subota, 24. rujna 2016.

Taco pizza rolice



Fino začinjeno meso zarolano u pizza tijesto servirano za jedan party ,Odlične grickalice ,fine i tople i hladne a vrlo jednostavno ,naravno sve pod uvjetom da volite pizze i meksičku hranu.Začine/pogotovo ljute /prilagodite svom nepcu.Na vrh dekorirate po ukusu ,možete staviti salatu od rikule ili matovilca ,krastavce i sl.Ja sam koristila za sir emmental ali najbolje bi bilo cheddar ,naravno vi po ukusu ako želite malo ublažiti priču stavite nekakav lagani sir ,može čak i mozzarella /pogotovo ako vam se dogodi da prezačinite meso.

Sastojci:

450g tijesta za pizzu


Meso:


300-400g mljevene junetine

1/4 žličice ljute paprike

1 mali naribani luk/pola većeg

3 češanja češnjaka/naribani

1/2žličice dimljene paprike

1ravna žličica kumina

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/4žličice papra

1/2žličice soli

1/2žličice cayennskog papra

1/2žličica origana

1žličica nasjeckanog peršina

Ostalo:


150g narezanog ili naribanog sira/ja sam koristila emmental

4 žlice kiselog vrhnja/sol,papar/

dekoracija /nasjeckana paprika,krastavac ,salata ,luk i sl.



Priprema:

Tijesto za pizzu koristitite ono koje inače koristite ,napravite ga sami ili kupite gotovo ako vam je prevelika frka.
Nadošlo tijesto razdvaljate u pravokutnik ,nemojte pretanko razvaljati tijesto ,neka bude malo tanje nego za pizzu.
Pripremite meso:u zdjelu stavite sve sastojke za meso i dvije žlice vode /ako niste ljubitelji ljutoga dodate na kraju ljute začine ,zapamtite da uvijek možete sve dodatno začiniti.Dobro miješate meso /kao da miješate tijesto /da se sve dobro poveže i prožme začinima .Možete jedan komadić mesa prepeći kratko na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost .Ako ste zadovoljni premažete meso po tijestu.Prospite meso ribanim ili narezanim sirom,zarolate u dugu rolicu po široj/dužoj strani.

Zagrijete pećnicu na 200C

Narežete rolu na fete ,na vama je dali želite tanje ili deblje tacose,može vam ispasti oko 15-20kom./posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije tofga stavili papir za pečenje.
Pecite ih negdje 15 min ili dok se ne počnu odvajati od protvana i ne dobiju finu boju/znam da su me neke cure pitale za dužinu pečenja i temperaturu tu naime nema nekog suvislog odgovora naprosto je stvar da svatko mora poznavati svoju pećnicu jer su one vrlo različite i po funkcija i po kvaliteti a i po starosti a sve to utiče na konačni ishod pečenja,zato je vizualno ipak najbolje riješenje/.
Rolice stavite na tanjur za serviranje ukrasite ih po želji.
Servirate ih tople ili hladne.




















četvrtak, 22. rujna 2016.

Lagani brujet od kozica i gljiva

Fini brudet /brujet/varivo koji sam odavno jela Nici, kažu da je ovo španjolsko jelo ali ja vjerujte nisam bas puno istraživala a istina je  i da  ne odstupa puno od ostalih mediteranskih i dalmatinski brudeta .Osnova je jednostavna dakle škampi ili kozice ,smrznuti ili svježi/to bi bilo najbolje/ i dobar riblji temeljac /ako bas ne možete ili vam se ne da kuhati kupite gotovi/ali bez temeljca ovo jelo ce vam biti prazno.Ako ne želite koristiti vino zamijenite ga istom količinom temeljca ili vode.

Sastojci:


250g/gljiva/smeđi šampinjon

6 srednjih krumpira

1 srednji luk

2 češanja češnjaka

250g repa kozica ili škampi

5 žlica bijelog vina

700ml ribljeg temeljca

1 žlica peršina

na vrh noža ljute paprike

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Zagrijete maslinovo ulje .Na sitno nasjeckajte češnjak i luk pa ih stavite na vruće ulje ,smanjite temperaturu na pola pa lagano dinstajte dok sve ne uvene i fino se zapeče.Ogulite krumpir narežite ga na fete.
Gljive narežite na četvrtine .Na luk dodate gljive pa pirjate par minuta da ispuste vodu,dodate kozice pa nastavite pirjati da se malo preprže, podlijete vinom ,pustite da vino iskuha i lagano ishlapi/znam da se dosta ljudi boji dodavati vino ili alkohol u hranu zbog djece no prava je istina da alkohol ishlapi i ostane samo lagana aroma koja daje ovakvim jednostavnim jelima dubinu okusa/vino naravno kako sam u uvodu rekla možete zamijeniti temeljcem ili vodom.
Podlijete sve temeljcem pustite da temeljac prokuha pa dodate ljutu papriku ako bas ne volite možete zamijeniti slatkom paprikama ali nemojte izbjeći.Dodate narezani krumpir pa nastavite kuhati nekih 30-35min.
Ako vam je jelo prerijetko a volite gušće brudete dodate malo krušnih mrvica nemojte dodavati brašno.Posolite i poparite po ukusu .


Servirate toplo uz kruh.

srijeda, 21. rujna 2016.

Lasagne Chili con Carne

Moram priznat da moji doma nisu ljubitelji jako ljute hrane ali kad nađete dobar balans u ljutini/a to je onaj koji odgovara našem mediteranskom nepcu/onda je to ona meksička kuhinja koju volimo .Dosta tih jela sam trajno preuzela u svojoj kuhinju i cesto ih spremam.Ovo jelo sam prije par godina vidjela od meksičke šefice Marcele Valladolid ,ona je koristila dosta gotovih mješavina /koje ja baš i ne volim/pa sam sama kombinirala začine.Lazanje su divne ne puno pikantne vi naravno možete povećati količine ljutih stvari po ukusu.


Sastojci:


500g miješanog mljevenog mesa/masnija junetina/

2žlice maslinovog ulja

2  mrkve/srednje

4 češanja češnjaka

1 veliki luk

1 Čili papričica/feferon

1 rog crvena paprika

50g celera 

1/2žličice kumina

1/2žličice mljevenog kima

prstohvat cimeta

1/2žličice origano

1 /2žličice dimljene paprike

1/2žličice mljevene crvene paprike/ljuta /slatka po ukusu

2 kocke tamne čokolade

1m žličica koncentrata rajčice

1/2žličice mažurana

1žlica nasjeckanog peršina

1 konzerva/400g/ crvenog graha

1/2konzerve/200g/ kukuruza 

400ml pasirane rajčice

500ml pilećeg temeljca

sol,papar

Bešamel:

70 g maslaca

1 ravna žlica brašna

600ml mlijeka/manje više po potrebi

prstohvat muškatnog oraščića/mljeveni

dva mlinca bijelog papra

2 žličice parmezana/ribanog/

sol

250g svježih lazanja/suha kratko prokuhate

100g ribanog sira/gauda

Priprema:

U tavu stavite maslinovo ulje.Narežite povrće na kockice,luk na sitno ,naribate češnjak.
Na vruće ulje dodate meso pa dinstate odvajajuci da se fino meso preprži i da vam ne ostanu grudice.Izvadite meso rupičastom žlicom i stavite na toplo .U ostatak masnoće dodate nasjeckani luk/ako se puno masnoće iscijedilo slobodno malo odlijete jer nitko ne voli jako masne lazanje/prepržite luk kratko pa dodate nasjekanu mrkvu,ljutu papriku , ,celer i češnjak kratko propirajate da povrće obavije masnoćom pa dodate sve začine ,prepržite kratko začine dodate koncentrat rajčice.Vratite meso u tavu ,promiješate ga ,podlijete sve sa temeljcem i pasiranom rajčicom,dodate čokoladu ,kukuruz i grah ,pustite da umak kuha 30min.,posolite i poparite po želji ,možete se još poigrati začinima/mislim ljutinom /.
Napravite bešamel:
otopite maslac sa malazem ulja ,dodate brašno ,miješate da se brašno zapjeni pa dodate mlijeko ,miješate metlicom da razbijete grudice ,posolite i poparite ,pustite da se sve lagano zgusne ali ne smije biti pregusto ,kao malo gušća smjesa za palačinke .Kad se sve dobro ukuhalo dodate parmezan ,promiješate .

Počnite slagati.
Razmislite prvo koliko želite slojeva lazanja ,ja nikad  ne stavljam više od tri naprosto ne volimo puno tijesta vi na ravno po ukusu ,ako vam ostane lazanja/svježih/ slobodno ih smrznuti od njih možete raditi canellone i sl.stvari samo se otope na sobnoj tempereturi/suhe kuhajte koliko vam treba.
Na dno zdjele za pečenje stavite malo nadjeva od mesa .Složite sloj lazanja ,opet nadjev od mesa ,bešamel/pazite da imate za sve slojeve i za zadnji/ redate tako do zadnjeg sloja na kraju pospete ribanim sirom.
Lazanje pokrijete folijom .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C /15 min ,maknete foliju pa nastavite peći još 15.da se fino zapeče i uhvati korica isprobate ražnjićem ili nožem dali su gotove /trebalo bi lagano prolaziti/.Izvadite lazanje pa ostavite 10-tak.minuta da se ohlade.
Narežite ih na kocki i servirate tople uz finu miješanu salatu.





utorak, 20. rujna 2016.

Huang dumplings/nadjevena kineske knedlice od jaja





Fine kineske knedlice /zamotuljci nadjeveni mljevenim mesom i servirani sa umakom od soje.Obično će kinezi u ove rolice kao i u mnogo drugih varijacija stavljati mljevenu svinjetinu vi slobodno zamijenite piletinom.

Sastojci:/4-6 osoba:


200g mljeveno meso

1/2žličice soli

1žličica sezamovog ulja

1žličica gustina

2 namotaja mlinca bijelog papra

2 češanja češnjaka

1žličica rižinog octa

4 jaja

sol,papar

Umak:

3 žlice soja umaka/light/manje slan/

1žlica vode

1žličica meda

1 mala Čili papričica/opcionalno

1 mladi luk/nasjeckan na koso



Priprema:

Izmiješate meso zajedno sa soli,bijelim paprom ,gustinom i octom.Pustite da odstoji pokriveno na sobnoj temperetauri par minuta .Za to vrijeme zagrijete wok i na sitno nasjeckate češnjak.Stavite meso zajedno sa nasjeckanim češnjakom u wok ,dinstajte dok meso ne bude preprženo.Izvadite ga.
Pripremite umak :pomiješate soja umak sa vodom ,dodate nasjeckani mladi luk i ljutu papričicu /ako koristite i med,dobro promiješate, odložite u zdjelicu za serviranje.
U zdjelu stavite jaja lagano ih posolite i popaprite ih ,izradite ih metlicom u glatku povezanu smjesu ,to je važno da dobijete fine knedlice.U tavi zagrijete malo ulja ,kuhinjski papirom obrišite višak.Stavljate na tavu tri žlice šireći ih da dobijete male tanke palačinke ,stavite odmah žlicu nadjeva /manje više ovisiti će o veličini palačinke/raširite nadjeva jednoj polovici pa preklopite s drugom krajeve lagano pritisnite .Okrečite palačinke da se ispeku sa svake strane dobro .izvadite na tanjur za serviranje /na običnoj tavi možete peći po 4 palačinkice u isto vrijeme/.
Servirate palačinke zajedno sa umakom kao fini doručak ili laganu večeru.


nedjelja, 18. rujna 2016.

Radnički ručak

Polpetice/čuftice nadjevene krumpirom ,pečene u pećnici sa prekrasnim umakom ,uz kiseli kupus ili bilo kakvo  povrće odličan ručak za trudbenike.

Sastojci:

500g mljevenog mesa/miješano bi bilo dobro

2 žlice zobenih pahuljica

100 ml mlijeka

2 jaja

1 naribani luk

2 naribana češanja češnjaka

1/2žličice crvene paprike

malo ljute paprike/opcionalno

sol,papar

2 veća krumpira

Umak:

200ml kiselog vrhnja

1 žlica brašna

2žlice koncentrata rajčice

2 žlice vode

150ml mlijeka

1 luk

Priprema:

U zdjelu stavite mlijeko  i jaja dobro ih izradite pjenjačom pa dodate zobene pahuljice ,promiješate i ostavite stajati dok sve ne dovršite .U zdjelu stavite mljeveno meso ,sol,papar,naribani luk  i češnjak te ostatak začina.Dodate nabubrene zobene pahuljice sve zajedno dobro promiješate ako je prerijetko možete dodati i malo mrvica .
Ogulite krumpir pa ga narežite na duge komade.Podijelite meso u osam/deset dijelova,svaki dio rastanjite malo na dlanu pa stavite komad krumpira,zamotaje meso oko krumpira .Odložite pa ponavljajte postupak dok ne potrošite meso.
Zagrijete ulje na tavi pa prepržite meso obje strane da uhvati finu boju .izvadite i stavite u zdjelu za pečenje.
Pripremite umak:Na ulju od pečenja stavite na sitno nasjekcnai luk laganoga ispirjajte da fino uvene ,dodate brašno ,dobro promiješate da se brašno lagano preprži  s .U zdjelici sa strane  pomiješate mlijeko ,kiselo vrhnje koncentrat rajčice da se sve fino poveže ulijete u  tavu miješate dok se sve ne počne zgušnjavati,isprobate posolite i poparite po ukusu,ako je pregusto dodate još malo mlijeka .Prelijete umak po čuftama .Stavite peči u zagrijanu pećnicu na 200C/20min.


Servirate čuftice sa prilog po želji ja sam radila kiseli kupus.

Comments system

Disqus Shortname