srijeda, 19. listopada 2016.

Tonkatsu

Tonkatsu je recimo japanska verzija bečke šniclPostoje podaci da je tonkatsu prvo rađen sa mekanim junećim mesom ali danas je najčešća verzija sa svinjetinom ali novi trendovi dovode u tu ulogu naravno i piletinu .Šnicle /po vašem odabiru/se paniranju klasično ali naravno uz par pravila koje ću vam napisati u pripremi ta pravila vam mogu pomoći kad inače pohate meso da dobijete što hruskaviju koru i što mekše i sočnije meso .Panko su mrvice kruha koje se rade samo od pupe kruha bez kore /vi naravno možete korisit obične mrvice iako ipak moram reći da je sa pankom puno bolje/,panko ćete naći danas već u raznim varijacijama okusa i začina u japanu najčešće miješane sa kombu algom .Po pravilu šnicli bi se trebali dva puta peći prvi put do pola ispeći šnicle izvaditi ocijediti pustiti da se ohlade a potom opet staviti u duboku masnoći pa dopeći do zlatne boje i hrskavosti ,ja to neradim /nejačešće nemam vremena/ali vjerujte jako je fino i hrskavo ako to napravite i samo jednom.Tonkatsui  umak ima puno varijanti ja ću vam napisati pa recimo najdostupniju /ja bi rekla europiziranu/ verziju ako tko želi kompliciraju /recimo originalnu/verziju neka se javi .

Sastojci:/2 osobe


2 fine šnicle veličine dlana/piletina/svinjetina

sol,papar

1 jaje

1 žličica ulja

1žlica brašna

2-3žlice panko/mrvice

ulje za prženje

Tonkatsku umak:

2žlice Worcestershire umaka

2žlice kečapa

1žlica oyster umaka

1žlica šećera 

Priprema:

Pripremite meso .Operite ga i osušite kuhinjskim papirom.Očistite meso od viška masnoće i žilica ,fino ga oblikujte .Meso zarežite na više mjesta oštrim kuhinjskim nožem pazite samo da ne zarežete do kraja /pogledajte sliku/.


Lagano potucite odrezak ravnim batićem za meso/ako ga nemate uzmite nekakavu čašu ravnog dna /lagano rastanjite/.Pososlite i poaprite .U zdjelu izradite jaje sa uljem da se poveže pa lagano pososlite .U drugu zdjelu/ tanjur  stavite panko/mrvite ,lagano ih raširite na tanjuru pa ih lagano navlažite vodom/bilo bi dobro ako imate nekakavu bočicu sa sprejem da možete posprejati/panko bi se trebao lagano smoćiti ne previše .Panirajte meso klasično prvo u brašno pa u jaje i na kraju u mrvice.Zagrijte masnoću pa u njoj s obje strane ispržite meso.
Za umak zamiješajte sve sastojke da se povežu u smjesu i šećer otopi ako vam je jako gusto možete dodati sasvim malo vode.













SErvirate narezano meso na trake uz Tsukemono salatu od kupusa.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname