subota, 24. lipnja 2017.

Pita sa nadjevenim rajčicama

Jako fina i dekorativna pita sa nadjevenim rajčicama .Uživajte!

Sastojci:/6 osoba/20
cm kalup

Tijesto:

160 g par žlica po potrebi brašna/glatko

100g maslaca

sol

2-3žlice hladne vode

1žumanjak

Nadjev:

2 žlice maslinovog ulja

6 rajčica/manje - srednje veličine 

200g mljevenog mesa

2 manja luka ili jedan veći

2-3žlice griza

1/2žličice mljevenog korijandera

sol,papar

1žličica bosiljka ili origana

1žlica vrhnja za kuhanje

1 žumanjak

prstohvat šećera

Preljev:

2 cijela jaja

2 bjelanjka ostala od nadjeva i tijesta

120ml vrhnja za kuhanje

sol,papar

1/2žličice kurkume


Priprema:

Pripremiti tijesto :naribate hladni maslac na ribežu dodate sol,hladnu vodu, žumanjak/bjelanjak stavite u zdjelicu sa strane trebati će vam za preljev/ i brašno te zamijesite tijesto dodate toliko brašna koliko treba da se napravi fina glatka smjesa/tijesto koja se lijepi.Stavite u frižider na pola sata.
Napravite nadjev tako da u tavi zagrijete maslinovo ulje pa na njemu propirjate sitno nasjeckani luk, dodate meso, posolite poparite i dodate mljeveni korijander, nastavite pirjati dok se meso ne uprži.Maknete sa vatre, pustite da se lagano ohladi.

Izdubite rajčice sredinu/ po potrebi meso rajčice  nasjeckate na sitno, da vam ne ostanu krupni komadi/pa dodate u meso, promješate, dodate žumanjak/bjelanjak ostavite u zdjelici sa strane gdje ste stavili i onaj od tijesta/ dodate griz i vrhnje  pa sve dobro promješajte.Smjesa vam treba biti lagano ljepljiva i gusta ako je rijetka dodate još malo griza/ne mogu se znati točne mjere jer to ovisi o mesu ako vam je meso masnije ispusti puno soka trebati će vam više griza/.Nadjenite rajčice mesom.
Tijesto utisnete u namašćeni kalup/treba će vam oko žlica maslaca/podignite oko tri prsta debljine na stjenke kalupa.Na dno kalupa stavite ostatak mesa, posložite rajčicu /fino ih rasporedite/.U zdjelici sa strane pomiješate metlicom sve sastojke za preljev.Ulijete oko rajčica.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min/isprobate čačkalicom ili ražnjićem oko sredine.Treba se sve stisnuti.Pustite da se malo ohladi prije rezanja.


Servirate narezana uz kiselo vrhnje ili gusti jogurt.Recept je iz ruskog časopisa Gurman.



4 komentara:

Comments system

Disqus Shortname