ponedjeljak, 21. svibnja 2018.

zapečena palenta sa šparogama i jajima

Fino, zdravo i jednostavno jelo, često na našem stolu jer smo ljubitelji svih namirnica.Po želji možete dodati pancetu ako ne želite ili ne jedete meso slobodno stavite samo malo dimljene paprike ili sve preskočite.


Sastojci:/2-4 osobe/


400g palente

1žlica maslaca

300ml mlijeka + vode koliko treba

400g šparoga/zelene

2-3žlice maslinovog ulja

50g suhe pancete narezane na sitne kockice/opcionalno

sol,papar

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

1/2žličice origana

4-5 žlice svježe ribanog parmezana

150g mini rajčica

Priprema:

U lonac na vatru stavite pola količine maslaca i maslinovog ulja, mlijeko, sol i ostatak vode koliko vam treba za skuhati palentu po upustvu na kesici.
Dok se palenta kuha vi očistite i operite šparoge pa ih narežite na komade, veličine po želji no ljepše bi bilo malo manje.Operite i na kocke narežite rajčicu ne premale da se skroz ne raspadnu kuhanjem.
U tavu otopite ostatak maslaca i maslinovo ulje pa na njemu prvo propirjate pancetu/ako koristite/a onda dodate šparoge, origano i narezanu rajčicu, nastavite pržiti dok šparoge malo ne smekšaju.Maknete sa vatre.


Palentu pomiješate sa polovicom količine parmezana, dodate pola količine rajčice i šparoge te doradite okus po želji dodavajući sol i papar.
Prelite palentu u zdjelu za keramički pekač, u sredini napravite dvije rupe žlicom u koje će te staviti jaje, vi možete koristiti dva ili četiri jaja to ovisi o vama/nemojte ih zaboraviti posoliti/.
Zagrijete pećnicu na 180C.
Ostatak povrča stavite oko jaja, prospite ostatkom parmezana.Prospite origanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 10-15 min.dok se parmezan fino ne otopi.


Comments system

Disqus Shortname