utorak, 4. travnja 2017.

Sultan Yastık/sultanovi jastuci

Fino tijesto nadjeveno rižom /pilavom/ kao sultanov jastuk .Uživajte u ovom neobično/običnom jelu.


Sastojci:

Kebab:


450g mljevenog mesa/junetina malo masnija/

sol,papar

na vrh noža cimet

na vrh noža ljute paprike

1 naribani crveni luk/srednji/

1/2žličice mljevenog kumina

1/2žlice nasjekcanog peršina

1 češanj češnjaka pritisnuti

Tijesto:

200ml mlakog mlijeka

1žličica kvasca/instant/

1/2žličice šećera

1žličica soli

2 žlice maslinovo ulja

oko 250g glatkog brašna

Riža:

200g kuhane riže

1 žlica maslaca

2 žlice ribanoga sira

Ostalo:

4žlice gustog jogurta /sol/protisnuli češanj češnjaka

1 crvene pečena rog paprika/opcionalno/

1 žumanjak za premazivanje tijesta

crni sezam za posuti


Priprema:

 Pripremite tijesto:
U zdjelu za miješanje stavite mlijeko/mlako/dodate šećer i kvasac pa rukom miješate da se šećer otopi, ostavite minutu-dvije stajati.Potom dodate maslinovo ulje i onoliko brašna sa solju koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto, izručite ga na radni stol nastavite miješati dok se fino ne formira.Vratite tijesto u zdjeli, pokrijete prozirnom folijom zdjelu i čistom krpom,pa ostavite na toplom stajati pola sata ili dok se tijesto ne udvostruči.
Napravite kebabe:
Stavite u zdjelu sve sastojke za kebab, dobro izmiješate kao da mijesite tijesto pa ostavite poklopljene stajati na sobnoj temperaturi do korištenja.

Skuhate rižu pa je pomiješate sa maslacem, ohladite je.

Nadoslo tijesto podijelite u četiri dijela/loptice.Svaku lopticu razvaljate u krug/uzmite nekakvu mjeru tipa desertni tanjur da tijesto možete formirati u krug/na krajeve tijesta stavite dio riže ,prospite je jednom žlicom sira.Zamotate rižu tako da podrvrcete krajeve da dobijete prsten oko tijesta/ne bi smio biti širi od dva prsta/ ,tijesto je rastezljivo tako da nece biti problema oko zamatanja, u sredini naravno ostaje samo tijesto,/.
Pide stavite peći na 200c/negdje 20 min dok dobije finu boju prije toga ih premažete razmućenim žumanjkom i prospite crnim sezamom.
Napravite kebabe tako da na ražnjić formirate male loptice od mesa, formirate ih u duguljastu formu.Stavite peći na lagano nauljeni papir za pečenje koji ste stavili na lim.Premažete i kebaba lagano, pecite nekih20min.

Serviranje:

Na pide stavite malo jogurta sa češnjakom , narezanu pečenu papriku i par kebaba.Pospete sve peršinom.


Comments system

Disqus Shortname