subota, 23. travnja 2016.

Taco Salad

Meksiko

4 osobe

Sastojci:

4 velike pšenične tortilje

Malo maslinovog ulja za zdjelu za pećenje

Meso:

450g mljevene junetine

1žlica maslinovog ulja

1 luk/sitno nasjeckan

3 češnja češnja/sitno nasjeckan

1 žličica ljute mljevene paprike

1 žličica šećera

2 žlice octa 

100ml kečapa/šalša od poma

1/2žličice origana

100ml pilećeg temeljca

sol,papar


Ostalo:

250g mini rajčica

1 crvena paprika

200g tvrđe sorte salate

400g crvenog graha

2 mlada luka

1žlica nasjeckanog svježeg korijandra

4žlice ribanog jačeg sira/chedar i sl.

2žlice soka od limete /limuna

1 avokado

kiselo vrhnje po želji

Priprema:

Namazite kalup pa u njega stavite tortilje tako da dobijete oblik posude.Pecite ih u zagrijanog pećnici na 200.Tortilje trebaju biti kruta kao prave posude .

Napravite meso:Zagrijte ulje pa na njemu propirjajte luk i češnjak da malo uvenu dodajte meso ,lagano ga przite da dobije finu boju i da se zapece ,pspite ga ljutom paprikom i origanom ,kad je meso gotovo podlijte ga temeljcem i kečapom ,psosolite ,poparite ,dodajte secer i ocat ,promiješajte ,pa pustite da se sve na laganom reducira.Odlozžite dok sve ne završite.

Narežite papriku ,operite i narežite salatu ,narežite rajčicu i mladi luk.Ocijedite grah ,naribajte sir.
Podijelite povrće na cetri dijela stavite ga na dnu zdjele,lagano posolite .Prospite preko povrca meso ,pokapajte sve sa sokom od limete ,pospite sirom i po želji kiselim vrhnjem.

petak, 22. travnja 2016.

Cannelloni od tikvica


Talijanska kuhinja


4 osobe

 Sastojci:

5 velikih tikvica

200g dimljene šunke 

Preljev:

1 žličica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja

1 puna žlica brašna

300ml mlijeka /manje više po  potrebi da dobijete kremasti preljev

50g parmezana

Ostalo:


1žlica maslinovog ulja za protvan

2 žlice mrvica

1 češanj češnjaka

1 žlica nasjeckanog peršina

50g nasjeckane šunke 

1 žlica ribanog parmezana

sol,papar

150g naribanog sira


Priprema:

Operite tikvice ,otkinite vrhove ,narezit na jednako duge komade..Stavite u ključavu slanu vodu na 5-7 min samo da malo omekšaju, nesmiju se prekuhati.Izvadite sredinu iz tikvica ,sačuvate je u zdjeli dok ne sve ne dovršite.

Ocijedite višak vode iz sjemenki koje ste izvadili iz tikvica ,možete lagano i pritisnuti vilicom da se sve iscijedi ,maknite to.U ostatak dodate češnjak /sitno nasjeckan/ zajedno sa peršinom ,nasjeckanom šunkom i parmezanom,posolite i popaprite po ukusu.Stavite nadjev u kesicu za zamrzavanje/otkinete vrh da možete lakše nadjenuti tikvice.
Zamotate svaki komad tikvice u nadjevenu šunku ,posložite ih u lagano nauljeni protvan za pečenje.Ostatak nadjeva slobodno stavite okolo tikvica.Prelijete sve pripremljenim preljevom pa prospite naribanim sirom.Poklopite alu-folijom
Zagrijete pećnicu na 180C ,pecite tikvice poklopljene 10 min.,maknite foliju pa nastavite peći još 10min,da se sve lijepo zapeče i dobije zlatnu boju.

četvrtak, 21. travnja 2016.

Patatesli bezelye çorbası/juha od krumpira i graška

Turska kuhinja

4 osobe

Sastojci:

300g graška

300g krumpira

1,2 l temeljca/povrtni

1 luk

2 češnja češnjaka

1-2 žlice zobenih pahuljica/opcionalno

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica kopra

Preljev:

1 žlice maslinovog ulja 

1žličica maslaca

1 žličica paprika/ljuta /slatka

Priprema:

Nasjeckajte na sitno luk i češnjak.U dubljem loncu zagrijete maslinov ulje pa na srednjoj vatri izdinstate luk i češnjak.Ogulite i nasjeckate krumpir na kockice pa i njega lagano prodinstajte .Podlijete sve temeljcem ,pustite da prokuha pa na lagano kuhate nekih 20min.dok krumpir ne omekša.Ispasirajte ga štapnim mikserom.
Vratite sve na vatru pa dodate grašak .Ako je tekstura juhe dodate zobene pahuljice da se sve zgusne .Posolite i popaprite po ukusu.Dodate nasjeckani kopar i peršin.

Preljev:
Zagrijete maslinovo ulje i maslac ,dodate papriku ,promjesajte .Makne sa vatre.
Servirate tanjure sa juhom pokapane preljevom od paprike.



srijeda, 20. travnja 2016.

"Guruli" gruzijska piletina

4 osobe

Sastojci:


1 kg piletine/dijelovi po želji

1 glavica luka

1,5žlica octa/svijetli vinski ili jabučni

1 šaka oraha

1,5 žlica  maslaca+ mlaz maslinovog ulja

1žliučica kumina

1/2žličice đumbira

1žličica crvene mljeven paprike

1žličica timijana

1žlica nasjeckanog peršina

prstohvat cimeta

2,5 dl-3 dl vode

Priprema:

Operite i osušite dijelove piletine po ukusu.Posolite je i popaprite krupno mljevenim paprom.
U loncu debljeg dna zagijte/otopite maslac sa mlazom ulja pa na njemu prepržite piletinu sa obje strane da dobije finu boje i da se kožica prepeče.Odložite na toplom mjestu dok sve ne prepržite.
U lonac dodate luk ,kratko ga prepržite.U mužaru stavite orahe smrvite ih lagano /nemojte ih mljeti mikserom jer će u tom slučaju izaći ulje iz oraha pa će umak postati suh i mrvičast.Dodate sve ostale začine ,sve izradite lagano avanom pa na kraju dodate ocat ,promjesajte pastelu.
Stavite je u lonac ,vratite piletinu pa podlije vodom ,nastavite na srednjoj vatri kuhati jos pola sata.Dosolite i popaprite po ukusu.

Servirate toplo uz salatu i priloge od povrća i krumpira po želji.

utorak, 19. travnja 2016.

Calzone "Carbonara"


1 pizza

Tijesto:

200g brašna/glatko

100-150ml tople vode

prstohvat šećera

1žličica kvasca 

sol

2 žlice maslinovo ulja


Nadjev:


1 mali luk

60g ribane mozzarelle

2 žlice kiselog vrhnja

50g dimljene šunke

1žutanjak

1/2žličice origana

1žličica nasjeckanog peršina

sol,papar 

1žlica Maslinovo ulje


Priprema:
U zdjelu stavite vodu dodate prstohvat šećera i kvasac ,promiješate rukom ,ostavite minutu da odstoji.Dodate brašno ,ulje i sol,pa zamijesajte tijesto .Pustite da odstoji posla sata na toplom.

Za to vrijeme napravite nadjev:nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na maslinovom ulju da se lagano preprzi.dodate nasjeckan šunkupa nastavite kratko pržiti.Maknite nadjev u zdjelu pa pustite da se kratko ohladi pa  dodate ostale sastojke/mozazrellu,žumanjak,origano ,sol i papar.

Razvaljate tijesto u krug .Na polivinu kruga stavite kiselo vrhnje koje ste lagano posolili i poparili ,dodate poviše nadjev ,rasporedite .Ostatak tijesto narezite .Preklopite dobro stisnite tijesto.

Zagrijete pećnicu na 2220C.Pecite pizzu nekih 15 min.ili dok se fino ne zarumeni i počme micati po protvanu.
Gotovu pizzu premažete maslinovim uljem i prospite na sjeckanim peršinom.

Madi luk u vineigrette umaku

4 osobe

Sastojci:

6-8 komada mladog luka

4 žlice maslinovog ulja

1 žlica crvenog vinskog octa

1 žličica dijon senfa

so i svježe mljeveni papar


Priprema:

Ocistite mladi luk ,odkinite višak lišća na krajevima.Zagrijete slanu vodu do ključavosti ,pripremite sa strane posudu sa hladnom vodom.Kratko blanširajte mladi luk u vrućoj vodi /5min/izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da se prestane kuhati i lagano rashladi.
Napravite preljev:U posudu stavite sve sastojke uza vinaigrette izradite metlicom do emulzije isprobajte zacinjenost emulzije pa dodajte sol i papar.
Ocijedite luk na kuhinjskom papiru ,premjestite ga u posudu za serviranje prelijte preljevom ostavite u frižideru 2h da se sve oveže i rashladi.
Idealni prilog uz roštilj.

ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Roštilj salata od tikvica i mozzarelle


4 osobe

Sastojci:


2 -3 kom. tikvica

sol i papar

Preljev:

1 žlica nasjeckanog peršina

1 sitno nasjeckani češnjak

2žlice maslinovog ulja

1/2žličice svijetlog vinskoga octa/jabučni

sol,papar

Ostalo:


200g mozzarelle

1 mala ljuta papričica/opcionalno

1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka


Narežite tikvice uzdužno na centimetar debljine.Posolite ih i popaprite.Prepecite ih po par minuta sa svake strane na roštilju da omekšaju.
Narežite mozzarellu na fete.
Slažite mozzarellu na vruće tikvice da se lagano rastopi.
Sve sastojke za umak /preljev dobro promiješate ,posolite i popaprite.Prelite sve preko tikvica ,prospite nasjeckanog svježom paprikom ako želite i nasjeckanih bosiljkom.
Servirate uz meso.

nedjelja, 17. travnja 2016.

"Tulipani"krumpir

4 osobe

Sastojci:

8 srednjih krumpira

80 g maslaca 

150g ribanog sira

1 žlica timijana

1/2 žličice nasjeckanih listića ružmarina

sol,papar 

2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Operite i ogulite krumpir od kore.Donji kraj krumpira izrežite ravno da krumpir može stajati.Oštrim nožem režite krumpir na centimetar široke trakice pazite da se ne odvoje od dna.Narezani krumpir stavite u zdjelu za pečenje .Raširite malo fetice krumpira pa u svaki stavite komadić maslaca.Posolite i poparite krumpir te ga pospite nasjeckanim ružmarinom i timijanom ako volite možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka.U svaki krumpir stavite naribani sir.Stavite peci u zagrijanu pećicu na 1180C/40 min.na donju vodilicu pećnice.Prije pečenja možete pokapati sa malo maslinvog ulja.

Comments system

Disqus Shortname