 0,5 cm debljine

500g gljiva po ukusu/bukovače ,šampinjon ,vrganji i sl.

1 manji luk

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice maslaca

4 češanja češnjaka

1 žlica timijana/majčina dušica

100 ml merlota/jačeg crnog vina

300ml goveđeg temeljca/može od kocke

2 žlice vrhnja za kuhanje /mlijeko

sol i svježe mljeveni crni papar


Priprema:

Zagrijete žlicu maslac sa dvije žlice malsinovog ulja u tavi debljeg dna .Na zagrijanu masnoću dodate nasjeckane gljive pa pržite otprilike jednu minutu ,dodate protisnuti češnjak i timijan nastavite pržite još par minuta .Izvadite prodinstane gljive na toplo mjesto ,kuhinjskim papirom obrišite tavu dodate opet žlicu maslaca  i mlaz maslinovog ulja , šnicle /narežite na na komade otprilike kao pola dlana ,naravno biftek samo formirate /lagano posolite i popaprite pa pržite na zagrijanoj masnoći po minutu sa svake strane /ako volite bolje pečeno produžite vrijeme prženja /o  bifteku sam već pisala pa se neću ponavljati/ako vam meso prebrzo gori smanjite vatru.Izvadite gotove šnicle na toplo mjesto.
U tavu ulijte vino pa drvenom žlicom stružete po dnu da se tava deglazira i skinu sve divote od mesa sa dna,pustite da vino lagano ishlapi do pola podlijete temeljcem nastavite kuhati dok se umak ne ukuha na pola pa dodate vrhnje za kuhanj miješajući zagrijavate dok se sve ne zgusne/ako vam je još uvijek rijetko u malo mlijeka razmutite malo gustina/.Vratite šnicle i meso ,zagrijavate sve skupa .

Posolite i poparite po ukusu.Servirate toplo uz priloge po želji.




Kabaklı Nohut salata

Prefina/barem po mom ukusu/ turska salata od tikvica ,paprike i slanutka ,nista nadnaravno i neobično ali jako fino u svojoj jednostavnosti .Ispronbajte ovu divnu mezu.


Sastojci:


 2 tikvice/male/

1 žličica nasjeckanog kopra

1 žlica nasjeckanog peršina

1 češanj češnjaka

3 mlada luka

1 konzerva slanutka

1 velika rog paprika/crvena/

2 slatka zelena feferona

1 limun sok/korica

4-5 žlica maslinovog ulja

malo ljute paprike

sol,papar

Priprema:

Nasjeckajte na lijepe kockice tikvicu i obje vrste paprike.Zagrijete maslinovo ulje.Dodate nasjeckano povrće i češnjak.Pirjajte sve zajedno dok ne omekša.Mahnite sa vatri dodate u zdjelu za miješanje dodate nasjeckani kopar i peršin te ocijeđeni slanutak .Promiješate posolite i popaprite po ukusu nemojte zaboravite malo ljute paprike .
Dodate ulje i sok od limuna .Promiješate ,isprobate i doradite po ukusu.
Servirate hladno uz pite ili kakva druga peciva ili kao prilog/salatu .




ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Mliječna majoneza

Ovaj recept je već dugo na coolki /LINK/ pa da ga napišem i ovdje zbog cura koji ne smiju ili ne jedu masnu majonezu i jaja.Vrlo je jednostavna majoneza i lagana a vjerujte okusom uopće ne odstupa puno od prave ,nemojte za ovu majonezu koristiti djevičansku maslinovo ulje jer je prejako koristite obično ili miješano .

Sastojci:

100ml mlijeko

200ml ulja maslinovo /obično/

1žličica senfa/dijon

1žličica soka od limuna

1žličica soli/manje više po ukusu/

1žličica nasjeckanog kopra/začini po ukusu

100g gustog grčkog jogurta

papar po ukusu

Priprema:

U dublju posudu/u koju će te miješati sa štapnim mikserom/dodate ,mlijeko,sok od limuna ,ulje ,senf.Miksajte na najjače 30 sek.Majoneza će se zgusnuti kao prava majoneza.
Dodate potom jogurt ,sol i papar te začine po ukusu.
Po želji možete još dodati naribane krastavce,malo šećera ,ljute papričice ,ma sve začine koje inače stvaljajte u svoju majonezu.




nedjelja, 6. studenoga 2016.

Kofice sa ciklom

Cikla je vratila svoj popularnost u gastronomiji,nešto zbog divnog slatko-zemljanog okusa a nešto i zbog boje .Možda će te reci da je neobična kombinacija ribe i cikle ali vjerujte jako fino se nadopunjuje .Kofice sam servirala sa salatom za predjelo za jedan tematski ručak u kojemu je pogađate glavna zvijezda bila cikla.Vi naravno možete raditi upola manje kocke i servirati kao zagriske,snack od zalogaja.Osim dimljene skuše možete staviti dimljeni losos,kuhanu ribu ,razno pečeno povrće ili meso/ovi na slici su sa dimljenom skušom/,Majonezu možete u potpuonsti zamijeniti sirnim namazom.

Sastojci:5 kom/10 manjih

250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

2 žlice sirnog namaza

2 žlice majoneze/light/

1 češanj češnjaka/protisnuli/

1 veća cikla/kuhana i oguljena/

1žličica soka od limuna

sol,papar

Priprema:

Lisnato tijesto kupite gotovo razvaljano /bilo bi dobro da možete odmah rezati tijesto i da nemate otpada/ako pak morate razvaljati onda neka to bude dimenzija 20x25cm.Tijesto stavite na radni stol narežite ga na uzdužne trake 5 cm debljine.Potom tijesto po sredini podijelite na dva dijela tako da dobijete pravokutnike 10 cm duge 5 cm široke.Na gornjim dijelovima izrezanog tijesta napravite prozore /ja nisam ništa mjerila samo sam oštrim nožem izrezala/.Donje cijele premažete vodom pa na svaki zalijepite prozor.Prebacite kofice na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje .Pokapate ih sa malo vode /možete u dno pećnice isto staviti lončić sa vodom da se bolje napušu i budu hruskaviji/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 15 min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru za pečenje..Izvadite ih vani i pustite da se ohlade.
U zdjeli pomiješate sve sastojke za nadjev .Posolite i popaprite po ukusu naravno pazeći na slanost ribe.
Nadjenute kofice/ako vam se previše napuhala sredina kofica lagano je pritisnite prstima da se zalijepi za dno da možete lakše nadjenuti/.
Na vrh stavite komadiće ribe.
Uživajte!!



Comments system

Disqus Shortname