subota, 3. rujna 2016.

Hrskava pita od jabuke/tart sa korama za pite

Fina i jednostavna pita od jabuka .Servirana sa sladoledom ,šlagom ili sama jednostavno će vas oduševiti teksturom/naravno ako volite hrskave pite.Nisam zaboravila deset za vikend samo imama radove po stanu pa sve kasni.

Sastojci:

6-7 listova za pite/deblji ne za baklave

2 žlice maslaca+2 žlice ulja

Nadjev:


5-6 velikih jabuka

2 žlice maslaca+2žlice ulja

1/2žlice cimeta

100g smeđeg šećera

2žlice ruma ii brandya/opcionalno

100ml vrhnja za šlag/mliječno

prstohvat soli

60g mljevenih oraha ili mrvica

Priprema:

Operite i ogulite jabuke.Naribate ih na ribežu .U tavi zagrijete ulje i maslac pa stavite jabuke ,šećer ,cimet,vrhnje i malo soli .Pustite da se jabuke izdinstaju  da bi izašlo sto vise vode .Maknete sa vatre pa dodate orahe ili krušne mrvice .Promiješate odložite do korištenja.

Otopite maslac i ulje .Kalup Za za torte 26 cm/što vam je kalup uži pita če biti veća/ nauljite pa na njega slažite jufke koje ste prije toga premazani mješavinom ulja i maslaca.Slažite tako da uvijek jedna strana pokriva dno a druga visi preko ruba ,ponavljate to u krug dok ne pokrijete cijeli kalup.Ostatak kora na mastite pa zgužvate na dno.

Izrežite nožicama višak jufki okolo kalupa otprilike neka vam ostane dva prsta širine.Stavite sav nadjev od jabuke ,nemojte zagladiti nego napravite lagane valove na jabukama Rubove podvučete da bi dobili ukrasni rub.

Ostatke koji ste izrezali natrgajte rukama ili škarama na komade pa pobacate po vrhu ,pokapate sve sa ostatatkom maslaca.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min ,na najnižoj vodilici /mora se ispeci dno dobro/,dok pita ne dobije finu boju i počne se micati po zdjeli za pečenje..
Pustite da se ohladi i servirate na sobnoj temperaturi mozete dok su vrućine sa jednom kuglom sladoleda od vanilije ili šlagom ,možete dodati i svježe voće ako želite.


4 komentara:

Comments system

Disqus Shortname