petak, 4. studenoga 2016.

Pita od limuna

Najednostavnija pita od limuna koja će zasladiti svaki vikend i druženje .Vrijeme je agruma pa iskoristite .Mjere su inače za kalup 20cm ,ja sam radila u kalupu za pite od 28 cm u tom slučaju udvostručite sastojke.

Sastojci;

Tijesto:

250g glatkog brašna

1/2kesice pecivnog praška

1 jaje

100g maslaca/hladnog/

100g šećera


Nadjev:

300g riccotte/skuta/

1veći limun/kora i sok/

100g šećera

1 vanilija šećer

Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate brašno ,pecivni prašak i šećer ,promiješate sve zajedno pa dodate jaje i maslac/maslac uzmite iz frižidera rashlađeni pa ga naribate na ribežu za sir/Zamijesite tijesto na brzinu ,dodatno ga razradite na radnom stolu dok bude glatko i maslac se skroz upije u brašno .Uzmite kalup pa ga lagano nauljite ili stavite papir za pečenje .Uzmite polovicu tijesta uttisnite je u kalup /pravilno rasporedite/stavite tijesto sa kalupom u frižider ..Drugu polovicu tijesta stavite u duboko dok napravite nadjev.
U zdjelu stavite sir pa ga dobro razradite metlicama da se odvoji i postane kremast dodate šećer ,vanilija šećer sok i koricu limuna.Sve dobro promiješate da se poveže.Stavite nadjev na tijesto .Ostatak tijesta naribate ribežom ili natrgajte/kao trgance/ po vrhu pite.
Zagrijete pećnicu na 170C .Pecite pitu nekih 25min .Pustite da se pita ohladi u kalupu pa je izvadite na tanjur za serviranje/budite pažljivi.
Servirate uz kavicu iza obilatoga ručka.Uživajte u ovoj jednostavnoj deliciji!




Pretzel štapići sa sirom

Samo ću reći da je ovo fantastičnoooooo.

Sastojci:/20 štapića

Tijesto:


300ml tople vode

1žlica meda

1 instant kvasac

1 žlica otopljenog maslaca

450-500g brašna/glatko

1 žličica soli

250 g sira/polutvrdi /gauda

Umakanje:


1,5 l vode

2 žlice sode bikarbone

Premaz:

1 žumanjak

krupna sol za prosipanje

Priprema:

Stavite u posudu za miješanje kvasac ,med i toplu vodu ,promiješate i ostavite stajati oko minutu da se kvasac aktivira.Dodati otopljeni maslac pa postepeno dodavati brašno pomiješamo sa solju .Miješate drvenom žlicom a potom rukom dok ne dobijete glatko tijesto ,Tijesto stavite na radnu plohu koju ste lagano po brašnili pa nastavite miješati dok ne dobijete jako glatko tijesto ,po potrebi dodate još brašna.Premažete maslinovim ili običnim uljem tijesto.Stavite tijesto u posudu.

Pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 10 min.Narežite sir na trake taman onolike koliki bi željeli da vam budu veliki štapini.
Zagrijete pećnicu na 210C.
U lonac stavite vodu pustite da zakuha pa pažljivo dodate sodu bikarbonu .
Lagano razvaljajte tijesto pa režite na trakice .Svaku trakicu ovijte oko sira/ide brzo ne brinite se/.Kad ste sve završili ,pripremite veliku šupljikavu žlicu .Uzimajte štapine od tijesta pa uranjate u vodu /ne više od 3-4 kom/pustite da kuha 20 sek ,izvadite šupljikavom žlicom na pa slažite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje /pazite da se štapinine dodiruju/.Premažete ih razmućenim žutanjkom i prospite krupnom solju.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min /ili dok ne dobiju finu tamno zlatnu boju.Gotove prezle možete dodatno namazati maslacem da dobiju finu boju/restoranski trik/.
Grickajte.recept je sa bloga bakingadicction.

četvrtak, 3. studenoga 2016.

Bhaturas

Divne ,hrskave  indijske pogačice koje ostaju hrskave i kad se ohlade .Obično se serviraju tople jer doista se vrlo brzo pripremaju.


Sastojci:/10 pogačica


200g glatkog brašna

50 g griza

1/2 žličice soli

1 žlica kvasca

1žličica šećera

1 žlica ghee ili maslac

2 žlice jogurta

120 ml mlake vode

Priprema:

U zdjelu stavite šećer ,kvasac i toplu vodu miješate rukom dok se šećer ne otopi pustite stajati par minuta.U drugoj zdjeli stavite sol,brašno i maslac utrljate prstima maslac u brašno pa podlijete pripremljenom vodom sa kvascem i jogurtom.Zamijesite glatko tijesto ,stavite sve na radnu plohu nastavite sve mijesiti nekih desetak minuta .Tijesto premažete uljem pa stavite u zdjelu ,prekrijete prozirnom folijom i krpom pa pustite stajati 1h.
Nakon sat vremena /vidjeti će te da će se fino dići/prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu .Razdvojite ga u 10 dijelova..Svaki dio razvaljajte na veličinu otprilike 13 cm promjera .
Zagrijete ulje u tavi ili woku/2 dl/ pa na ulje stavite pogačice lagano mićite tavu da ulje pređe i preko gornje strane pogačice .Pržite otprilike minutu ili dok ne dobiju finu boju .Iscijedite na kuhinjskom papiru .Ako želite da su vam tople dok ne završite sve ,držite pogačice u lagano zagrijanoj pećnici.
Servirate toplo uz piletinu ,namaze ,paštete i sl.

Indijska kremasta piletina

Kako već duže vremena imam indijsku kuharicu /koja ima ni više ni manje nego 900stranica /hvala mojim dragim prijateljima koji gdje god idu donesu mi nekakvu kuharicu ,radila sam već samo nekoliko recepata/vjerujte da odabirem manje začinjene jer na okus indijske kuhinje treba pripremiti nepce a naravno oboružati se začinima/zato vam donosim dva vrlo jednostavna recepta/korme/koji ne zahtijevaju puno začina i ti su začini svima dostupni /mislim da ste do sada vidjeli koliko sam praktična/.
Lagana i aromatična piletina bez teških dodataka a vrlo kremasta oduševiti će vas na prvu /ja sam dodala sasvim malo ljutine vi naravno za ljutite po ukusu/vrlo je važno pronaći balans začina u ovom jelu.Jako bi bila sretna da se otvorite novim okusima i isprobate ovu divotu za koju će vam trebati jako malo vremena.
Indijski oraščić možete zamijeniti orasima/bajama i sl.ali ja ne vidim potrebu jer njega doista možete kupiti u svakom većem dućanu sa odijelom za kupovinu na grame/rinfuza/.nije vam skup košta jednako kao orah a jeftiniji je od badema/puno je mekanije strukture pa se od njega može napraviti fina krema/.

Sastojci:

500 g pilećeg/purećeg fileta

2 ravna žlica koncentrata rajčice

2 srednja luka

50 g cashew nut/indijski oraščić

2 češanj češnjaka

1,5 žličica garam marsala 

1/4 žličice ljute mljevene paprike/više manje po ukusu/

1žlica soka od limete/limuna

1,5 žličica kurkume

1žličica soli

2 žlice grčkog jogurta/čvrstog

2 žlice ulja

2 žlice narezanog svježeg korijandra/peršin

1 žlica suhog grožđa/grožđica

200 g gljiva/šampinjon

300ml vode

Priprema:

Narežite luk na veće komade pa ga izradite  u multipraktiku .Dodate u luk koncentrat rajčice ,oraščiće,garam masalu ,češnjak ,ljutu papriku,,češnjak,sok od limuna,kurkumu, sol i jogurtu nastavite sve blandati par minuta da se napravi fina pasta.
Operite i na kockice narežite pileća prsa,pazite da su otprilike komadi iste veličine jer to je preduvjet da se svi komadi budu zajedno gotovi.Operite i narežite gljive nemojte ih rezati na male šnite narežite ih na četiri komada.
U tavu debljeg dna/u indiji to rade u karahi tavi a ja sam to radila u woku/ stavite ulje ,pustite da se zagrije pa stavite svu smjesu /pastu iz blendera ,smanjite vatru pa  pržite smjesu miješajući da se prepži ,osjetiti će te divne mirise /ovim postupkom vraćamo dušu začinu odnosno izvlačimo iz začina maksimum okusa prije nego ih počnemo kuhati/pržite začine negdje 2 minute.
Kada su se začini prepržili dodate nasjeckani korijander/peršin i grožđice , piletinu , pa nastavite sve skupa pržiti otprilike minutu vidjeti će te kada piletina počne mijenjati boju zatim dodate narezane gljive ..Podlijete sve vodom pustite da zakuha pa nastavite kuhati na laganoj vatri desetak minuta /više manje naravno ovisi o veličini kockica piletine/ili kad piletina bude kuhana.
Servirate toplo posuti nasjeckanim svježim korijanderom ili peršinom i naravno uz Bhaturas pogačice.




srijeda, 2. studenoga 2016.

Cvjetača sa šunkom

Tako jednostavno i fino cjelovito jelo ili prilog a gotovo u pola sata .Fina zapečena cvjetača/može i brokula ako više volite /sa šunkom svinjskom ili purećom to ostavljam vama na izbor.Recept je opet sa stranica Weight Watchersa /ako ne želite reducirati koristite punomasni sir i masniju šunku.

Sastojci:/4 osobe

500g cvjetače

200g šunke/nemasne

200g light mozzarelle/lidl/

8 jaja

4-5komada mladog luka

sol,papar

1/2žličice timijana

Priprema:

Odvojite cvjetiće cvjetače /neka budu samo mali cvjetići bez debelih dijelova njih možete koristiti za krem juhu/operite i odložite .Zagrijete vodu u lončiću ,kad prokuha posolite .Dodate cvjetove cvjetače pustite da se kuhaju nekih 5 min.nemojte prekuhati .Ocijedite .
U zdjeli razbijete jaja posolite i popaprite dodate nasjekani mladi luk i timijan/ako ga ne volite mladi luk ili vam neće djeca jesti slobodno ga izostavite/.
Pripremite zdjelu za pečenje /keramički pekač/lagano ga premažete uljem/može maslinovo/dodate ocijeđenu cvjetaču i narezanu šunku na kocke.Prelite sve smjesom od jaja.
Zagrijete pećnicu na 180C/pecite cvjetaču nekih posla sata ili dok ne dobije finu boju .
Servirate toplo uz neku finu salatu ili uz komadić mesa kao prilog.

ponedjeljak, 31. listopada 2016.

AÇMASI BÖREK

Prefini turski burek/pita kojega će te obožavati .Ovaj burek se inače radi od mješavine sira ,špinata i koprive ,naravno vi u nedostatku možete narezati cikoriju ili pojačati količinu špinata.Ovaj način motanja bureta je specifičan .Uživajte!!!

Sastojci:


Tijesto:

500ml mlake vode

250ml jogurta/čvrsti

80ml maslinovog ulja

1žličica kvasca

1žličica pecivnog praška

1,5 žličica soli

770g brašna /220g cjelovitog brašna +550g bijelog/

Nadjev:

1/2kg špinata

250g koprive/cikorija

300g svježeg sira/feta sir

1 bjelanjak

sol,papar

1/4žličice pul biber/ljute papričice

Premaz:

7žlica maslinovog ulja

3 žlice jogurta

1žutanjak

Priprema:



U zdjelicu stavite zagrijanu vodu pa dodate jogurt i ulje dobro promiješate .U drugu posudu stavite brašno/obje vrste ako koristite/soli ,pecivni prašak i kvasac ,sve zajedno dobro promiješate .Dodate postepeno vlažne sastojke u suhe miješajući tijesto da se sve fino poveže.Stavite tijesto na lagano pobrašnjeni radni stol pa miješate dok postane glatko .Podijelite ga u osam dijelova ,poklopite krpom i ostavite stajati pola sata.
Za to vrijeme operite i narežite špinat i koprivu ako koristite dodate sir ,sve pomiješate ,popaprite i posolite po ukusu te lagano prospite ljutom paprikom.Podijelite nadjev u osam dijelova tako će vam biti lakše a i svaki će burek biti jednako nadjevom.

Pripremite premaz tako da u zdjelici stavite maslinovo ulje ,jogurt i žumanjak ,sve dobro izradite metlicom da se poveže .Razvaljate svaki dio tijesta na tanko premažete premazom pa dodate pripremljen nadjev sam na polovicu tijesta .Zarolate tijesto usko pa savijete svaki kraj na pola/da  izgleda kao  perec/ .
Premažete bureke ostatkom premaza pa prospite crnim i bijelim sezamom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-30min dok ne dobije finu boju i divno se razlista .Uživajte uz jogurt.


















nedjelja, 30. listopada 2016.

Pancarlı Kısır

Još jedan turski klasik ,divan kisir od cikle Osim što će biti ukras na svakom stolu /čak i svečanom/ovaj kisir oduševiti će vas i okusom ,ovo je pravi zimski kisir.

Sastojci:

150g bulgura

250ml vode od kisele cikle 

4-5žlica kisele cikle

1 češanj češnjaka

1 manji krastavac

1žlica meda

1/2limuna sok

2 žlice nasjeckanog peršina

2žlice nasjeckanog kopra

5-6žlica maslinovog ulja

sol,papar

prstohvat ljute papričice/pul biber /manje više po ukusu

Priprema:

Stavite vodu od kisele cikle u lončić ,dodate malo vode /2žlice/i med  pustite da sve zakuha pa dodate bulgur.Kad prokuhao bulgur ,makne sa vatre poklopite tanjurićem ostavite stajati pola sata /za to vrijeme bulgur bi trebao upiti svu količinu vode ako dogodi da je ipak ostalo malo vode ocijedite/.Pustite da se ohladi do kraja.
Nasjeckajte začinske bilje ,ciklu i krastavac na kockice ,naribate češnjak.Stavite sve u posudu za serviranje dodate ohlađeni bulgur pa sve dobro promiješate .Začinite sve sa solju,paprom i ljutom paprikom a potom i sa uljem i sokom od limuna .Pustite da bulgur odstoji na hladnom mjestu i da se povežu okusi,isprobate prije serviranja i po želji dodatno začinite.
Servirate ohlađeno uz mezu.


Comments system

Disqus Shortname