utorak, 9. kolovoza 2016.

Hawai tacos

Još jedno jelo koje sam pripremala uz roštilj ,tacosi sa salsom od ananasa i finim preljevom.U ovo jelo ide dinstana govedina/junetina tako izaberite mekani dio šnicle,za završni preljev ide ljuti umak ako volite napravite isto ako ne zamijenite kečapom ili u mom slučaju ajvaru/neka se vidi kakao se to radi kod nas/limeta je naravno obavezna jer ona daje završni balans ovom jelu naravno da možete zamijeniti limunom iako limeta ima malo drugačiji okus i kiselost.Riblji umak možete zamijeniti worcesteshire umakom.

Sastojci/6 tacosa;


Meso:

500g mekanog goveđeg/junećeg šnicela

1ljuta papričica/bez sjemenki

1 luk

1 češanj češnjaka

2 žličice ribljeg umaka/worcesteshire umak

2 ravne žlice šećera

2 ravne žlice vode

Umak:

3 žlice nasjeckanog svježeg ananasa

3 žlice nasjeckanog svježeg krastavca

1 crveni luk

1/2žlice nasjeckanog korijandera/peršin

1žlica ulja


Ljuti preljev:

2 žlice majoneze 

1žlica gustog jogurta

1žlica chilli umaka/ajvar/kečapa

Ostalo:

6 kom tortilje

Limeta 

svježi korijandar/peršin




Priprema:

U woku zagrijete ulje dodate nasjeckani luk ,češnjak i papričicu/kojoj ste očistili opne i špice/lagano pirjate da povrće uvene.meso narežete na trakice ,pa dodate na povrće ,prepžrite kratko.Prelijete sve ribljim umakom ,nastavite pržiti na najjačoj vatri još par minuta .Kad je meso gotovo  dodate šećer ,pustite da se šećer karamelizira i obavije svu količinu mesa a da meso postane zlatne boje ,ne brinite i neisprobavajte meso sada jer njega u kasnijem postupku morate balansirati pa vas se ovako možda neće svidjeti.Odložite meso.
Napravite salsu od ananasa:
U zdjelu dodate sve sastojke za salsu ,dodate malo soka od limuna ,posolite i popaprite ,odložite do serviranja .

Nasjeckajte limetu .Zagrijete tortilje ja kad imama puno ljudi i moram to brzo napraviti tortilje ne zagrijavam jednu po jednu na tavi nego ih sve stavim u pećnicu na par minuta .

Za završni preljev u zdjelici pomiješate sve sastojke.

Servirati možete na dva načina tako da sve sastojke stavite na stol ,možete još dodatno na sjeckati svježeg salatnog povrća pa da svako sebi stavi i slaže tacose po želji ili vi nadjenite tacose sa svim sastojcima i donesite na stol uz salatu.Obavezno pokapajte sokom od limete prije konzumiranja.








Meza od pečenih paprika u umaku od tikvica

Ja naprosto obožavam priloge mislim da su oni točka na i svakog jela i ako su dobro komponirani mogu doista napraviti pravu gurmansku rapsodiju .Ja sam ovo divno jelo koristila kao prilog ali on uz malo riže ili tjestenine može biti glavno jelo ,ako baš jako volite ovu kombinaciju povrća uz preprženi kruh i jaje servirate ga za doručak . Ovo jelo  je bilo prilog  za roštilj /od dva kg paprike/ bilo je jako puno gostiju ,vjerujte meso je ostalo ,čak je i ostalo fino povrće sa roštilja i salate ovo jelo se jelo sa kruhom kao predjelo i prilog,recept je otišao na više dijelova svijeta a sad ga i pišem jer onako smotana kakva jesam/pogotovo kad kuham sam u drugom filmu/možda sam nešto krivo rekla ,recept je tu i ja vam ga od srca preporučam.

Sastojci:/4 osobe


8 paprika

1 velika tikvica 

3 manje glavice luka

1 češanj češnjaka

400ml pasirane rajčice

2 lovorova lista

1žličica šećera/med

sol,papar

1-2 žlice maslinovo ulja


Priprema:

Operite i osušite paprike.Stavite ih na lim za pečenje pecite nekih 30min/180C.Ako imate priliku paprike ispecite na roštilju/tako su najbolje/ako ne možete i na grill tavi ,ali ovako u pećnici je naravno najednostavnije i najbrže/i najmanje grijete kuhinju i sebe/.Pečene paprike izvadite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite pola sata da se upare /tako ćete ih lakše oguliti/.Ogulite ih od kože.
Za to vrijeme narežite tikvice na site kockice .Zagrijete maslinovo ulje u tavi pa na njemu prepržite prvo sitno nasjeckani luk i češnjak da smekšaju i da luk postane transparentan.Dodate tikvice nastavite pirjati dok se tikvice malo ne uprže i postanu mekane .Dodate lovor list i rajčicu /ja sam koristila pasatu ali možete i sa svježom rajčicom tako da je prepolovite na pola i na ribežu /sa mesnate strane/naribate u umak/kožu bacite posolite ,poparite i dodate šećer ili med./Kuhate dok sve ne postane divan gusti umak
Paprike složite u zdjelu za serviranje ,prelite umakom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Servirate uz roštilj.



Comments system

Disqus Shortname