ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Slatki kruh sa cimetom i grožđicama


Kad dođu hladnija vremena i kiša  najljepše se pokriti najmekšom dekicom, uzeti čaj u ruke/pssss uz dodatak ruma/, neku dobru knjigu/krimić ili lagana romantična štiva/i uz to ovaj divan slatki kruh, mekan, lagan, prozračan.

Sastojci:

Tijesto:


450-500g brašna

2,5 žličice instant kvasca

80g maslaca

250ml mlijeka

70g šećera

1 vanilija šećer

1žličica soli

2 cijela jaja

Nadjev:

100g grožđica

75 g šećera

2žličice cimeta

Premaz:

25 g maslaca


Priprema:

Napravite tijesto:
U zdjelicu na vatru stavite polovicu količine mlijeka pa u njoj otopite maslac/brže će vam ići ako često miješate mlijeko/.Maknete sa vatre pa dodate ostatak mlijeka, sve stavite u zdjelu za miješanje pa dodate kvasac, promiješate, poklopite tanjurom ostavite stajati deset minuta.450g brašna posijete pa dodate sol.
Mikserom miješate  jaja sa šećerom da postanu pjenasta,dodate mješavinu kvasca i mlijeka, promiješate da se poveže. Stavite miješalice za tijesto na mikser, dodate polovicu mješavine brašna i soli, miješate spiralnim miješalica ma da se poveže, postepeno nadodate sve brašno stalno miješajući.Pobrašnite radni stol, izručite svo tijesto miješate na radnom stolu još par minuta tijesto da se skroz poveže i prestane biti ljepljivo.Vratite u namašćena zdjelu/žlica ulja biti će dovoljna/premažete malo i tijesto, poklopite prozirnom folijom pa ostavite na toplom stajati 1h.



Nadošlo tijesto prebacite na lagano pobrašnjeni radni stol.Otopite maslac za premazivanje, pomiješate cimet sa šećerom.Razvaljate tijesto da bude pola cm debljine.Premažete ga otopljenim maslacem, prospite mješavinom šećera i cimeta, te prospite suhim grožđicama, malo pritisnite da se sve spoji.

Pripremite lim za  za pečenje lagano ga premažete maslacem ili uljem.Počnite usko savijati savijaču tako da kod svakog savijanja malo povučete prema tijesto prema sebi.Zarolate do kraja.Prerežete na dva dijela da vam stane u pekač.Pokrijete sve prozirnom folijom pa ostavite na toplom stajati još 1h.

Nakon 1h premažete tijesto sa malo otopljenog maslaca.Pecite 40min u zagrijanoj pećnici na 175C.
Pečeni kruh mora imati lijepu zlatnu boju .Ostavite ga da se ohladi, narežite na šnite.
Mala napomena kruh dobro podnosi i zamrzavanje, samo ga ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi isto tako možete ga narezati na fete pa osušiti na 70C/20min u pećnici da postane hrskav.

Comments system

Disqus Shortname