četvrtak, 16. ožujka 2017.

Krpice sa grahom

Malo zdrave i brze domaće spize, dakle krpice sa grahom.Recept je inače iz Dobre Hrane morala sam ga isprobati pa ga donosim i vama naravno uz male izmjene.Fina domaća tjestenina daje dodatnu gustoću i čipkasti umak u ovom jelu no vi ako nemate vremena probajte pronaći neku varijaciju svježe ili domaće ministre u dućanu.Grah sam koristila iz konzerve jer bi ovo trebala biti brza varijacija ovog jela .Ovo vrlo jednostavno i fino jelo sam koristila kao prilog ,vi po želji.


Sastojci:/4 osobe


200g domaćih krpica/tjestenine po želji

2 režnja pancete/fine domaće dimljene

3 češanja češnjaka

1 luk

1 žlica nasjeckanog peršina

1žlica maslinovog ulja

1 mala konzerva graha

sol,papar

200ml temeljca/povrtni


Priprema:

Na sitne trakice narežite pancetu .Stavite kuhati krpice u dovoljno ključale  slane vode da se skuhaju otprilike do pola./da laganu smekšaju..Ocijedite grah u situ lagano ga properite.
Zagrijete ulje u tavi pa na njemu prepržite pancetu da bude hrskava.Dodate sitno nasjeckani luk pa nastavite pirjati da se luk zažuti, dobije finu boju i omekšao ,dodate sitno nasjecani češnjak i peršin ,promiješate pa dodate grah.Grah lagano obavijene miješajući masnoćom pa podlijete temeljcem , pustite da sve kratko kuha .Dodate skuhane krpice rupičasto žlicom u tavu ,miješate ,nastavite kuhati da se krpice skuhaju do kraja i sve lagano ugusti/ako želite skroz gusto možete par komada graha izraditi, zgnječiti, vilicom i umiješati u umak/.


Isprobate krpice po želji dodatno posolite i dosta poparite svježe mljevenim paprom.Krpice prije serviranja možete pokapati sa malo maslinovog ulja.

srijeda, 15. ožujka 2017.

Terbiyeli tavuk

Kod mene veliku važnost igraju začini,  no sami po sebi začini ništa ne znače ako nemate u sebi/a vrhunski kuhari kazu da je to talent/osjecaj  kombinirate količine,jačine i varijacije začina sa određenim mesom,povrćem , ribom čak i kolačima.Osim što začini služe da obraduju naše nepce, oni su melem za naše tijelo sa raznim benefitima za njega, naravno i meditacija za naše oči i njuh.Ugodite sebi predivnim začinima ,obradujete svoje ukućane i goste finom piletinom  Ovo je samo jedan dio ručka za moje goste /dijelovi piletine po njihovoj želji/vi sami odredite koje dijelove volite pa njih i koristite za ovo jelo .Piletina je divna  sa blagom glazurom/omotačem/ od finih začina.


Sastojci:/4 osobe


1,500 g dijelova piletine po ukusu

Marinada:

1žličica soli

1žličica papra/svježe mljeven/

1žličica ljute mljevene paprike/opcionalno /manje više po ukusu

2žličice , mljevene slatke paprike

2žličice senfa/dijon/

2 žličice/ravne/mljevenog kumina

6 češanja češnjaka/protisnuli /

3žlice jogurta/čvrsti/grčki

2žlice soka od limuna

4lista lovora

2žlice maslinovog ulja

Priprema;:

Operite i osušite dijelove piletine koju ste izabrali .U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu .Stavite piletinu u zdjelu pa dobro marinarite piletinu da se fino obavije marinada oko mesa.Odložite nekih pola sata do sat vremena poklopljena na sobnoj temperaturi ili ostavite pokrivene prozirnom folijom preko noći u frižideru u tom slučaju isto pustite bar sat vremena da odstoji na sobnoj temperaturi prije pečenja.
Piletinu možete peći na roštilju ali zapamtite dosta brzo gori marinada pa je po meni puno bolje staviti u pećnicu na 170-180C /45 min ili dok ne dobije finu boju ,možete je peći na  prvoj /najnižoj vodilici u pećnici/,uz nju možete staviti i krumpir koji će popiti sve divote marinade /naravno prije toga ga ogulite ,,posolite i lagano nauljite maslinovim uljem/

Servirate toplo uz jogurt osuti svježim peršinom.


ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Rolice od piletine i kelja

Fine i lagane rolice od fileta piletine i kelja u laganom umaku od tikvice oduševiti će vas .Kad sam vidjela prve ovogodišnje tikvice/nisu velike/morala sam naprosto složiti ovo jelo ,ostatak tikvica/nije ih bilo puno/sam napravila na salatu jer šteta ih je ovako mlade  puno termički obrađivati .Nema puno koraka pripreme jer mi je prosli tjedan bio prilično stresan..Uživajte!!


Sastojci:/4ososbe

Rolice:


400g tankih pilećih fileta

8 listova kelja/bijeli kupus

1žličica timijana /nasjeckanih listići ružmarina

sol,papar

1/2 srednje tikvice


Umak:

1/2tikvice

400ml vrhnja za kuhanje/10%m.m.

1žličica maslaca+1žlica ulja

1žlica brašna/ravna

sol,papar

1 srednji luk


Priprema:

Pileće fileta operite i narežite na tanko/možete preko prozirne folije lagano istući batićem za meso/ ,posolite ih poparite pa ih prospite timijanom/ili ružmarinom/odložite sa strane da se kratko .
Odvojite listove kelja pa ih kratko prokuhate u kljucavoj  slanoj vodi ,kad su listovi smekšaju izvadite ih vani i ocijedite te pustite da se ohladi.Izvadite zadebljani dio na listu kupusa kroz sredinu ,posložite par pilećih fileta.Tikvice/polovicu/ narežite nožem za krumpir na tanke fetice stavite par fetica na piletinu .Zarolajte u sarmicu.Odložite dok sve ne završite/nije to neka procedura ide to brzo/Sarmice složite u zdjelu za pečenje /keramičku/.

Zagrijete pećnicu na 180C.
U tavi otopite maslac i ulje pa na njemu kratko prepržite luk ,kad luk uvene dodate brašno  kratko prodinstate,potom stavite  naribanu polovicu tikvice ,posolite ,popaprite pa podlijte sve vrhnjem za kuhanje ,pustite da sve kratko prokuha pa prelite preko sarmica ,/prelijite i preko zelenog dijela da vam listovi ne bi zagorili./Pustite da sve peče u zagrijanoj pećnice 25 min.
Servirati rolice sa rižom.



Comments system

Disqus Shortname