petak, 16. ožujka 2018.

Lungić sa bademima

Mekani svinjski lungić/tko ne voli može raditi sa telećim a za malo jeftiniju inačicu pureći medaljoni/ sa pastom od badema i u laganom umaku.Jelo koje možete uz rižu ii prilog po želji servirati kao glavno jelo, uz lagano salatu od matovilca kao toplo predjelo , no tada pazite na količine.


Sastojci:/4 osobe


700g medaljona/meso po ukusu/

sol,papar

oko 70-80 g tanko narezane pancete

Kora od badema:


70g blanširanih badema/bez kože/možete koristiti i listiće

2žlice maslaca/sobna temperatura/

1 žličica sitno nasjeckanog lišća ružmarina

sol,papar

2 žličice nasjeckanog peršina

1/2 žličice krušnih mrvica


Umak:

2 žlice maslinovog ulja

450ml pilećeg temeljca

2žličice gustina

2žličice currya

na vrh noža ljute mljevene paprike/manje više po ukusu/

sol, papar

100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Pripremite fileta, narežite ih na malo manje od dva prsta debljine, operite ih i osušite kuhinjskim papirom.Posolite i po paprite,lagano potucite šakom da se samo malo formiraju,/ ne pretjerujte i ne koristite batić za meso/ odložite da se malo zagriju na sobnoj temperaturi.

Napravite nadjev/koru/ od badema:
na suhoj tavi popržite oguljene bademe/ja uvijek imam listića badema pa sam koristila njih/ neka malo potamne, pazite da vam ne izgore jer će te morati iz početka.Prepržene bademe stavite u mužar, lagano ih izradite da se usitne, dodati maslac sobne temperature, malo mrvica, nasjeckani ružmarin i peršin, posolite i poparite po ukusu.
Zagrite maslinovo ulje i na njemu prepržite sa jedne i druge strane lungić da uhvati finu boju, maknete sa strane, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Na svaki komad lungića stavite nadjev od badema.omotate pancetom i vežite kuhinjskim kocem.Stavite na lim za pečenje , pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/ lungić /svinjski/20 min, teleći/25 min/ pureći /35min/sve naravno ovisi i o debljini odreska.
Za to vrijeme napravite umak: u tavi u kojoj ste prepekli meso otopite žličicu maslaca sa 1žlicom maslinovog ulja.U zdjelici sa strane pomiješate gustin sa par žlica vode. U tavu dodate temeljac, curry, malo ljute paprike i gustin , pustite da sve kuha dok se ne zgusne, po potrebi doradite tekućinom, te posolite i poparite po ukusu.Kad je umak skoro gotovo dodati vrhnje za kuhanje.I na kraju umak od mesa i onaj koji se ocijedio od prvog pečenja i od drugom pečenja u pećnici.Estetike radi možete ovaj drugi umak lagano pokapati po serviranom lungiću to ostavljam vama.


Servirati lungić uz umak.Možete posuti sitno nasjeckanim peršinom i bademima.






Comments system

Disqus Shortname