ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

"Balalajka"piletina


Ruska kuhinja

4 osobe

Sastojci:

4 kom /polovice pilećih prsa

150g heljdine kaše

400ml vode

500g gljive svježe

1 luk

500ml vrhnja za kuhanje

2žlice ulja

1žlica maslaca

sol,papar

Priprema:

Operite heljdu hladnom vodom.Stavite je kuhati u posudu na vatru zajedno sa 400ml vode ,kad prokuha posolite je ,smanjite vatru na najmanje ,poklopite pa pustite da se heljda skuha i da upije svu vodu i omekša..
Za to vrijeme pripremite pileća prsa.Očistite ih viška masnoće ,zarežite po sredini pazeći da ne zarežete do kraja ,napravite džep ,lagano ga raširite.Odvojite i male dijelove piletine kojima ce te kasnije zatvarati filete.Sve posolite i popaprite.
Zagrijete ulje i maslac  u tavi ili woku .Operite i nasjeckajte gljive .Ogulite i nasjeckajte luk na sitno.Izdinstajte luk na ugrijanoj masnoći dok se fino ne uprži ,dodate nasjeckane gljive pa nastavite pržiti dok sva tekućina ne ispari iz gljiva i one se fino uprže.Dodate par žlica dinstanih gljiva u u heljdu ,promiješate da se poveže ,posolite i poparite po ukusu.Pustite sa strane da se malo smjesa ohladi.
Nadjenete piletinu heljdom.Poklopite malim dijelovima piletine.
Zagrijete grill-tavu sa jako malo ulja ,stavite nadjevenu piletinu .Na piletinu stavite lonac ili tavu da je lagano stisne i da se i ona tako peče da bi se lagano spljoštila/pazite da ne pretjerate sa težinom/Prepržite piletinu sa jedne i druge strane da uhvati lijepu boju.
Preprženu piletinu stavite u tavu sa gljivama podlijete sve sa vrhnjem za kuhanje ,posolite i poparite po ukusu,pa pustite da se sve kuha nekih 10min.
Servirate piletinu sa finim umakom uz ostatke nadjeva.


Küçük Somun

 

4 osobe 

Turska kuhinja

Sastojci:



250 ml tople vode

200ml toplog mlijeka

40 ml ulja/obično

1 jaje/žumanjak

1 instant kvasac/10g

1,5 žličica soli

1 žličica šećera

oko 800 g brašna

Premaz:

1 bjelanjak

2 žličice vode

malo soli


Priprema:


Zagrijete vodu i mlijeko stavite u zdjelu ,dodate jaje,sol,šećer ,ulje ,lagano miješate drvenom žlicom da se sve poveže.
U drugu zdjelu dodate izvagano brašno pa ga dobro izmješajte sa kvascem .Dodate svu pripremljenu tekućinu pa zamijesite tijesto .Možda će vam trebati još jedna žlica brašna da dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.Tijesto još kratko mijesite na pobrašnjenoj podlozi da postane baš fino glatko .Pokrijete ga kesom ili čistom krpom i ostavite na toplom stajati pola sata.
Nakon pola sata tijesto premjestite i podijelite na 12 dijelova .Svaki dio razvaljajte u mali kruščić .Stavite kruščiće na protvan za pečenje na koji ste prije stavili papir za pečenje.Pokrijete čistom krpom i ostavite stajati 1h.
Nadošle kruščiće narežete oštrim nožem.Premažete sa mješavinom bjelanjaka,soli i vode .
Stavite peći u zagrijanoj pećnici na 190C/dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po protvanu.

Comments system

Disqus Shortname