subota, 30. srpnja 2016.

Gnijezda

Ovo jelo pripada u ona jela "sve u jednom loncu" gotovo u deset minuta .Fidelini posloženi u loncu sa okruglicama od mljevenog mesa.Ako nemate vremena za meso slobodno možete koristi i gotove svježe pečenice /kobasice/koje izvadite iz opne i nastavite po receptu.Meso možete pripremiti kako i inače pripremate meso sa začinima po ukusu.

Sastojci:

250g tjestenine zavijene u gnijezda tipa fidelini

250g mljevenog mesa

sol,papar

prstohvat ljute paprike

1/2žličice majorana

1/2žličice timijana

2naribana češanja češnjaka

Temeljac oko 2,5dl/kocka

1/2žličice mljevene slatke paprike

100g ribanog sira

/2 žličice timijana /za sir


Priprema:

Izvadite fideline iz kese ,izaberite lijepa gnijezda .Posložite gnijezda u tavu u koju će se peći ,pazite da imate poklopac za tu tavu.
Meso pomiješate sa začinima dobro ga promiješate ,možete uzeti komadić i prepeći na suhoj tavi da vidite dali je začinjen po vašem ukusu.Od mesa radite okruglice ,napravite onoliko okruglica koliko imate gnijezda.Stavite loptice u gnijezdo lagano pritisnite da se poveže.
Podlijete sve sa temeljcem ,neka bude toliko da se prekrije tjestenina ,okruglice će se kuhati u pari.
Pustite da sve prokuha ,smanjite vatru na pola ,poklopite pustite da kuha deset minuta .Otvorite povremeno poklopac ,ako je tekućina isparila a tjestenina nije gotova možete dodati još malo temeljca.
Nakon deset minuta prospite naribanim sirom i timijanom.Poklopite na još pet minuta ,za to vrijeme bi tekućina trebala ispariti ,sir se otopiti.
Servirate toplo uz salatu .

Ballı Şeftali/pečene aromatične breskve

Breskve pečene u finom sirupu uz sladoled.Količinu meda možete odrediti po svom ukusu ako vam je preslatko dodate par kapi soka od limuna.


Sastojci:/2osobe

3 breskve

1žlica maslaca+mlaz ulja

2žlice meda

4klinčica

1 vanilija šećera

1/4žličice muškatnog oraščića

1/2žličice nasjeckanog lišća ružmarina

par kapi limuna

Priprema:

Ogulite breskve očistite ih od špica,odvojite na polovice.U tavu zagrijete maslac i ulje ,dodate začine.dodate breskve ,pržite sve 5min.okrećući breskve da se obiju finim umakom.
Izvadite breskve na tanjure .Servirate sa sladoledom i šlagom pokapamo ostatkom umaka.

Comments system

Disqus Shortname