utorak, 5. srpnja 2016.

Grčki ramsteak sa relishem od rajčice

Divna harmonija mariniranog ramsteka i dimljenog okusa relisha od rajčice .Ramstek je kod mene pečen rare, midium rere,vi slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite bolje pečen .Svaki ramstek nakon pečenja treba odležati 5 min zamotani u alu-foliji da se poveže sokovi ,odnosno da vam se ne dogodi da se razlijeva krv po tanjuru to nije lijepo vidjeti a nije ni apetitlih ,zato ukalkuliraj te to u vrijeme pečenja pogotovo ako vam je za neku posebnu večeru.
Ovo je recept od drage Sibe Mtongana !

Sastojci:

1 kg ramsteka /narezana na 3cm debljine odreska

Marinada za meso:

3 češanja češnjaka/propasirana spravicom za češnjak

4 grančice timijana/samo odvojiti lišće

1/3žličice soli/manje više po ukusu

1/3 žličice svježe mljevenog papra

2žlice maslinovog ulja

Relish od rajčice:

1konzerva/400g nasjeckane rajčice

1žlica nasjeckanog bosiljka

3 kom mlada luka

1žličica dimljene mljevenu paprike/obavezan sastojak

1/2žličice soli/po ukus

1/2žličice šećera

1/2žličice svježe mljevenog papra

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice šećera

malo ljute papričice/opcionalno

Priprema:

U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu osim maslinovog ulja.Ramstek narežite ,operite i dobro osušite .Premažete ga dobro maslinovim uljem a potom u njega utrljate marinadu sa obje strane .Zagrijete grill tavu ,na tavu ne stavljate ulje jer će u tom slučaju dimiti jako,stavite ramstek na zagrijanu tavu /neka vatra ne bude na najjače ali skoro,jer ako je tempretaura preniska ramstek će ispustiti sokove /.Pecite ramstek sa svake strane po 4 min./ako želite bolje pečeno produžite za još 2 min,za sirov vam je potrebno samo 2 min sa svake strane /nemojte pretrpavati tavu pecite komad po komad.Gotovi ramstek izvadite zamotate u alu-foliju na 5min.Potom ga oštrim nožem izrežete ukoso.
Napravite relish:
Nasjeckajte mladi luk na sitno /ako nemate mladi luk možete uzeti i ljutiku/prodinstajte mladi luk na zagrijanom maslinovom ulju u lončiću,kad luk malo uvene dodate sitno nasjeckani češnjak ,rajčicu,šećer ,dimljenu papriku ,ljutu papričicu ,nasejckani bosiljak.Pustite da sve kuha  oko 10min .da se reducira umak,rajčica se ne bi smjela puno raspasti .Maknute relish sa strane da se ohladi.
Servirate relish sa narezanim ramstekom.



Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname