utorak, 5. veljače 2019.

Pita od jabuke


Mislima da su sve priče i pjesme ispjevane o ovom slatkom i vrlo jednostavnom kolaču  i da svatko doma ima bar dva-tri recepta za ovaj kolač, vjerujte mi na riječ i ja ih imam bezbroj no u svakom mi je nešto falilo ili je bilo problema u izradi. dok nisam pronašla ovaj recept..Divan, jednostavan, sve se brzo i fino stopilo.Sto posto zadovoljna.Svi sastojci neka budu iz frižidera, trebati će vam kalup oko 35x20 cm što je manji kalup kolač će biti veći .Koristite slatke jabuke, mogu i kisele ako više volite, ja nisam stavila šećer u nadjev, vi kako želite.

Sastojci:

Tijesto:

200g maslaca

malo soli

1 žlica /puna/kiselog vrhnja/masnijeg

300g glatkog brašna

100g oštro brašno

2 žumanjka

2žličice pecivnog praška

100g šećera u prahu

Nadjev:

1,5kg jabuka

1-2žličice cimeta

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za nadjev, maslac naravno narežite na sitno.Prstima izradite u glatko tijesto, teksture kao plastelin .

Odvojite 1/3 tijesta , stavite u kesicu za zamrzavanje i stavite u duboko, dok sve dovršite.
Pripremite protvan za pečenje, ja imama oni što se odvaja pa na dno stavim papir za pečenje, vi možete i premazati sa malo maslaca i brašna.
Ostatak tijesta utisnite ravnomjerno na dno.Stavite protvan sa tijestom u frižider/ne u duboko/dok izrežete jabuke.
Jabuke operite, ogulite, podijelite na 4 dijela, o čistite špice, narežete na tanke šnite oštrim nožem.Stavite u zdjelu, po želi po šećerite, stavite cimeta,// ja ne šparam hehe, //mi baš volimo cimet,Dobro promiješate.
Zagrijete pećnicu na 160C.Izvadite protvan iz frižidera, stavite peći u zagrijanu pećnicu nekih 10-15 min dok ne dobije finu boju i malo se zapeče.
Na lagano pečeno tijesto stavite cijelu količinu jabuka.Izravnate i sasvim malo stisnete.
Sada izvadite ono smrznute tijesto iz dubokog i naribate ga ribežom na jabuke.Podignite temperaturu u pećnici na 170C.
Pecite pitu još1h i 15 min, vidjeti će te kad gornje tijesto dobije finu boju.
Pustite da se dobro ohladi.Narežete na kocke po želji.




Broj komentara: 13:

  1. Jako fino, imam sličan recept. Ja jabuke kratko dinstam na malo putra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme puno ti hvala na komentaru, ja imam ovako sličnih barem desetak i neke u kojima se pirjaju jabuke ovo je dosta zgodno a efekt isti, uvijek mi je nešto falilo kod recepata ili nije dovoljno prhko ili presuho ili preslatko ovaj nam je bio baš potaman nije puno sladak, puno ti hvala , veliki pozdrav šaljem :-)

      Izbriši
  2. Evo recept, hvala ti, već sam mislila da si zaboravila!

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Mucika,pita sajabukama je savršena kao i svi ostali tvoji recepti..Pratim te,ima puno šta od tebe naučiti..Veliki pozdrav draga, pozivam te da svratiš i virneš na moj blog, daš tvoj komentar koji će mi puno značiti..Pozdrav!..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno mila, nikakavog problema , ja sam stavila da pratim tvoj blog na svome i znam sve tvoje uradke i objave , puno te pozdravljam:-))

      Izbriši
    2. Draga moja uz sve moje pokušaje nisam uspjela komentirati na tvom blogu , ne znam dali je o neka greška :-)

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Hvala ti puno mila, evo neka i ja stavim nešto tradicijonalno :-)))

      Izbriši
  5. Divan kolač koji sam toliko volela u detinjstvu, a sada ne stižem da ga pravim. Draga, blog ti je izvrstan, pratim ga već dugo i često postavim poneki komentar. Ima vrlo specifičan i autentičan vizuelni izgled, a recepti su ti vrhunski, posebno recepti turske kuhinje, oni me svaki put obore sa nogu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na divnim slovcima, drago mi je da je pak primječen, meni je jako lijep i tvoj blog , ja ti svugdje zavirim jer vidim na crti sa strane sve štogod netko objavi, stotinu pozdrava šaljem:-)))

      Izbriši

Comments system

Disqus Shortname