petak, 8. srpnja 2016.

Ruska rapsodija

Fini ruski cheesecake sa marelicama/breskvama i višnjama .Torta koja se radi bez miksera i doista je vrlo brzo gotova ,najteže je čekati da se ohladi ali i tome možete doskočiti ako je stavite da se hladi ispod klime/koji ako imate sigurno ne gasite na ovu žegu/.Tortu možete premazati kiselim vrhnjem ili tučenim šlagom ,to ovisi o vašem okusu .Uživajte!!!

Sastojci:

Tijesto:

120g brašna

1 jaje/žumanjak

70g maslaca/sobna tempretatura

prstohvat soli

1puna žlica šećera

Krema:

500g svježeg sira/quark ili kremasta skuta/

200g šećera

1 vanilija šećer

3 jaja

1 bjelanjak

1 kiselo vrhnja /180g/200g/20%m.m.

3žlice/pune /gustina

oko 500g marelica/breskve

oko 300g višanja

Priprema:

Stavite u zdjelu sve sastojke za tijesto ,zamiješajte čvrsto masno tijesto ,po potrebi dodate još brašna ,toplo je pa će vam možda trebati malo više brašna za prhko tijesto.Uzmite kalup za tortu /20-22cm/ na dno stavite papir za pečenje .Rasporedite tijesto ,nabodete ga vilicom.
Stavite tijesto peči 10min.u zagrijanu pećnicu na 200C.
Za to vrijeme možete pomiješati metlicom sve sastojke za kremu .Očistite i odkoštite breskve/marelice ,ako će te koristiti breskve njih ogulite.Odkoštite višnje.


Slažemo:

Pojačamo pećnicu na 230C.
Na tijesto stavite polovinu nadjeva ,poredamo višnje i breskve/marelice ,prekrijemo drugim dijelom nadjeva .


Stavimo kolač u zagrijanu pećnicu na 220C/na 15min.Smanjiti temperaturu na 170C pa nastavimo peći još 25 min.
Pustimo da se kolač ohladi ,premažemo ga tučenim slatkim vrhnjem/150ml ili istom količinom kiselog vrhnja.Ukrasimo marelicama i višnjama.
Serviramo ohlađeno uz kavicu .


Erkek pide


Fine pide ,naziva muške pide ,napravljene od začinjenog mljevenog mesa nadjevene jajaem i sirom.

Sastojci:/8kom

meso:


700g mljevenog srednje masnog mesa

100g starog kruha

70ml mlijeka

1 jaje

1 naribani luk/naribani

1 naribani češnjak/naribani

prstohvat kumina/mljevenog

1/2žličice kopra

1žličica nasjeckanog peršina

na vrh noža sode bikarbone

sol,papar


Ostalo:

8 kom manjih jaja

150g naribanog sira

1/2žličice kopra/peršin


Priprema:


Za kruh odaberite samo sredinu ,koru nemojte koristiti ,namočite kruh u mlijeku par minuta ,ocijedite i dodate u meso .Stavite u posudu sve sastojke za meso ,dobro ih izradite  rukom da se sve poveže u smjesu to se obično radi kao da mijesite tijesto ,vrlo je važno da se sve poveže u smjesu da vam se ne bi dogodilo da je meso mjestimice slano a mjestimice papareno .Otkinete komadić mesa pa ga prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara slanost i začinjenost.Ako ste zadovoljni ostavite meso da odstoji pola sata/pokriveno.

Formirate meso u oblik pida /barke male .Pide možete prvo zapeče same /15 min na 180C/a onda nadjenuti jajemi sirom lagano posolite jaja,i nastaviti peći još 15 min..
Servirate uz haydar umak ,salatu i kuhano povrće.


Haydari


Divna turska meza/dip .Haydari su ustvari dipovi /meze bazirane na jogurtu .Vrlo jednostavno jelo.Servirate uz turska peciva za čaj kao mezu uz sušeni narezak i sir ,uz masline ,prepečeni kruh ,kao dodatak roštilju ,kebabu i sl.


Sastojci:

400g grčkog/turskog/čvrstog jogurta

4 žlice narinbanog zrelijega sira /zrelija gauda

1/2žličice nasjeckanog kopra

1češnj češnjaka/sitno naribano

1/4žličice mente

sol,papar

malo ljute papričice/pull biber

1,5 žlica maslinovog ulja

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke ,dobro promiješate .Iskušate slanoću pa dodatno posolite i popaprite .Pustite sve na hladnom mjestu/frižider da odstoji pola sata.








Comments system

Disqus Shortname